Langkau ke kandungan utama

Ada Untuk Mu 4

4
4

Mina terpegun melihat keindahan di hadapannya. Kalau selama ini dia hanya melihat rumah agam tersergam indah di kaca televisyen, hari ini, ada sebuah sedang berdiri teguh di hadapannya. Rasa macam tak percaya sehingga beberapa kali sepasang mata digesel-geselkan. 

"Awak tak mimpi, Mina. Ini memang rumah saya. Tempat saya tinggal," 

Mina berpaling ke arah Safwan. Senyum. "Saya tahu yang awak ni anak orang kaya tapi tak sangka pulak yang famili awak, super duper kayanya. Ada saham di Papan Utama ke ni?" soalnya dengan wajah comel. 

"Saham tu semua, hak ayah. Bukan saya punya," balas Safwan lembut. 

"Tak kiralah hak siapa. Tapi, sekarang ni, awak dah buat saya kecut perut. Tentu nanti emak bapak awak dan semua kerabat, adik kakak tu akan tengok saya semacam. Mesti dah kena senarai hitam," Mina melahirkan kebimbangan. 

Safwan gelak. "Pandai aje awak ni. Belum kena interview dengan mama, dah tahu apa reaksi dia, ya?" soalnya.

Mina angguk. Memang dah tahu dah. Sat lagi, asal usul keturunan semua akan dikorek. Bila tahu aje ayahnya kerja pemandu teksi dan emaknya hanya seorang suri rumah dan dia ialah jurujual di Hypermarket Mydin, hancur! Tentu akan kena ugut untuk putuskan hubungan dengan Safwan. Pasti!

"Jangan risaulah! Mama saya baik! Yang lain-lainpun okey aje! Biasalah... memang dia orang akan tanya macam-macam. Jawab mana yang boleh. Yang tak tahu nak jawab, awak diam dan tengok muka saya. Tahulah saya macam mana nak cover line, faham?" 

Mina angguk. "Saya rasa, diri saya ni betul-betul dah jadi Cinderella, awak. Bezanya, saya pakai baju kurung aje," katanya sambil ketawa mengekeh. 

Safwan jegilkan mata. "Itulah! Semalam, masa saya nak belikan dress labuh tu, kenapa tak mahu? Kalau tidak, memanglah awak dah jadi Cinderella malam ni, tau," sindirnya. 

Mina berhenti melangkah. Wajah Safwan direnung tajam. "Kata, suruh saya jadi diri sendiri. Kalau saya pakai baju tu, macam mana? Tak pernah seumur hidup saya pakai macam tu, nanti jadi alien pulak. Suka?" tanya dia.

"Suka! Alien yang comel, kan? Mestilah suka!" Safwan balas bersama sengihan.  Buat Mina keresahan....



"Failed!" suara seorang wanita melantun tegas. 

"Tapi, kenapa? Mama juga cakap tadi, dia sempurna. Tak ada cacat cela. Kenapa sekarang cakap lain pulak?" dia mendengar lelaki itu bertanya.

"Mama tarik balik! Sekarang, mama tegaskan yang mama tak setuju dengan pilihan kamu tu," si ibu masih dengan keputusannya. 

"Apa alasan mama?" 

"Safwan, dia memang cantik. Dia memang sopan. Dia memang seorang Muslimah nampaknya. Tapi, family tree dia tu..."

"Miskin? Apa ni? Kan mama cakap yang harta tak termasuk dalam alasan. Kan mama cakap, harta kita pun dah cukup untuk tampung kami bila kami kahwin nanti? Jadi, apa masalahnya lagi?"

"Dia anak tunggal! Emaknya anak tunggal. Bapaknya anak tunggal! Nampak tak? Tu tandanya dia tak subur!"

Mina pejam mata setelah mendengar perbalahan itu. Rasa macam tak percaya. Rasa macam pelik. Safwan dan ibunya bertengkar kerana dia? Bukankah mereka berdua hanya berlakon? Ni apasal keturunan dia habis disebut? Tak patut betul!

"Are you out of your mind, mama? Itupun penting ke?" suara Safwan melantun kuat. 

"Tengku Safwan Tengku Faizal! Melahirkan zuriat yang ramai paling penting bagi mama. Mama nak perempuan yang subur jadi menantu mama, faham?"

Mina geleng kepala. Kesian 'Prince Charming'nya. Dah terdiam dah! Sekali kena smash dengan Tengku Anis, terus tak terkata. 

"Berapa lama awak ada di luar ni, Mina? Apa yang awak dah dengar?" 

Mina tidak menjawab soalan Safwan. Sebaliknya, dia menonong masuk ke dalam ruang bacaan yang luas itu. Dia ingin membetulkan persepsi Tengku Anis terlebih dahulu. 

"Tengku, maaf, bagi saya cakap sikit, boleh?" 

Mina tengok semua orang saling berbalas renungan. Tok nenek, wan.. konon. padahal... nak tergeliat lidah menyebut nenda, ayahanda, adinda, kanda, bagai... Hanya dengan bondanya, Safwan, ops, Tengku Safwan panggil mama. Pelik, kan? 

"Cakaplah!" suara Tengku Anis mengendur. Mina akui, keluarga ini tidak sombong. Mereka melayannya dengan baik sekali. Dia sahaja yang berasa asing. Dia sahaja yang berasa tidak selesa. Mungkin kerana Mina sedar siapa dirinya. Lagipun, ini bukan peristiwa benar, kan? Hanya lakonan semata!

"Tengku Anis, sebenarnya, saya bukan makwe anak Tengku. Dia minta tolong saya pura-pura jadi girl friend dia supaya Tengku tak paksa dia pergi 'blind date'. Kan Tengku Safwan, kan?"

Safwan tepuk dahi. "Makkkk aiii, si bendul ni!!!" hati menggumam.

Nendanya, Tengku Azni, ketawa. "Safwan cakap macam tu pada awak, Mina?" tanya dia. 

Cepat-cepat Mina mengangguk. "Betul, nenda Tengku Azni. Dia cakap, saya cuma perlu jadi diri saya aje malam ni," dia memberitahu. 

Semua orang ketawa. Tengku Sharizal, lelaki yang menggamitnya masuk ke dalam bilik temuduga tempoh hari, bangun, lantas menepuk belakang bahu abangnya. "Mana kanda jumpa minah ni? Dia alien ke? Sampai tak faham maksud hati kanda tu?" gelaknya. 

Hairannya Mina tengok wajah Safwan yang serius. Dahinya sudah berkerut. Apa yang lelaki itu tak puas hati lagi? tanya dia. 

Safwan melutut di hadapan Tengku Anis. "Bonda... I mean, mama... I want this girl! Lupakanlah teori mama tu. Anak dan zuriat, pemberian Tuhan pada kita. Tak semestinya anak tunggal macam dia, tak mampu berikan saya anak yang banyak, mama. Please, ma. Mama suka dia jugak, kan?" rayunya. 

Mina kaget bila Tengku Anis memandangnya. Rasa macam nak lari masa tu jugak. Tapi, kata ayah, kalau tak buat salah, tak ada sebab nak rasa takut. Lari, hanya satu kelemahan. Takut juga satu kelemahan. Dia bukan lemah, kan?

"Mina, sini!"

Perlahan-lahan Mina mendekati. Bila sudah berdiri betul-betul di hadapan Tengku Anis, dia tunduk pandang lantai. Tak berani angkat muka. 

"Aminah binti Amin, kamu sudi kahwin dengan Tengku Safwan? Dia suka kamu. Kamu suka dia? Sudi jadi isteri dia?"

Tak sempat jawab. Mina dah terkulai jatuh. Terkejut lalu pitam! Mujur Safwan berdiri betul-betul di belakangnya tadi. Sempat juga menyambut sekujur tubuh itu. 

"Mina, Mina! Dah pengsan! Macam-macamlah perempuan ni!" Dan, dia ketawa besar. Geli hati melihat si dia yang tidak sedarkan diri. 
................

hanya coretan ketika hati sedikit gila2 hehe. selamat membaca. 

Ulasan

  1. lawak la mina ni..mina...say yes to bonda plisss...

    BalasPadam
  2. Kelakar bab ni, hahaha....

    BalasPadam
  3. aduhaiiiiii,, sesungguhnya awak ni sgt la polos mina oiiiiii..
    haih!! kesian pon ada..lawak pon ada.. kihkihkih.. eding soon ke kak?

    BalasPadam
  4. Hahaha. Comel je Mina ni. Lurus pun ye gak. Hehe.

    BalasPadam
  5. kak sofi,

    best la...innocent n polos sungguh mina tu...tapi takkandah nak habis kot, buat la pjg2 sket citer ni, cute jer mina tu, suka la...

    BalasPadam
  6. klakar hbs la mina ni.....
    lrus bndul tul...
    kcian safwan...
    adeh...
    sbr je la...

    BalasPadam
    Balasan
    1. btol tu... sabar aje la, safwan

      Padam
  7. aduhh lurus nya mina ni..
    haha..aci redah je..
    best2..
    akak nk lg smbngnnya..

    BalasPadam
  8. kelakar la mina..
    safwan dah pecah perut 2

    BalasPadam

Catat Ulasan

terima kasih kerana anda sudi singgah dan sudi komen.

Catatan popular daripada blog ini

Cerpen: Dia Idaman Jiwa

1
“Hi, boleh aku duduk kat sini?”

Aliah mendongak. Demi terpandang sahaja wajah itu, air mukanya terus berubah. Riak tidak senang ditunjukkan kepada lelaki itu.

“Cepatlah jawab! Senang aje soalan aku tu. Boleh, jawablah boleh...”

“Kalau saya jawab tak boleh?”

Abid terus menarik kerusi yang bertentangan dengan gadis itu.

“Aku tetap duduk sini jugak.” Balasnya sambil tersengih-sengih.

“Macam tak ada tempat lain!”

“Banyak! Sana kosong. Tu, di belakang kau tu pun kosong. Tapi, aku saja aje nak duduk depan kau. Dah sebulan aku cari kau tapi tak jumpa-jumpa. Alhamdulillah, hari ini dapat juga. Kau apa khabar? Sihat?”

Aliah tidak menyahut. Sebaliknya, dia terus menyuap dan kali ini suapannya sengaja dilajukan, tidak lagi menikmati nasi campur yang dimakan. Ketika itu, dia hanya berkeinginan untuk cepat-cepat menyudahkan makan tengah harinya supaya dia dapat pergi dari situ dengan segera. Dia tidak mahu mengadap muka lelaki yang kini sedang berada di hadapannya walau sehebat, sekacak mana se…

Yang Terakhir: Versi Cerpen

1
“Kau dah habis fikir ke, Khairi? Perempuan macam Najiha tu kau nak bawak ke majlis Annual Dinner kita? Tak malu ke nanti bila orang gelakkan kau?” tanya Hafiz sambil mengerutkan dahi. Dia keliru dengan sikap Khairi Iqbal. Rasanya, selama mereka berkawan, belum pernah walau sekali pun, Khairi memuji gadis yang seorang itu. Gadis yang bernama Izzatul Najiha. Tup tup, hari ini, dia buat keputusan hendak menjadikan Najiha pasangannya semasa majlis kemuncak nanti. Hisy, pelik betul!
“Malu, memanglah aku malu! Tapi aku cuma nak gunakan dia saja. Nak buat Amalina cemburu.” Balas Khairi sambil menyisip air lemon perlahan. Sejuk rasa kerongkongnya bila air itu menerobos masuk ke dalam rongga.
Mata Hafiz buntang. Kepala tergeleng-geleng.
“Kenyataan kau tu lagi buat aku tak faham! Kalau kau nak buat Amalina cemburu, kau patut bawak perempuan lain. Bukan si Najiha yang macam hantu bungkus tu!”
Terlambak tawa Khairi Iqbal mendengar kata-kata sahabat baiknya itu. Hantu bungkus? Si Najiha tu?…

Inikah Cinta? : Versi Cerpen

1

"Ouch!"

Cepat-cepat Janet menghisap jari telunjuk yang terhiris tadi. Setelah kesakitan itu hilang, dia segera membasuh jari itu. Dia kemudian mengelap lalu membalut luka dengan plaster.

"Sakit? Itulah pasal. Mak Nah dah cakap, biar mak Nah aje yang buat tapi Janet degil sangat. Hendak jugak main-main pisau," sindir orang gajinya menyebabkan Janet ketawa besar.

"Inilah yang orang cakap, luka di tangan nampak berdarah. Luka di hati tak siapa tahu. Kan, mak Nah?"

Mak Nah melepaskan keluhan sebelum mencuri pandang ke arah wajah ayu di sisinya yang kini sedang tunduk dan berpaling ke arah lain. Hati mak Nah kini turut melagukan irama sedih yang pasti sedang berdendang dalam hati Janet. Biarpun sudah lama ia berlalu, pasti kenangan itu hadir kembali sebaik rangkap pepatah itu diungkap. Tempat jatuh lagikan dikenang, inikan pula kisah cinta penuh keindahan. Ke mana hendak dicampakkan?

"Dah enam tahun... dia tentu dah lupakan saya. Tentu dah kahwin…