apa yang nampak, apa yang rasa, apa yang dengar

25.10.12

Tan Sri Mokhtar al Bukhary dan Roti Gardenia. Apa kaitannya?

Dah lama kak sofi tak share berita atau apa-apa selain novel dan cerpen kak sofi, kan? so apa kata hari ini kita jenguk tentang seseorang yang memang kak sofi admire dari dulu lagi. kak sofi nak share tentang Tan Sri Mokhtar al Bukhary. Dulu pernah tulis tentang dia ni sikit tapi hari ini nak ajak anda semua melihat peranan lelaki ini dalam kehidupan masyarakat Melayu, Islam di Malaysia. 



1. Dalam satu pertemuan dengan TS Mokhtar Al-Bukhary, beliau pernah berkata bahawa pengambilalihan Gardenia dan Proton bukanlah satu langkah yang 'financially strategic', tetapi ini adalah jihad beliau untuk Bangsa Melayu yang beragama Islam.

2. Mengapa bukan satu pengambilalihan yang tidak 'financially strategic'?

3. Kita semua tahu bahawa bebanan untuk mengambil alih kedua-dua syarikat ini tidak akan memberikan satu pulangan yang lumayan kepada beliau.

4. Tetapi apakah yang ada pada Gardenia dan Proton sehinggakan beliau mengatakan bahawa itu adalah satu Jihad?

Gardenia

1. Sebelum Gardenia diambil alih oleh TS Mokhtar, Gardenia berada di bawah 'supply-chain' orang bukan Islam.

2. Dan sebelum itu juga terdapat beberapa kes kedengaran mengenai Gardenia itu tidak halal, mengandungi unsur yang haram.

3. Majoriti yang menggunakan label Gardenia adalah daripada bangsa Melayu yang juga beragama Islam.

4. Cuba bayangkan sekiranyalah terdapat individu yang mempunyai niat khianat dan meletakkan walau setitis pun minyak babi ke dalam campuran tersebut, kesannya akan sampai kepada siapa?

5. Maka dengan inisiatif untuk menjaga label Gardenia ini supaya tidak tercemar dengan perbuatan sedemikian, datanglah satu rasa tanggung jawab kepada TS Mokhtar untuk memastikan perkara ini tidak berlaku.

6. Sekiranya angin tidak bertiup masakan pohon boleh bergoyang.

sebenarnya entri ini kak sofi copy paste sahaja daripada blog ini. Nak tahu lebih lanjut tentang Proton pula, jenguklah ke sana. Lihatlah luhur jiwa seorang Tan Sri. ! dalam banyak banyak banyak banyak..... lelaki!

1 ulasan:

  1. Kalau macam itu banyaknya product Tan Sri kena ambil alih... baiknya hati tan sri mokhtar!!!

    BalasPadam

terima kasih kerana anda sudi singgah dan sudi komen.