Langkau ke kandungan utama

BAB 8 - Tiada Yang Lain



*Jangan marah-marah, nanti berkerut dahi, tak cantik muka tu dah! Fasal tadi, saya minta maaf banyak-banyak, Iqa. Saya tahu, awak marah. Tapi sebenarnya, saya nak sambung lagi. Cuma awak tak mahu dengar. Kecewa dah ni, tau!*




ATIQAH menjuihkan bibir mungilnya sebaik sudah membaca titipan pesanan ringkas daripada Zharif itu. Minta maaf, konon? Untuk apa? Isk, lelaki memang selalu begini, kan? Sudah puas menyakiti hati, barulah tersedar bahawa dia sudah membuat salah. Kemudian, sibuk hendak memujuk pula. 

Bukankah lebih baik seandainya Zharif berfikir dahulu sebelum membuat kenyataan bodoh itu semalam? Tidak mahu bercinta sebelum kahwin, konon? Siapakah dia untuk menentukannya? Soal hati dan perasaan... Bukankah semua itu milik Dia?

SMS itu tidak dibalas. Kenapa? Kerana Atiqah tidak mahu berharap. Sebab itu, apabila SMS kedua diterima, dengan malas, dia membacanya. Niat di hati, dia akan delete mesej itu nanti. Tapi, manalah menyangka bahawa hati akan bergetar secara tiba-tiba? Mengocak suatu rasa di dalam jiwa? Hanya dengan...



*Iqa, esok hari jadi awak, kan? Awak nak hadiah apa ya? Hmm, awak nak hati saya tak?*



Atiqah sudah tersenyum meleret. 

“Nak! Nak!” hati membisik.

Bertuahlah badan andai hadiah itu yang dia dapat! Sekeping hati Zharif menjadi miliknya. Tentu bahagia!



*Diam aje? Tak apa, kalau awak tak nak ambil hati saya. Apa kata awak beri hati awak pada saya. Boleh, Iqa?*



Senyum menjadi semakin lebar. Bahagia memenuhi relung hati kerana buat pertama kali Zharif bercakap tentang hati. Tentu ada mesej tersirat yang ingin disampaikan, fikirnya. 

Kalau difikir betul-betul, itu adalah luahan rasa hati pemuda itu terhadapnya? Bahawa, ada cinta sedang bermukim. Bahawa, Atiqah tidak bertepuk sebelah tangan. Bahawa, di dalam diam, hati masing-masing sudah dicuri. 

Tiba-tiba, Atiqah rasa malu hendak membalas pesanan ringkas Zharif itu. Jemari jadi kaku, tidak tahu apa yang harus ditulis. Banyak yang ingin dikatakan namun tidak terluah. 

‘Alah, esok-esok ajelah aku balas. Malam ni, biar dia terdera menanti jawapan aku. Semalam dia buat aku sedih, kan? So, it’s payback time now. Semalam aku tak boleh lena. Malam ni, biar dia pulak yang tak boleh lelap. Baru adil!

Dan, Atiqah tersenyum membayangkan Zharif dalam keresahan. Zharif yang kegelisahan. Biar lelaki itu mengerti erti sebuah penantian. Bukankah penantian suatu penyeksaan? 

‘Ya, tunggu esok, Zharif! Iqa pun tak suka berteka-teki. Iqa pun tak suka hendak memendam perasaan. Bagi Iqa, kalau hati sudah suka, kita perlu meluahkannya! Tak payah nak sorok-sorok, okey! Jadi, esoklah masanya untuk kita berterus terang. Bersabarlah!’

“Tahulah yang kau sekarang tengah dilanda perasaan. Tapi, apa ke halnya duk tengok skrin telefon sambil tersengih-sengih? Kat mata kau asyik terbayang muka mamat sengal tu ya?” Nurain menyindir. Mug air yang dihulurkan Atifah, disambutnya. 

Malam ini, Atiqah berdua beradik bertamu ke rumah Nurain. Mereka hendak melarikan diri daripada bebelan Salmah sekejap. Letih mendengar omelannya. Ada-ada sahaja yang hendak dikutuk tentang Zharif. 

“Mamat sengal? Siapa?” Atiqah pura-pura bertanya. 

“Eleh, buat-buat tanya konon? Siapa lagi? Zharif la?” jawab Nurain sambil tersengih.

Kan dah cakap? Mesti Zharif yang Nurain maksudkan. Sengal? Alahai, tahulah yang Zharif tu sempoi sangat orangnya. Selekeh pulak tu! Tetapi, kalau asyik menaruh minat kepada lelaki yang handsome, anak orang kaya, bergaya, tegap, maco, mengharap agar pemuda sebegitu mahu menjadi suami, kasihanlah pula kepada mamat-mamat sengal, kan? Tak laku pulak mereka nanti.

Samalah juga sekiranya yang cantik memilih hanya pemuda kacak untuk menjadi suami. Tentu kasihan kepada pemuda yang tidak kacak. Atau pemuda kacak hanya mahukan perempuan cantik. Maka, ramailah yang tidak cantik menjadi andartu pula. 

Sebenarnya Allah itu Maha Adil. Diciptakan manusia itu berpasang-pasangan. Lelaki dan perempuan saling melengkapi. 

“Alah, Kak Ain. Kak long memang macam tu sekarang ni. Asyik berangan saja. Tengah angaulah, katakan?” Atifah mengejek. 

“Yalah, orang dah pandai merindu, Tipah. Bukan macam kita berdua. Siapa pun tak sudi, kan?” usik Nurain pula. 

“Macam-macamlah kau orang berdua ni,” balas Atiqah sambil tergelak-gelak. 

“Ehem, ehem,” Atifah berdehem untuk menarik perhatian Atiqah kepadanya. 

Nurain mengerutkan dahi. 

“Apa kena kamu, Tipah? Sakit kerongkong ke?” sindirnya. 

“Ha’ah! Kenapa kamu, Tipah?” tanya Atiqah, serius sahaja mukanya apabila memandang Atifah. 

“Orang nak tanya satu benda pada kak long,” kata Atifah. 

“Apa dia?”

Atifah tersengih. 

“Kak long suka Abang Zharif ya?” tanya dia.

Atiqah mengangguk penuh yakin. 

“Dah jatuh cinta pada dia?” 

“Mungkin.” 

Satu jawapan selamat. 

“Tapi kan baru kenal aje? Macam mana kak long yakin yang itu cinta?”

Wah, Atifah benar-benar mendesak.

“Jangan tanya kenapa dan bagaimana seseorang boleh jatuh cinta, Tipah. Semua tu kerja Dia. Perasaan tu Allah yang semai dalam diri kita.” 

Atiqah bersetuju sangat dengan pendapat Nurain itu. Hati, kalau sudah suka? Bagai kilat perasaan ini datang. Dalam jangka masa yang amat singkat pula tu! Sebab itu orang kata, cinta boleh bersemi dalam tempoh sesaat sahaja. Daripada mata yang melihat, turun ke hati yang menyemai harapan. 

“Dia? Dia sukakan kak long tak?” 

Atiqah angkat bahu tanda tidak tahu. 

“Ajaklah dia pergi dating! Luahkan apa yang kak long rasa. Nanti, dia curahkan pulak isi hati dia pada kak long. Kalau diam macam ni, bila nak bercinta?” 

Atifah memberikan pendapat tanpa dipinta. 

“Kalau dah suka sama suka, usah tunggu lama-lama. Suruh dia masuk meminang. Kalau boleh, terus kahwin. Cepat sikit aku dapat anak angkat. Tipah jadi mak su. Kan, Tipah?” usik Nurain pula. 

Atiqah tersengih mendengarnya. 

“Itulah, kan? Tak boleh benci sangat pada orang. Tengok apa dah jadi sekarang? Tidur pun tak berapa nak lena. Makan pun tak berapa nak kenyang,” tambah Atifah pula. 

Atiqah mengekek mendengar sindiran Atifah itu. 

“Gelak, gelak jugak, kak long. Tapi kak long kena alert dengan emak. Dia dah dapat baca isi hati kak long tu. Takut nanti emak betul-betul paksa kak long kahwin dengan Abang Afif. Macam mana? Sudi ke? Rela?” 

Atiqah risau mendengar soalan itu. Relakah dia? Sudikah dia berkahwin dengan Afif, lelaki pilihan ibunya itu? Bagaimana dengan Zharif? Sanggupkah dia melupakan Zharif untuk memenuhi impian dan harapan ibunya? 

“Tipah, kamu rasa emak sanggup ke paksa kak long?” tanya Atiqah. 

Atifah jongket bahu. 

“Entahlah, tak berani nak cakap, kak long. Tapi kan, emak nampak nekad aje sekarang. Dia betul-betul sukakan Dr Afif tu. Calon menantu terbaiklah, katakan.”

Atiqah mengeluh halus. Dia juga tahu itu. Kalau ada pertandingan, tentu sahaja Zharif sudah KO. Berkali-kali dia kalah KO dengan Afif. Malah, kalau bukan Afif pun, ibunya pasti memberi kemenangan KO kepada mana-mana lelaki lain. Sejak dari awal lagi, Zharif sudah lama tewas.

Tetapi, bolehkah apa yang tercatat dalam titipan pesanan Zharif itu dianggap sebagai luahan perasaan? Apakah itu luahan cinta? Keliru sudah! 

Tak apa! Nanti saja dia tanyakan Zharif. 

“Eh hmm!” 

Nurain dan Atiqah serentak mengalih pandang ke arah Atifah. Kenapa berdehem bagai? 

“Apa kena kamu, Tipah? Tak habis-habis dengan sakit kerongkong lagi ke?” sindir Nurain. 

“Tak adalah, Kak Ain. Orang geram tengok kak long ni. Tanya dia macam-macam tapi sikit pun dia tak jawab. Esok-esok kalau jadi apa-apa, macam mana orang nak tolong dia?” Atifah mengadu. 

Nurain ketawa besar. 

Atiqah menjegilkan matanya yang cantik itu. 

“Jadi apa-apa tu, apa?” tanya dia.

“Macam orang cakap tadilah. Orang takut emak paksa kak long terima Dr Afif sebagai calon suami. Takut emak tak pedulikan perasaan kak long nanti. Bukan kak long tak tahu yang emak tu suka guna kuasa veto dia. Kalau dia dah tetapkan fikiran, boleh ke kalau kak long nak membantah nanti?” tanya Atifah dengan wajah serius.

Gementar perasaan Atiqah mendengar kata-kata adiknya itu.

‘Adik, mak tak kejam la!’ desis hati. 

“Kak long, cepat-cepatlah bincang dengan Abang Zharif. Tanya dia...”

“Hesy, takkan kak long nak mulakan dulu? Malulah!”

Wajah Atifah masam mencuka. 

“Habis, kalau kak long tak cakap, macam mana Abang Zharif nak tahu isi hati kak long? Kalau Abang Zharif tak tahu, macam mana dia nak masuk meminang? Macam mana nak kahwin? Ke, kak long sanggup jadi isteri Dr Afif?” 

“Eeii... pleaseee! Tak mahulah kak long.”

Masing-masing ketawa melihat ekspresi muka Atiqah. Macam alergik sahaja mendengar nama Afif.
............
x taulah sama ada citer ni uols suka ke tak. tapi harap2 uols boleh hadam. 


Ulasan

Catat Ulasan

terima kasih kerana anda sudi singgah dan sudi komen.

Catatan popular daripada blog ini

Cerpen: Dia Idaman Jiwa

1
“Hi, boleh aku duduk kat sini?”

Aliah mendongak. Demi terpandang sahaja wajah itu, air mukanya terus berubah. Riak tidak senang ditunjukkan kepada lelaki itu.

“Cepatlah jawab! Senang aje soalan aku tu. Boleh, jawablah boleh...”

“Kalau saya jawab tak boleh?”

Abid terus menarik kerusi yang bertentangan dengan gadis itu.

“Aku tetap duduk sini jugak.” Balasnya sambil tersengih-sengih.

“Macam tak ada tempat lain!”

“Banyak! Sana kosong. Tu, di belakang kau tu pun kosong. Tapi, aku saja aje nak duduk depan kau. Dah sebulan aku cari kau tapi tak jumpa-jumpa. Alhamdulillah, hari ini dapat juga. Kau apa khabar? Sihat?”

Aliah tidak menyahut. Sebaliknya, dia terus menyuap dan kali ini suapannya sengaja dilajukan, tidak lagi menikmati nasi campur yang dimakan. Ketika itu, dia hanya berkeinginan untuk cepat-cepat menyudahkan makan tengah harinya supaya dia dapat pergi dari situ dengan segera. Dia tidak mahu mengadap muka lelaki yang kini sedang berada di hadapannya walau sehebat, sekacak mana se…

Yang Terakhir: Versi Cerpen

1
“Kau dah habis fikir ke, Khairi? Perempuan macam Najiha tu kau nak bawak ke majlis Annual Dinner kita? Tak malu ke nanti bila orang gelakkan kau?” tanya Hafiz sambil mengerutkan dahi. Dia keliru dengan sikap Khairi Iqbal. Rasanya, selama mereka berkawan, belum pernah walau sekali pun, Khairi memuji gadis yang seorang itu. Gadis yang bernama Izzatul Najiha. Tup tup, hari ini, dia buat keputusan hendak menjadikan Najiha pasangannya semasa majlis kemuncak nanti. Hisy, pelik betul!
“Malu, memanglah aku malu! Tapi aku cuma nak gunakan dia saja. Nak buat Amalina cemburu.” Balas Khairi sambil menyisip air lemon perlahan. Sejuk rasa kerongkongnya bila air itu menerobos masuk ke dalam rongga.
Mata Hafiz buntang. Kepala tergeleng-geleng.
“Kenyataan kau tu lagi buat aku tak faham! Kalau kau nak buat Amalina cemburu, kau patut bawak perempuan lain. Bukan si Najiha yang macam hantu bungkus tu!”
Terlambak tawa Khairi Iqbal mendengar kata-kata sahabat baiknya itu. Hantu bungkus? Si Najiha tu?…

Inikah Cinta? : Versi Cerpen

1

"Ouch!"

Cepat-cepat Janet menghisap jari telunjuk yang terhiris tadi. Setelah kesakitan itu hilang, dia segera membasuh jari itu. Dia kemudian mengelap lalu membalut luka dengan plaster.

"Sakit? Itulah pasal. Mak Nah dah cakap, biar mak Nah aje yang buat tapi Janet degil sangat. Hendak jugak main-main pisau," sindir orang gajinya menyebabkan Janet ketawa besar.

"Inilah yang orang cakap, luka di tangan nampak berdarah. Luka di hati tak siapa tahu. Kan, mak Nah?"

Mak Nah melepaskan keluhan sebelum mencuri pandang ke arah wajah ayu di sisinya yang kini sedang tunduk dan berpaling ke arah lain. Hati mak Nah kini turut melagukan irama sedih yang pasti sedang berdendang dalam hati Janet. Biarpun sudah lama ia berlalu, pasti kenangan itu hadir kembali sebaik rangkap pepatah itu diungkap. Tempat jatuh lagikan dikenang, inikan pula kisah cinta penuh keindahan. Ke mana hendak dicampakkan?

"Dah enam tahun... dia tentu dah lupakan saya. Tentu dah kahwin…