Langkau ke kandungan utama

Inikah Cinta? 6


6

Ramadan datang lagi. Waktu sahur, hari pertama, jam 5 pagi.

Sedang mak Nah dan Zaleha sibuk menyediakan juadah ringkas, nasi goreng Cina untuk mereka, mereka tidak sedar bahawa ada dua insan elok duduk terconggok di kerusi dengan mata yang bulat, dengan tubuh yang segar. Anak beranak itu siap mandi lagi.

"Err.... kenapa Jen dengan Erin bangun, nak?" Mak Nah keliru melihat anak beranak itu. Terkejut dia!

"Nak puasalah, mak Nah," jawab Janet.

"Puasa?"

"Yalah, nek! Mana boleh nenek aje puasa? Erin nak puasa jugak!" Erin turut berceloteh.

Mak Nah makin risau. "Tapi, tahan ke cucu nenek ni nanti? Lama tau tak boleh makan, tak boleh minum," kata mak Nah pada Erin.

"Boleh!" jawab Erin penuh yakin. Wajah Janet dipandang, "Kan, mummy?"

Janet mengangguk. "Kami nak belajar berpuasa, mak Nah. Senang. Tak gaduh mak Nah nak masak untuk kita orang lunch nanti. Tak baik, kan, kalau orang puasa masakkan sesuatu kepada yang tak puasa? Betul tak? Jadi, lebih baik kita semua puasa sekali," ujarnya selamba.

Mak Nah rasa hendak menangis mengenangkan sikap prihatin Janet kepadanya, juga Zaleha. Sangat bertimbangrasa. Di mana lagi hendak dapat seorang majikan sebegini sikapnya? Sungguh istimewa sekali Janet ni, hati berbisik. Yang sedihnya, pintu hati wanita ini masih belum terbuka untuk menganut agama Islam. Namun, mungkinkah ini permulaannya?

Mereka makan denga harmoni. Janet tersengih menolak nasi goreng sebaliknya hanya menyapukan dua keping roti bakar dengan jem Strawberry untuk mengalas perut.

"Cuba Jen makan kurma, nak. Nabi Muhammad SAW hanya makan kurma dengan air kosong sahaja waktu bersahur, tau?"

Janet menyuapkan kurma ke dalam mulut. Kali pertama menikmatinya. Ambil satu lagi dan menyuruh Erin makannya. "Sedap?" tanya dia.

Erin sengih. "Nak lagi!" dia menghulurkan tangannya. Janet, mak Nah dan Zaleha ketawa melihat telatahnya.

......................

Jam dua petang hari pertama Ramadan

Janet sedang berbaring di atas sofa. Dia berasa amat letih. Tangan pun tak berupaya hendak diangkat. Kalau boleh dia hendak tidur sahaja. Tak larat sangat.

Sudah beberapa kali mak Nah menyuruhnya berbuka tetapi dia berkeras, enggan melakukannya. Malu benar rasanya hendak makan. Sudahlah dia jadi lembik sebegini, sedangkan mak Nah yang jauh lebih tua darinya berupaya bergerak ke sana sini dengan cergasnya. Hati tertanya-tanya apakah rahsia yang diamalkan oleh orang gajinya itu.

"Mungkin sebab kami berniat agaknya," hanya itu yang mak Nah sahut, sebagai menjawab pertanyaannya.

"Oh, macam yang Erin baca pagi tadi kot?" dia bicara sendiri. "Patutlah Erin pun cergas bukan main. Sebab dia berniat puasa. Baru faham," bisik hati.

Deringan telefon mengganggu khayalan. Mendengar nyanyian Justin Bieber itu sahaja dia sudah tahu siapa pemanggilnya. Malaslah hendak melayan. Biarlah dia....

"Daddy!"

Suara girang Erin, mengejutkan Janet. Terus duduk sebaik Syamrin melangkah masuk. Ditatap langkah tegap yang diatur lelaki itu untuk mendekatinya.

Syamrin mencapai telefon bimbit dan menunjukkan bilangan miss calls yang telah dibuat. Ada lima semuanya.

"You letih sangat ya? Kesiannya! Muka pun nampak pucatlah," Syamrin bersuara bimbang.

Tangan, Janet letakkan di kiri kanan pipinya. "Pucat sangat ke? Boleh bergincu tak? Kalau I pakai gincu, tak lah ketara sangat, kan?" omelnya.

"Pucat pun tak apa. You tetap cantik di mata I,"

"Cantik di mata you sorang, buat apa? I nak semua orang nampak I cantik, okey!" balas Janet, sengaja hendak mengusik lelaki yang satu ini. "You dah tak mengidap gastrik?"

Wajah Syamrin berubah kelat. Malu mengenangi sikap buruknya dahulu. Bulan Ramadan sahaja mesti dia gastrik. Mesti suruh Janet masakkan untuknya. Aduhai... betapa lemah imannya waktu itu. Teruk betul perangainya. Segan rasa hendak bertentang mata dengan wanita ini. Satu-satunya yang mengenali dia, lebih daripada orang lain.

"Teruk betul I dulu, kan?"

Janet sengih. "You dah bayar semua puasa yang you tinggalkan tu?" tanya dia.

Pantas Syamrin menganggukkan kepala. "Dah bayar fidyah sekali dah,"

"Fidyah?"

"Hmm! Bayar secupak beras atau yang sama nilai dengannya untuk setiap hari yang ditinggalkan. Contoh, I tak puasa sebulan selama dua tahun. So, I kena bayar 1 cupak beras, lebih kurang RM1.80 sen darab dengan 30 hari darab 2 (untuk tahun kedua), then RM1.80 darab 30 hari darab 1 (untuk tahun pertama) lepas tu, kena campur. Jumlah tulah nilai fidyah yang I kena bayar. Bayangkan kalau I tak puasa selama sepuluh tahun? Dua puluh tahun? Banyaklah hutang I dengan Allah, kan?" ujar Syamrin sedih. Mana tak sedih mengenangi khilaf masa lampau? Banyak sangat!

Janet sebenarnya berasa kagum dengan lelaki ini. Kagum dengan perubahan yang dilihatnya. Jauh berbeza berbanding Syamrin yang dahulu. Tanpa dirinya di sisi, Syamrin Khusairi berjaya membentuk akidahnya semula. Kembali kepada Tuhannya.

Dia duduk kini, berhadapan dengan Syamrin Khusairi. Ada sesuatu yang ingin dikatakannya. "Syam, I need your help,"

Syamrin menjongketkan keningnya.

"Boleh tak kalau I minta tolong you jagakan Erin untuk I?"

Syamrin seakan-akan tidak percaya mendengar soalan itu.

"I kena pergi ke suatu tempat. Lama! I asyik bertangguh selama ini sebab tak sampai hati nak menyusahkan mak Nah. Tapi, you dah menyerah diri kat I, kan? Sebab itu, I mintak tolong pada you. Tolong jenguk-jenguk semua kesayangan I ni masa I tak ada. Boleh, kan?" pinta Janet. Sepasang mata merenung sayu kepada Syamrin. Penuh pengharapan juga.

"You nak ke mana, Jen? Berapa lama? Kenapa I rasa tak sedap hati aje dengar cakap you ni?"

"Alah. ni yang I tak suka dengan you ni. Banyak sangat soalan bila I mintak tolong. Geram, tau!" rengek Janet.

"Yalah! I kena tahu jugak apa yang you nak buat. Mana boleh setuju membabi buta, Jen!"

Janet menjuihkan bibirnya. "Tak apalah, kalau macam tu! Tak jadilah I nak mintak tolong kalau macam ni!" dia sudah merajuk.

Syamrin ketawa. "Perangai kuat merajuk you tu tak pernah berubah," Semakin galak bunyinya apabila Jenny membuntangkan mata kepada dirinya. "So, you tak nak beritahu I?"

Janet geleng.

Syamrin terpaksa menyembunyikan rasa risau yang mendatangi hati. Dia perlu menyetujui."Okay, I janji! I akan jaga mak Nah, Erin, Leha, for you. Puas hati?"

Janet tersenyum puas. "Terima kasih, my handsome darling!"

Syamrin merenung wajah ayu itu tidak berkelip. My handsome darling? Wow, ungkapan itu sudah terlalu lama dinanti-nanti. Mungkinkah ada peluang untuk dirinya lagi?

Di dapur, Zaleha yang mencuri dengar terus memberitahu pada mak Nah tentang permintaan Janet. Mak Nah yang sedang memotong daging, terus terpotong jarinya. Luka! Namun, kesakitan itu tidak mampu menandingi kegusaran hatinya. Dia bimbang. Dia risau akan Janet. Permintaan itu terlalu pelik dirasakan.

............................

Ke mana Janet hendak pergi? Apa yang akan terjadi nanti? cuba teka! nak?

Ulasan

  1. Janet nak ke mana agaknya? Mungkin ke Perkim kot, nak mendalami pasal agama Islam? Hmm... Penuh misteri.... Nak lagi entry... Hihihi.... Jgn biarkan diri anda diselubungi misteri, gitu.... Hahaha....

    BalasPadam
    Balasan
    1. dah jadi zainal arifin laks hehehe...

      Padam
  2. Saya rasa janet nak g blajar agama ;)
    Insyaallah... Bila dia balik nti no more janet.. ;) siti aisyah maybe?? Hehheehhehehee

    BalasPadam
    Balasan
    1. tunggu sambungannya esok k...

      Padam
  3. Janet nk pi belajar kat sekolah pondok ke? Hehe. Mudah2anlah terbuka hati dia nk jd muslimah. :)

    BalasPadam
  4. janet p berguru tentang islam kot..
    huhu..
    ala jangan la bagi mati heroin kte ni kak sofi..
    sob sob..

    BalasPadam
  5. janet nk p berguru bab agama kot..
    baguslah kalo camtu..huhu
    kak sofi jgn ckp heroin ni mati...
    alah...

    BalasPadam
  6. janet nak g mna?
    saspen lak....
    kcian mak nab..
    smp trptong jari..

    BalasPadam
  7. saya pn rsa sma... janet nk bljr agama... xsbr nk tgu n3 br...

    BalasPadam
  8. Janet nak convert to islam..
    Pastu bru la bleh kawin ngn his handsome darling..

    Nk entry lg kak sofi..
    Selamat menyambut hari nuzul Quran..

    BalasPadam
  9. jenat nak berhijrah kot kak sofi...heheheheh

    BalasPadam

Catat Ulasan

terima kasih kerana anda sudi singgah dan sudi komen.

Catatan popular daripada blog ini

Cerpen: Dia Idaman Jiwa

1
“Hi, boleh aku duduk kat sini?”

Aliah mendongak. Demi terpandang sahaja wajah itu, air mukanya terus berubah. Riak tidak senang ditunjukkan kepada lelaki itu.

“Cepatlah jawab! Senang aje soalan aku tu. Boleh, jawablah boleh...”

“Kalau saya jawab tak boleh?”

Abid terus menarik kerusi yang bertentangan dengan gadis itu.

“Aku tetap duduk sini jugak.” Balasnya sambil tersengih-sengih.

“Macam tak ada tempat lain!”

“Banyak! Sana kosong. Tu, di belakang kau tu pun kosong. Tapi, aku saja aje nak duduk depan kau. Dah sebulan aku cari kau tapi tak jumpa-jumpa. Alhamdulillah, hari ini dapat juga. Kau apa khabar? Sihat?”

Aliah tidak menyahut. Sebaliknya, dia terus menyuap dan kali ini suapannya sengaja dilajukan, tidak lagi menikmati nasi campur yang dimakan. Ketika itu, dia hanya berkeinginan untuk cepat-cepat menyudahkan makan tengah harinya supaya dia dapat pergi dari situ dengan segera. Dia tidak mahu mengadap muka lelaki yang kini sedang berada di hadapannya walau sehebat, sekacak mana se…

Yang Terakhir: Versi Cerpen

1
“Kau dah habis fikir ke, Khairi? Perempuan macam Najiha tu kau nak bawak ke majlis Annual Dinner kita? Tak malu ke nanti bila orang gelakkan kau?” tanya Hafiz sambil mengerutkan dahi. Dia keliru dengan sikap Khairi Iqbal. Rasanya, selama mereka berkawan, belum pernah walau sekali pun, Khairi memuji gadis yang seorang itu. Gadis yang bernama Izzatul Najiha. Tup tup, hari ini, dia buat keputusan hendak menjadikan Najiha pasangannya semasa majlis kemuncak nanti. Hisy, pelik betul!
“Malu, memanglah aku malu! Tapi aku cuma nak gunakan dia saja. Nak buat Amalina cemburu.” Balas Khairi sambil menyisip air lemon perlahan. Sejuk rasa kerongkongnya bila air itu menerobos masuk ke dalam rongga.
Mata Hafiz buntang. Kepala tergeleng-geleng.
“Kenyataan kau tu lagi buat aku tak faham! Kalau kau nak buat Amalina cemburu, kau patut bawak perempuan lain. Bukan si Najiha yang macam hantu bungkus tu!”
Terlambak tawa Khairi Iqbal mendengar kata-kata sahabat baiknya itu. Hantu bungkus? Si Najiha tu?…

Inikah Cinta? : Versi Cerpen

1

"Ouch!"

Cepat-cepat Janet menghisap jari telunjuk yang terhiris tadi. Setelah kesakitan itu hilang, dia segera membasuh jari itu. Dia kemudian mengelap lalu membalut luka dengan plaster.

"Sakit? Itulah pasal. Mak Nah dah cakap, biar mak Nah aje yang buat tapi Janet degil sangat. Hendak jugak main-main pisau," sindir orang gajinya menyebabkan Janet ketawa besar.

"Inilah yang orang cakap, luka di tangan nampak berdarah. Luka di hati tak siapa tahu. Kan, mak Nah?"

Mak Nah melepaskan keluhan sebelum mencuri pandang ke arah wajah ayu di sisinya yang kini sedang tunduk dan berpaling ke arah lain. Hati mak Nah kini turut melagukan irama sedih yang pasti sedang berdendang dalam hati Janet. Biarpun sudah lama ia berlalu, pasti kenangan itu hadir kembali sebaik rangkap pepatah itu diungkap. Tempat jatuh lagikan dikenang, inikan pula kisah cinta penuh keindahan. Ke mana hendak dicampakkan?

"Dah enam tahun... dia tentu dah lupakan saya. Tentu dah kahwin…