Langkau ke kandungan utama

Inikah Cinta? 5

5

Di dalam dunia ini, ramai manusia yang tidak faham bahasa meskipun hari-hari, bahasa itu digunakan untuk bercakap dan menulis. Melihat Syamrin Khusairi, itulah yang Janet rasakan. Sudah berkali-kali dihalau, tetapi lelaki itu akan datang semula, bagaikan kiambang. Tolaklah, pisahkanlah... nanti akan bertaut semula. Apakah itu yang ada di dalam hati lelaki itu? Mengharap hubungan mereka akan kembali bercantum?

"Biarkanlah dia, Jen. Dia rindukan Erin," 

Janet mengeluh. Sekarang, mencurahkan rasa tidak puas hati pada mak Nah, pasti begitulah jawapan wanita itu. Tak sangka, setelah Syamrin Khusairi dikenali, begitu mudahnya mak Nah jatuh suka pada lelaki itu. Alah, usah kata mak Nah, Zaleha dengan Erin pun sama jugak. Macamlah Syamrin tu aset yang paling berharga dalam hidup mereka! Huh, buat Janet rasa diri dia terpinggir sahaja...

"Mummy," 

Tangan yang digoncang-goncang oleh anaknya menyebabkan Janet terkejut. Cepat-cepat dia memaniskan wajah. "Apa?" tanya dia. 

"Nenek ajak makan," 

"Okey.. Jom!"

"But, today, special, mummy,"

Dahi Janet berkerut. "Kenapa?" tanya dia tidak mengerti.

"Sebab daddy yang masak lasagna tu,"

Kaki Janet berhenti melangkah. Lasagna? Argh.. Kenapa lasagna? 

Suara Erin yang penuh kagum itu mengingatkan Janet pada kisah lama dulu. Begitulah dia waktu kali pertama Syamrin Khusairi memasak untuknya. Lelaki itu begitu hebat dan hanya mengambil masa sejam untuk menyediakan lasagna untuknya. 

"Tadi kan mummy, masa daddy buat sos warna putih tu, daddy bubuh baaanyak cheese. Daddy cakap, mummy suka kalau ada cheese banyak-banyak. Pastu, Erin cakap, Erin pun suka jugak. Bila daddy dengar, daddy terus peluk Erin, mummy,"

Janet tunduk menatap wajah suci, putih bersih mirip Syamrin Khusairi itu. Sepasang matanya berkaca ketika tubuh Erin didakap erat-erat. Ada kesayuan dalam hati yang tidak mampu hendak dibuang jauh. Dia menangis akhirnya.

"Mummy?" Erin pandang wajah ibunya. Kemudian tangan halus itu mengesat air mata yang mengalir di pipi Janet. 

"Don't cry, mummy! I love you," ucap anak kecil yang masih keliru dan tidak memahami gelojak rasa yang ada di dalam diri ibunya. Dia tidak mengerti bahawa pada ketika ini, Janet sedang berperang dengan perasaannya. 

Janet, seboleh mungkin, tidak mahu hanyut dalam laungan asmara yang sedang dilakukan oleh Syamrin Khusairi kepadanya. Dia ingin mengelak. Namun, mengapakah, hati tidak mahu bertindak waras? Mengapakah otak berdegil juga? 

Tubuh Erin kembali dirangkul erat-erat. "Mummy sayang Erin. Sayang sangat!" bisiknya sambil menggomol pipi gebu anaknya, dalam keadaan masih menangis. Aduhai, air mata terlalu murah nilainya. Semua kerana lelaki itu yang kini sedang memerhati dirinya bersama riak pilu di wajah.

"Dah tu! Jangan nak sedih-sedih. Mari makan. Lasagna ni nampak sedap sangat," pelawa mak Nah untuk mengurangkan suasana tegang di antara Janet dengan Syamrin Khusairi. 

"Erin, Erin ajak semua orang makan, ya. Mummy ada kerja sikit kat bilik," 

"Tapi,"

"Please... Nanti, mummy makanlah. Okey," 

Janet ingin meninggalkan ruang makan untuk masuk ke dalam biliknya. Dia tidak peduli apabila Erin sudah membuat muncung itik, tanda anaknya itu sudah merajuk dengannya. Kerana, Janet hendak mengelak Syamrin Khusairi. Kerana, dia tak mahu...

"You marahkan I, I tahu. Tapi, apa salahnya duduk sama-sama, makan. Sekejap aje pun! Bukan lama. Kerja you tu boleh tunggu, Jen," Lelaki itu sudah menghalang dengan tubuh dan kata-kata. 

Tetapi, Janet tidak peduli. Tangannya menolak lelaki itu ke tepi. "I tak selera. Lasagna bukan lagi makanan kegemaran I. I tak suka rasa keju tu semua," balasnya garang. 

Ada senyum menyungging pada bibir Syamrin Khusairi. "Then, you makanlah nasi goreng kampung yang mak Nah masakkan untuk you," katanya, bagaikan dia tidak kisah mesej yang cuba Janet sampaikan... You are trespassing!! 

"I dah kenyang. Tengok muka you...."

Tak jadi bercakap kerana Syamrin Khusairi sudah ketawa besar. 

"Kenapa you gelak macam hantu ni?" tanya Janet dengan membuntangkan sepasang mata.

Syamrin mendekat. Melihatnya, Janet mengundur ke belakang. Dekat lagi! Undur.. Dekat lagi... Janet tetap undur sehingga tersandar ke tepi dinding. Kaku dirinya membalas renungan redup Syamrin Khusairi. 

"You takut dengan I," bisik Syamrin. 

"Perasan!" balas Janet.

"Takut nak ulang kisah lama kita sebab itu nak rasa lasagna yang I masak untuk you pun you tak nak,"

"I tak takutlah! I cuma,"

"Tak nak? Tak suka? Benci pada I? I dah bagitahu you, Janet, I tak peduli semua perasaan you. Bencilah I sebab I patut dibenci. I rela! I tak kisah! Teruskanlah benci, menyampah, marah, maki I, I sanggup dengar. I sanggup terima. Tapi, I tetap akan ada di sini. I tulikan telinga I pada semua tu. I akan butakan mata I biarpun I nampak kebencian pada mata you tu. Sebab, I sanggup hidup begini daripada jauh dari you dan anak kita. I sanggup tunggu sampai semua rasa itu hilang dari hati you, baby," 

Syamrin Khusairi berpaling. Tidak mahu Janet melihat kesedihan yang terpamer. Namun, tidak jauh dia melangkah, suara Janet didengari.

"You buat macam ni, I lagi sedih. You tahu tak? You buat hidup I musnah sekali dulu, Syam. Sekarang, you nak musnahkan I kali kedua, you tak perasan ke? Hati I ni..." 

"Kenapa dengan hati you?"

Janet terdiam. Kaku apabila sepasang mata itu merenung dirinya. 

"Mulut you cakap lain, tapi hati you cakap lain. Betul tak? Sebab itu, you rasa payah, Janet. Sebab itu you rasa I mengganggu hidup you. Tak boleh ke untuk sekali, sekali aje... you lupakan kesakitan lama tu? Lupakan dendam you pada I? I tahu, I dah buat you sangat-sangat menderita. Tapi, siapakah yang lebih layak untuk menyembuhkan luka itu, kalau bukan I? Tell me! Tell me!"

Sakit hatinya mendengar kata-kata Syamrin lantas dia mendekat, menumbuk-numbuk dada lelaki itu kuat-kuat. Sambil menangis dan menangis lagi. Lama dilakukannya namun Syamrin membiarkan sahaja sehingga akhirnya Janet kepenatan, meletakkan kepala pada dada bidang itu bersama esakan yang masih bersisa. 

Syamrin Khusairi menolak tubuh itu menjauhinya perlahan-lahan. 

"Dulu, I bukan lelaki yang baik untuk you. Malah, kalau you tak tinggalkan I, I tak mungkin berubah agaknya. Tapi, perpisahan kita buat jiwa I resah. Buat I teringat pada dosa-dosa yang I dah buat sehingga satu masa I kemalangan. I jatuh di tapak pembinaan. Waktu tu, I asyik fikirkan you. I takut tak dapat jumpa you untuk mintak maaf. Takut, I tak dapat tebus semua dosa I pada you,"

Nafas disedut perlahan kemudian dilepaskan...

"I tahu, I sepatutnya datang hanya untuk itu. Tapi, I tak mampu tinggalkan you sendirian, Janet. I dah pisahkan you dengan keluarga you, You are alone. I hope... jangan salah faham... I hanya berharap... supaya satu hari, bila semua kemarahan you untuk I pudar, kita.. you, Erin dan I akan seiring dalam agama I. Agama Islam yang I sendiri baru kenal ni... kita jadi satu keluarga. Yang pernah you mintak pada I, satu masa dulu. I want us to be a family,"

Tiba-tiba Erin menghampiri mereka. Tangan kiri memegang tangan mummynya sementara yang kanan memegang tangan daddynya pula. "Mummy, daddy asyik cakap, asyik nangis... bila nak makan? Erin dah lapar ni! Tahu tak?" omelnya dengan wajah garang. Habis, kalau sudah emak bapak tak pedulikan dia dekat setengah jam, manalah anak kecil itu larat hendak menunggu lagi?

..............................

mampukah Janet meneruskan misi menolak? ataukah dia menimbangkan semula keadaan? demi erin? demi kasihnya? jawab, jangan tak jawab... hehe

Ulasan

  1. aduh macam ner nie kalu hati n jiwa xseiringan ..heheheheheheh

    BalasPadam
  2. Hmmm... Kan dah agak dah... Mesti cair punya.... As much as I like them to be a family again, tapi ku rasa janet belum cukup,"torture" syamrin lagi... Lembut sgt hati si janet ni....

    BalasPadam
    Balasan
    1. cerpen tu.. kl dok rejek, xdpt den nk habiskan citer nih hehe

      Padam
    2. Hahaha... Faham..faham... Kalau aktiviti "penderaan" berpanjangan, cerpen akan berubah menjadi cerpan.... Hahaha...

      Padam
  3. Erks.. Terima la janet.. Mudah2an dpt hidayah janet ni..
    Sama2 la menuju jln yg benar... Br la mantop! ;)

    BalasPadam
  4. ofkos janet x mmpu nk terus tolak syamrin...hehehe...
    at least consider utk erin...

    BalasPadam
  5. pilunya hati.... bg peluang ke-2, tp kalau masih x dihargai... tinggalkan terus...

    BalasPadam
  6. klu dah ari2 syamrin bt mcm 2...
    kras mcm mna pun akan lembt jg...

    BalasPadam
    Balasan
    1. ha'ah, kan... sampai bila nk bertahan?

      Padam
  7. i saw the light..
    janet x nampak ke??
    harap dia diberikan hidayah..amin~
    ucapkan syahadah awk janet..
    nice kak sofi.. =)

    BalasPadam
  8. syamrin dah insaf tu janet..
    give him a second chance..

    kak sofi, entry kali ni mmg terbaik la..bergenang airmataku..huhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. yes.. bagi je peluang kedua pd SK, kan? hehe..ty Inochi

      Padam
  9. best akaka..cepatla sambung. Happy ending ya...

    BalasPadam

Catat Ulasan

terima kasih kerana anda sudi singgah dan sudi komen.

Catatan popular daripada blog ini

Cerpen: Dia Idaman Jiwa

1
“Hi, boleh aku duduk kat sini?”

Aliah mendongak. Demi terpandang sahaja wajah itu, air mukanya terus berubah. Riak tidak senang ditunjukkan kepada lelaki itu.

“Cepatlah jawab! Senang aje soalan aku tu. Boleh, jawablah boleh...”

“Kalau saya jawab tak boleh?”

Abid terus menarik kerusi yang bertentangan dengan gadis itu.

“Aku tetap duduk sini jugak.” Balasnya sambil tersengih-sengih.

“Macam tak ada tempat lain!”

“Banyak! Sana kosong. Tu, di belakang kau tu pun kosong. Tapi, aku saja aje nak duduk depan kau. Dah sebulan aku cari kau tapi tak jumpa-jumpa. Alhamdulillah, hari ini dapat juga. Kau apa khabar? Sihat?”

Aliah tidak menyahut. Sebaliknya, dia terus menyuap dan kali ini suapannya sengaja dilajukan, tidak lagi menikmati nasi campur yang dimakan. Ketika itu, dia hanya berkeinginan untuk cepat-cepat menyudahkan makan tengah harinya supaya dia dapat pergi dari situ dengan segera. Dia tidak mahu mengadap muka lelaki yang kini sedang berada di hadapannya walau sehebat, sekacak mana se…

Yang Terakhir: Versi Cerpen

1
“Kau dah habis fikir ke, Khairi? Perempuan macam Najiha tu kau nak bawak ke majlis Annual Dinner kita? Tak malu ke nanti bila orang gelakkan kau?” tanya Hafiz sambil mengerutkan dahi. Dia keliru dengan sikap Khairi Iqbal. Rasanya, selama mereka berkawan, belum pernah walau sekali pun, Khairi memuji gadis yang seorang itu. Gadis yang bernama Izzatul Najiha. Tup tup, hari ini, dia buat keputusan hendak menjadikan Najiha pasangannya semasa majlis kemuncak nanti. Hisy, pelik betul!
“Malu, memanglah aku malu! Tapi aku cuma nak gunakan dia saja. Nak buat Amalina cemburu.” Balas Khairi sambil menyisip air lemon perlahan. Sejuk rasa kerongkongnya bila air itu menerobos masuk ke dalam rongga.
Mata Hafiz buntang. Kepala tergeleng-geleng.
“Kenyataan kau tu lagi buat aku tak faham! Kalau kau nak buat Amalina cemburu, kau patut bawak perempuan lain. Bukan si Najiha yang macam hantu bungkus tu!”
Terlambak tawa Khairi Iqbal mendengar kata-kata sahabat baiknya itu. Hantu bungkus? Si Najiha tu?…

Inikah Cinta? : Versi Cerpen

1

"Ouch!"

Cepat-cepat Janet menghisap jari telunjuk yang terhiris tadi. Setelah kesakitan itu hilang, dia segera membasuh jari itu. Dia kemudian mengelap lalu membalut luka dengan plaster.

"Sakit? Itulah pasal. Mak Nah dah cakap, biar mak Nah aje yang buat tapi Janet degil sangat. Hendak jugak main-main pisau," sindir orang gajinya menyebabkan Janet ketawa besar.

"Inilah yang orang cakap, luka di tangan nampak berdarah. Luka di hati tak siapa tahu. Kan, mak Nah?"

Mak Nah melepaskan keluhan sebelum mencuri pandang ke arah wajah ayu di sisinya yang kini sedang tunduk dan berpaling ke arah lain. Hati mak Nah kini turut melagukan irama sedih yang pasti sedang berdendang dalam hati Janet. Biarpun sudah lama ia berlalu, pasti kenangan itu hadir kembali sebaik rangkap pepatah itu diungkap. Tempat jatuh lagikan dikenang, inikan pula kisah cinta penuh keindahan. Ke mana hendak dicampakkan?

"Dah enam tahun... dia tentu dah lupakan saya. Tentu dah kahwin…