Langkau ke kandungan utama

Snippet 1 daripada Koleksi E-Cerpen Volume 2



“Fuhh, lama betul nak tunggu you menyerah, ya? Mujur I sabar, kan?”

Salina pandang wajah yang dirindu itu tanpa jemu. Kacak, memang kacak doktor ni, hati memuji. “So, you nak hadiah apa daripada I, Is? Cakap ajelah. You pun tahu yang ini kali pertama I nak bagi you hadiah. Kan?”

“Tak apa! Lepas kita kahwin nanti, I tuntut semua hadiah I daripada you. Termasuk hati you tu.”

Salina dah melopong. “Lepas kita kahwin? Is, you lamar I ke ni?”

“Tak, I beritahu you aje. Yang akan lamar you, mak dengan ayah I. Dia orang dah tak sabar-sabar dah kat kampung tu.”

“Really?”

“Dah lama I tunggu you, kan?”

“Tak sangka. Ingat tadi dah tak jadi.”

Iskandar ketawa. “Mana boleh cancel? I love you la!”

Mata Salina berkaca. “So sweet. Is, boleh I peluk you? Just a hug to tell you yang I sangat-sangat berterima kasih dengan peluang yang you beri pada I ini. Please!” pintanya.

“No!” Iskandar menolak dengan tegas. Dia tersenyum apabila melihat Salina tertunduk malu.

“Lin, kalau I peluk you sekarang, I tak akan lepaskan you! You sanggup?”
------------------------
kepada yg belum lagi memiliki e-cerpen volume 2 ini, silalah pm kak sofi jika anda ingin nak baca kisah biasa-biasa ini ya. thanks for your support. 

Cara membuat tempahan senang aje:-

1. Sila masukkan RM10 ke dalam akaun MAYBANK

Nurul Ashikin Mahamad Bokkhari
1622 6354 0483

2. Lepas tu emelkan bukti bayaran, nama sebenar dan nama FB ke belinovelas@gmail.com. Pastikan anda guna alamat emel sendiri ya! bukan emel pejabat!

3. Setelah dapat fail, download sahaja untuk baca, ya! 


Thanks

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Cerpen: Dia Idaman Jiwa

1
“Hi, boleh aku duduk kat sini?”

Aliah mendongak. Demi terpandang sahaja wajah itu, air mukanya terus berubah. Riak tidak senang ditunjukkan kepada lelaki itu.

“Cepatlah jawab! Senang aje soalan aku tu. Boleh, jawablah boleh...”

“Kalau saya jawab tak boleh?”

Abid terus menarik kerusi yang bertentangan dengan gadis itu.

“Aku tetap duduk sini jugak.” Balasnya sambil tersengih-sengih.

“Macam tak ada tempat lain!”

“Banyak! Sana kosong. Tu, di belakang kau tu pun kosong. Tapi, aku saja aje nak duduk depan kau. Dah sebulan aku cari kau tapi tak jumpa-jumpa. Alhamdulillah, hari ini dapat juga. Kau apa khabar? Sihat?”

Aliah tidak menyahut. Sebaliknya, dia terus menyuap dan kali ini suapannya sengaja dilajukan, tidak lagi menikmati nasi campur yang dimakan. Ketika itu, dia hanya berkeinginan untuk cepat-cepat menyudahkan makan tengah harinya supaya dia dapat pergi dari situ dengan segera. Dia tidak mahu mengadap muka lelaki yang kini sedang berada di hadapannya walau sehebat, sekacak mana se…

Yang Terakhir: Versi Cerpen

1
“Kau dah habis fikir ke, Khairi? Perempuan macam Najiha tu kau nak bawak ke majlis Annual Dinner kita? Tak malu ke nanti bila orang gelakkan kau?” tanya Hafiz sambil mengerutkan dahi. Dia keliru dengan sikap Khairi Iqbal. Rasanya, selama mereka berkawan, belum pernah walau sekali pun, Khairi memuji gadis yang seorang itu. Gadis yang bernama Izzatul Najiha. Tup tup, hari ini, dia buat keputusan hendak menjadikan Najiha pasangannya semasa majlis kemuncak nanti. Hisy, pelik betul!
“Malu, memanglah aku malu! Tapi aku cuma nak gunakan dia saja. Nak buat Amalina cemburu.” Balas Khairi sambil menyisip air lemon perlahan. Sejuk rasa kerongkongnya bila air itu menerobos masuk ke dalam rongga.
Mata Hafiz buntang. Kepala tergeleng-geleng.
“Kenyataan kau tu lagi buat aku tak faham! Kalau kau nak buat Amalina cemburu, kau patut bawak perempuan lain. Bukan si Najiha yang macam hantu bungkus tu!”
Terlambak tawa Khairi Iqbal mendengar kata-kata sahabat baiknya itu. Hantu bungkus? Si Najiha tu?…

Inikah Cinta? : Versi Cerpen

1

"Ouch!"

Cepat-cepat Janet menghisap jari telunjuk yang terhiris tadi. Setelah kesakitan itu hilang, dia segera membasuh jari itu. Dia kemudian mengelap lalu membalut luka dengan plaster.

"Sakit? Itulah pasal. Mak Nah dah cakap, biar mak Nah aje yang buat tapi Janet degil sangat. Hendak jugak main-main pisau," sindir orang gajinya menyebabkan Janet ketawa besar.

"Inilah yang orang cakap, luka di tangan nampak berdarah. Luka di hati tak siapa tahu. Kan, mak Nah?"

Mak Nah melepaskan keluhan sebelum mencuri pandang ke arah wajah ayu di sisinya yang kini sedang tunduk dan berpaling ke arah lain. Hati mak Nah kini turut melagukan irama sedih yang pasti sedang berdendang dalam hati Janet. Biarpun sudah lama ia berlalu, pasti kenangan itu hadir kembali sebaik rangkap pepatah itu diungkap. Tempat jatuh lagikan dikenang, inikan pula kisah cinta penuh keindahan. Ke mana hendak dicampakkan?

"Dah enam tahun... dia tentu dah lupakan saya. Tentu dah kahwin…