Follow Us @soratemplates

30.11.12

14.11.12

Kerana...Bukan Aku Yang Kau Cinta 6

November 14, 2012 10 Comments
Mulai hari ini, 8.11.12, kak sofi akan masukkan petikan2 (sikit2 aje, okey!) novel bertajuk: 
Kerana... Bukan Aku Yang Kau Cinta 
Dan, nak umumkan kat sini yang kak sofi nak buat pertandingan membuat cover novel tersebut. 

Pada cover itu mesti ada: 
1. Tajuk: Kerana... Bukan Aku Yang Kau Cinta 
2. Penulis: Ana Sofiya 
3. Caption: Sudah berkali-kali aku mengalah, Sayang, sabarku tidak kau endah... 
4. Gambar yang sesuai dengan tajuk novel. 

Pertandingan bermula hari ini sehingga 20.11.2012. Lain2 perkara akan diumumkan dari masa ke masa. 

Dan hadiah.... 

Tentu ada surprise untuk anda! 

Mungkin.... Novel bercetak Tiada Yang Lain? Siapa tahu, kan? 

Hantarkan penyertaan anda ke alamat emel kak sofi. Setiap yang anda hantar, akan kak sofi postkan ke dalam entri. Ada soalan? Kemukakanlah di ruangan komen kat bawah, ya! Saaaayaaaang anda! 
..................................................
Okey, ini cover keempat yang kak sofi terima daripada Siti Balqis. Menarik? Suka? 

Pada yang sedang membaca tu, jika anda suka akan gambar ini, sila tekan like di link ini dan juga di facebook, okey!
siti balqis



ni sambungan n3...

“Kenapa, Zain? Risau dan gelisah aje mak tengok kamu?”
      Ruzain diam. Wajah ibunya ditatap seketika sebelum pandangan terlempar ke arah pintu yang bertutup. Tiba-tiba sahaja, dia melepaskan keluhan sebelum membaringkan diri dan memejamkan mata semula.
      “Sayang, kenapa ni? Apa yang anak mama fikirkan sampai panjang benar mengeluhnya tu?” tanya puan Mazni lembut sambil mengusap lengan Ruzain. Anak kesayanganlah, katakan! Sedih ke, susah hati ke, mudah benar ditebak.
      “Dah dua hari saya balik ke rumah. Kenapa dia tak datang lawat sayapun?”
      Puan Mazni tersentak. Dahi terus berkerut. “Siapa? Siapa maksud kamu tu?”
      Satu rengusan keluar daripada mulut Ruzain. “Siapa lagi? Zahra la!”
      Tentu sahaja puan Mazni terkejut dibuat Ruzain. Zahra? Anaknya baru sahaja menyebut nama Zahra. Anaknya marah kerana Zahra tidak menjenguknya yang sedang sakit. Tapi,
      “Kamu yang tak bagi dia datang tengok kamu, kan, Zain? Pelik perangai kamu ni! Bila dia datang, kamu marah dia. Ni, bila dia tak jenguk kamu, kamu cari dia pulak? Apa sebenarnya, Zain?”
      Ruzain raup muka. Sudah meneka bahawa dia pasti kena smash kerana sikap yang tidak konsisten terhadap Zahra. Tetapi, dia sendiri tidak tahu kenapa tiba-tiba sahaja nama itu muncul dalam kepala. Yang dia tahu, dia tak suka apabila Zahra tidak menjenguknya.
      “Kamu lupa apa kamu kata pada dia hari tu?”
      Ruzain tarik nafas panjang-panjang. Soalan ibunya tidak dijawab namun tiap patah kata yang diucap sudah berlegar dalam ingatan.
      “Kau tak payah nak tunjuk baik pada aku, Zahra! Aku dah lumpuh, ya! Betul! Tapi, aku tak nak kau simpati pada aku. Tak payah kesian! Aku boleh hidup tanpa kau lah! Dah, pergi balik dan jangan datang lagi ke sini. Faham?”
      Mana boleh lupa? Memang pedih menusuk macam pisau. Tentu dia sudah melukakan hati gadis itu. Dia pasti!
      “Selalu kalau saya cakap apapun, dia tak pernah merajuk, mama. Dia tak sembunyikan diri macam ni. Dia akan call, dia akan sms... malah, kalau saya tetap buat tak peduli, dia akan cari saya. Dia akan mintak maaf biarpun semua tu bukan salah dia. Tapi, kali ni....., Langsung tak ada berita dia. Saya risau,” 
..........................
ada yang geram ke dengan pe'el Ruzain ni? hehe... mai la amok kat dia!!! 

13.11.12

Kerana---Bukan Aku Yang Kau Cinta 5

November 13, 2012 12 Comments
Mulai hari ini, 8.11.12, kak sofi akan masukkan petikan2 (sikit2 aje, okey!) novel bertajuk: 

Kerana... Bukan Aku Yang Kau Cinta 
Dan, nak umumkan kat sini yang kak sofi nak buat pertandingan membuat cover novel tersebut. 

Pada cover itu mesti ada: 
1. Tajuk: Kerana... Bukan Aku Yang Kau Cinta 
2. Penulis: Ana Sofiya 
3. Caption: Sudah berkali-kali aku mengalah, Sayang, sabarku tidak kau endah... 
4. Gambar yang sesuai dengan tajuk novel. 

Pertandingan bermula hari ini sehingga 20.11.2012. Lain2 perkara akan diumumkan dari masa ke masa. 

Dan hadiah.... 

Tentu ada surprise untuk anda! 

Mungkin.... Novel bercetak Tiada Yang Lain? Siapa tahu, kan? 

Hantarkan penyertaan anda ke alamat emel kak sofi. Setiap yang anda hantar, akan kak sofi postkan ke dalam entri. Ada soalan? Kemukakanlah di ruangan komen kat bawah, ya! Saaaayaaaang anda! 
..................................................
Okey, ini cover ketiga yang kak sofi terima daripada Farah Diyana Mohd Isdris. Cantik, kan? Ada kesedihan pada langkah yang ditinggalkan, betul tak? Terima kasih, Paah, kan? 

Pada yang sedang membaca tu, jika anda suka akan gambar ini, sila tekan like di link ini dan juga di facebook, okey!
Farah Diyana binti Mohd Isdris 
dan ini n3 untuk pagi ini:

“Macam mana keadaan dia, Za? Dah baik?” 

Zahra pandang muka Aimi tajam. 

“Kau gila? Ingat senang-senang nak baik? Dia lumpuh tu, tahu tak?” marahnya. 

Aimi juih bibir. “Yang kau nak marah aku ni, kenapa? Tak lain nak lepas geram, kan? Pak we kesayangan kau tu tak sudi kau jaga dia. Betul tak?” 

Zahra tunduk. Rasa pahit liur yang ditelan. 

“Sampai bila agaknya kau nak jadi orang bodoh, Za? Dia tak suka kau. Tak nak kau. Benci kau. Kutuk kau... Belajarlah hidup bermaruah sikit. Chao aje la bila orang dah benci. Yang dok mengendeng dekat dia lagi apa hal?” suara Aimi sudah naik oktaf. Sakit hati punya fasal. 

Zahra merengus. Pandangan sayu terlontar ke luar rumah. Sekilas tumpuan berlari ke arah kanak-kanak yang ralit bermain di padang permainan di hadapan rumah sewanya itu. 

“Seronok jadi budak-budak, kan. Tak ada masalah!” ujarnya perlahan. 

Aimi mencebik. “Alah, aku ni pun tak ada masalah jugak. Kalau ada pun, bukanlah masalah yang sengaja dicari macam kau tu!” kutuknya. 

Zahra menahan rasa. 

“Ruzain tu bukan untuk kau la, Za! Hati dia dah beku untuk kau. Kau tak boleh buat apa dah. Kau buat baik ke, kau goda dia ke.... dia dah tak peduli. Sebab apa? Sebab dia tak cintakan kau. Bila kau nak faham ni? Hah?” wajah Zahra ditatap dalam-dalam. Bukan tak kasihan tetapi Aimi geram dan kecewa dengan sikap lemah Zahra ini. “Tengoklah, dalam lumpuh tu pun, bukan dia nak bercakap dengan kau malah nak tengok muka kau pun dia tak mahu. Itu kau nak tunggu lagi?” 

Lama Zahra diam melayan perasaannya sendiri sebelum dia angkat kepala dan merenungi wajah Aimi. “Dia pernah lafazkan cinta pada aku, Mi. Dia pernah cintakan aku. Takkan semudah itu dia lupakan aku? Lupakan cintanya pada aku? Memang dia pernah cakap yang dia tak cintakan aku tapi, aku tak boleh terima, Mi. Tak boleh!” 

Dan Zahra menangis lagi... 

“Kau ni, kan..... Memanglah! Memang kau perempuan paling bodoh dalam dunia ni!” 
..................................
hah Aimi dah geram tu. anda camne? saja nak bakor kot! hehe...

11.11.12

Kerana... Bukan Aku Yang Kau Cinta 4

November 11, 2012 21 Comments

Mulai hari ini, 8.11.12, kak sofi akan masukkan petikan2 (sikit2 aje, okey!) novel bertajuk: 
Kerana... Bukan Aku Yang Kau Cinta 
Dan, nak umumkan kat sini yang kak sofi nak buat pertandingan membuat cover novel tersebut. 

Pada cover itu mesti ada: 
1. Tajuk: Kerana... Bukan Aku Yang Kau Cinta 
2. Penulis: Ana Sofiya 
3. Caption: Sudah berkali-kali aku mengalah, Sayang, sabarku tidak kau endah... 
4. Gambar yang sesuai dengan tajuk novel. 

Pertandingan bermula hari ini sehingga 20.11.2012. Lain2 perkara akan diumumkan dari masa ke masa. 

Dan hadiah.... 

Tentu ada surprise untuk anda! 

Mungkin.... Novel bercetak Tiada Yang Lain? Siapa tahu, kan? 

Okey, hantarkan penyertaan anda ke alamat emel kak sofi. Setiap yang anda hantar, akan kak sofi postkan ke dalam entri. Ada soalan? Kemukakanlah di ruangan komen kat bawah, ya! Saaaayaaaang anda! 
..................................................
Okey, ini cover kedua yang kak sofi terima. daripada anon. Terharu sungguh melihatnya. terima kasih. Jika anda suka akan gambar ini, sila tekan like di link ini dan juga di facebook, okey!
anon
.......................
n3 seterusnya....

Tak sempat hendak duduk, ibunya sudah kecoh memberitahu, “Ruzain masuk ICU! Dengarnya, dia tiba-tiba kejung kat atas katil. Bahagian bawah tubuhnya lumpuh.”

Zahra jadi pucat. Berita itu sangat mengejutkan. 

“Apa? Lumpuh? Abang Ruzain lumpuh? Tapi.... macam mana?” soalnya gugup. Risau sungguh dia mendengar berita terbaru tentang Ruzain ini. Dan air mata pun jatuh. Berguguran.

“Entah. Doktor belum boleh jelaskan sebabnya. Kata Mazni, waktu dia nak kejutkan Zain untuk solat Subuh, Zain dah jatuh daripada katil. Masa tu tubuh dia dah kejang, langsung tak boleh bergerak,”

Zahra tidak mampu membayangkan Ruzain yang tidak berdaya. Ruzain yang macho, yang sihat dan sering ke gimnasium tiba-tiba terbaring kaku, tidak boleh menggerakkan kakinya. Ah, tentu saat ini Ruzain dalam keadaan cemas dan kecewa. Tapi, mengapakah?

“Yang kamu ni pulak, kenapa menangis, Zahra?” Puan Noni bertanya. Hairan melihat perangai anaknya yang pamer muka sedih. Geram pun ada. Apa ke halnya hendak bersedih bagai, pada orang yang sudah menolak cintanya?

“Tentu dia tengah sedih, kan, mak? Kesian dia!” Zahra bangun. Wajah ibu ditatap, redup. “Za nak pergi ziarah dia, mak. Za nak tengok dia. Za nak jaga dia, mak!”
..................
anda setuju ke dengan tindakan Zahra ni? siapa setuju angkat lappy haha...

Kerana...Bukan Aku Yang Kau Cinta 3

November 11, 2012 37 Comments
Mulai hari ini, 8.11.12, kak sofi akan masukkan petikan2 (sikit2 aje, okey!) novel bertajuk: 
Kerana... Bukan Aku Yang Kau Cinta 
Dan, nak umumkan kat sini yang kak sofi nak buat pertandingan membuat cover novel tersebut. 

Pada cover itu mesti ada: 
1. Tajuk: Kerana... Bukan Aku Yang Kau Cinta 
2. Penulis: Ana Sofiya 
3. Caption: Sudah berkali-kali aku mengalah, Sayang, sabarku tidak kau endah... 
4. Gambar yang sesuai dengan tajuk novel. 

Pertandingan bermula hari ini sehingga 20.11.2012. Lain2 perkara akan diumumkan dari masa ke masa. 

Dan hadiah.... 

Tentu ada surprise untuk anda! 

Mungkin.... Novel bercetak Tiada Yang Lain? Siapa tahu, kan? 

Okey, hantarkan penyertaan anda ke alamat emel kak sofi. Setiap yang anda hantar, akan kak sofi postkan ke dalam entri. Ada soalan? Kemukakanlah di ruangan komen kat bawah, ya! Saaaayaaaang anda! 
..................................................
Okey, ini cover pertama yang kak sofi terima. daripada Quek Siew Lun. Terharu sungguh melihatnya. terima kasih. Jika anda suka akan gambar ini, sila tekan like di link ini dan juga di facebook, okey!

Quek Siew Lun

Ni sambungan cerita.....

“Hey.... awak nak mati ke? Apa niat awak hah? Nak bunuh diri?” 

Zahra kelihatan amat terkejut setelah dijerkah oleh lelaki itu. Namun, cepat-cepat dia tenangkan diri. Dalam masa sama, tangan lelaki itu yang mencengkam lengannya, ditolak. 

“Saya bukan nak bunuh diri la, encik. Saya nak tengok kat bawah tu. Ada kuntuman bunga dalam kehijauan padang rumput. Saya rasa aneh pemandangan tu,” 

“Ohh, nasib baik! Saya minta maaf sebab bersangka buruk tadi,” 

Zahra tersenyum. Sedikit tersentuh dengan keprihatinan yang lelaki ini tunjukkan. 

“Nama saya Zahra, encik,” dia memberitahu. Bukan ada niat apapun. Hanya supaya lelaki ini tahu bahawa dia seorang Islam dan sebagai penganut agama suci ini, adalah mustahil untuk dia melakukan seperti apa yang menjadi andaian lelaki itu. 

Kelihatan wajah macho itu merona merah. Ya, dia sedikit malu dengan sikap biadapnya tadi. Adakah patut dia menuduh gadis ini hendak membunuh diri? Hisy, mengarut betullah! 

Mereka sedang berada di atas sebuah bukit, sama-sama memandang ke bawah, ke arah padang rumput yang menghijau. Yang menariknya, dalam kehijauan itu, ada kuntuman bunga berwarna samar, yang memukau pandangan. 

“Cantik, kan?” 

Lelaki itu mengangguk. Kemudian dia tersenyum sambil berkata, “Awak lagi cantik, Zahra,” 

Sedikit terpukau Zahra jadinya. Namun dia tidak mudah terjerat dalam mainan hati begini. 

“Terima kasih, encik. Tapi, tak perlulah memuji. Kita tak saling kenal pun,” balasnya perlahan. Rasa terharu pun ada juga. Kerana, lelaki ini yang langsung tidak dikenali, mahu bercakap dalam gaya yang lembut dan tenang sedangkan yang sudah dikenali sekian lama, iaitu Ruzain, tega menyakitkan hatinya dengan tutur kata yang kasar dan menyakitkan telinga. 

“Nama saya Aakif. Aakif Fareed. Umur 27 tahun. Saya seorang...” 

“Terima kasih tapi tak payahlah beritahu semua. Saya tak berminat. Maaf, ya. Saya nak balik,” 

Zahra melangkah laju untuk pergi dari situ. 

Aakif termangu. Terpempan kerana inilah kali pertama seorang gadis tidak berminat untuk mengenalinya. Memandang wajah kacaknya juga gadis itu tidak mahu. Asyik menunduk sedari mula. Hai, seolah-olah inilah pertemuan pertama dan terakhir mereka. Tiba-tiba dia rasa tidak patut Zahra melakukan begitu padanya. Pantas, dia masuk ke dalam kereta. Niat hati, ingin mengekori gadis itu sehingga dia tahu tempat tinggalnya. Hmm...
...........................
anda suka watak ini atau masih mahu akan Ruzain sebagai hero... komen please.... hehe

9.11.12

Kerana...Bukan Aku Yang Kau Cinta 2

November 09, 2012 20 Comments
“Kamu sorang aje, Zain? Zahra mana?” tanya puan Mazni dengan dahi sedikit berkerut. Rasanya, sudah berkali-kali dia berpesan supaya anak lelakinya itu membawa Zahra pulang untuk makan malam bersama, malam ini. Tetapi, boleh pula anak jantannya itu datang bersendirian?

“Makan malam ni bukan agenda famili kita ke, mama? It is your anniversary dengan papa. Kenapa saya kena bawak dia sama, pulak? Dia siapa?” balas Ruzain sambil menghempas punggungnya duduk di atas sofa.

“Ruzain? Zahra tu bakal menantu...”

Ruzain segera memintas. “Nope! Saya belum buat keputusan nak ambik dia jadi bini saya. Jadi, dia bukan bakal menantu mama, okey!” 

“Apa maksud kamu ni? Mama tak faham,” 

Satu dengusan meniti kasar keluar daripada Ruzain. “Maksud apa pulak? Kan saya dah cakap, dia bukan orangnya untuk jadi menantu mama. Jelas dah tu, kan?”

“Apa yang jelas?” 

“Mama, tak kan tak faham kot?”

“Memang mama tak faham. Jelaskan sekarang!” puan Mazni sudah naik angin. 

“Saya tak cintakan dia. Jadi tak ada sebab saya nak kahwin dengan dia!”

Serentak penafian itu, satu objek terjatuh daripada pegangan seseorang yang sedang berdiri di muka pintu utama yang ternganga sejak tadi. Ya, hadiah yang dibawa sudah terlepas daripada genggaman akibat terkejut mendengar pengakuan jejaka kesayangan. Kini, kaku dia berdiri dalam kelam pandangannya. Sepasang mata sedang berkaca dan bibir yang mekar itu sedang bergetar. Raut kecewa terpapar jelas. 

“Betul ke, Zain? Betul ke awak tak cintakan saya?”
.........................
ada yang dah nangis? atau sakit hati? marah ke? apapun, kak sofi sayang anda semua.. okey?

8.11.12

Kerana... Bukan Aku Yang Kau Cinta

November 08, 2012 19 Comments
“Aku rimaslah dengan kau ni, perempuan. Asyik-asyik telefon aku aje. Hey, aku ni tengah kerja, okey! Sibuk! Dah, aku nak letak telefon ni!” 

Jeritan kekasih hati di hujung talian menyebabkan Zahra menjauhkan gagang daripada telinga. Satu keluhan kecil kedengaran terlepas daripada bibirnya. Wajah pula jelas kecewa. 

Zahra menggaru-garu kulit kepala di luar tudungnya. Sambil itu, mulut kecilnya mengomel, “Bila masa aku boleh call dia? Siang? Malam? Pagi?” 

Aimi merenung temannya yang kini sedang duduk menghadap komputer. Tengok pada raut yang sedih itu, dia tahu bahawa sekali lagi, Zahra sudah kena marah. Sakit hatinya melihat. 

“Kau kenapa? Kena marah lagi dengan Ruzain?” 

Zahra angguk. “Aku tak tahu nak buat macam mana lagi. Call salah, tak call salah. Bila dah call pulak, dia cakap aku tak reti bahasa. Tak tahu dia sibuk, tengah kerja. Kenapa dia suka marah-marah sekarang, Aimi? Aku tak fahamlah,” 

Aimi menjegilkan mata. Hairan dengan sikap lurus bendul Zahra. Tak faham atau buat-buat tak faham dengan sikap kekasih hatinya? Dia sendiri tidak tahu apa sebenarnya yang bersarang dalam hati Zahra. 

“Kalau dah asyik marah tu, maknanya dia nak cari pasal untuk berpisah la, ngok!” 

Dahi Zahra berkerut. Cepat-cepat dia menggeleng. “Jangan cakap macam tu. Aku kenal Ruzain. Dah 4 tahun kami bercinta. Tak adanya dia nak berpisah dengan aku. Tapi, kalau dia stress, aku percaya,” 

Aimi mencebik. “Yalah tu! Kau, kalau tak menangkan dia, memang tak sah!”
......................

mulai hari ini, kak sofi akan masukkan petikan2 (sikit2 aje, okey!) novel bertajuk Kerana... Bukan Aku Yang Kau Cinta

Dan, nak umumkan kat sini yang kak sofi nak buat pertandingan membuat cover novel tersebut. Pada cover itu mesti ada: 
1. tajuk: Kerana... Bukan Aku Yang Kau Cinta
2. penulis: Ana Sofiya 
3. Caption: Sudah berkali-kali aku mengalah, 
                  Sayang, sabarku tidak kau endah... 
4. Gambar yang sesuai dengan tajuk novel. 

Pertandingan bermula hari ini sehingga 20.11.2012. Lain2 perkara akan diumumkan dari masa ke masa. Dan hadiah....

Tentu ada surprise untuk anda....
 

2.11.12

Ronaldo: Hidup ini terlalu singkat...

November 02, 2012 4 Comments
Kak sofi rasa semua orang tahu yang kak sofi minat bola. Dan, pemain paling diminati tentunya Ronaldo. Korang dah cebik eh? Jangan, ya! Sebab, kak sofi nak citer tentang Ronaldo, bukan tentang career dia. 

Ramai orang cakap, Cristiano Ronaldo ni, sombong, angkuh, perangai macam budak kecik masa main bola. Tapi tahukah anda satu sifat baiknya sudah terserlah? 

Hmm, Ronaldo sudah melakukan satu sejarah. Dia menemukan seorang ibu dengan anak perempuannya. Macam jejak kasih, begitu!

Ibu dan anak ini terpisah ketika perceraian si ibu dengan suaminya berlaku. Kerana miskin, ibu ini hanya mampu membawa anak lelakinya manakala dia menyerahkan anak perempuannya itu di bawah jagaan bekas suami. Itu menyebabkan anak perempuannya itu membenci ibunya. Terlalu benci kerana dia tidak mahu tinggal bersama bapanya. 

Si ibu memendam rasa. Memendam rindu. Namun, satu ketika, dia memilih untuk menghantar surat kepada anaknya, dan surat itu disampaikan sendiri oleh Ronaldo di dalam sebuah rancangan TV Itali bertajuk, 'C'e posta per te' (I have a letter for you) 

Mengapa Ronaldo? Jawapannya mudah. Kerana anak perempuannya itu amat meminati Ronaldo. 

Lalu, dalam rancangan itu Ronaldo berkata kepada budak perempuan tersebut. Kak sofi tak translate... takut salah alihbahasa hehe.

"I have followed your story, and one thing I will say from the bottom of my heart is that all people should learn to forgive; since life is so short, things are so much better if you forgive. I think you should forgive your mother, because life is so short and forgiving her will make you both so much happier."

Yang bestnya, bukan saja budak perempuan tu dapat jumpa Ronaldo, dapat bersatu semula dengan emaknya malah Ronaldo bagi dia hadiah lagi. Nak tahu apa dia? Tengoklah video di bawah. Uwaa, jeles I. Ngee.....


1.11.12

Kasihku tidak bersyarat...

November 01, 2012 0 Comments
Lihatlah video ini dan anda tentu bersetuju dengan kak sofi untuk sama2 mengatakan betapa bertuah seorang ibu yang anaknya memuat turun video ini untuk tontonan semua orang dan memberitahu bahawa dia sayang akan ibunya. Tahniah ibu dan terima kasih, wahai anak....


Terima kasih Tice Nur atas sumbangan post ini di fb: Sesuatu yang bisa membuat hati seorang ibu berlagu riang....Satu penghargaan...

‎... She is the only one in this world who offers "Kasih Tak Bersyarat" for us and it is true,
She works 24 hours a day,
She is an alarm clock,
She is A cook ,
She is A Maid ,
She is A teacher ,
She is A Nanny ,
She is A Nurse ,
She is A Driver ,
She is A Handyman ,
She is A Security Officer ,
She is A Photographer ,
She is A Counselor ,
She is A Comforter ,
AND....

She doesn't get holidays, sick pay or days off,
She works through the day and night
And gets paid in hugs and kisses ♥

I love you Mom ♥

Baik-baik Saja

November 01, 2012 1 Comments
Dalam kepala korang yang besar tu, tanamkanlah, ingatkanlah.... begini:


Boleh? 

Insya-Allah.....