Follow Us @soratemplates

18.5.12

Sayang, jangan kau pergi!! - akhir


Akhir... 

“Waalaikum salam warahmatullahi wabarakatuh, cikgu Mahani. Selamat hari guru, cikgu. Dan, selamat bersara,” 

Kami berpelukan. Pelukan erat antara seorang murid dengan gurunya. Pelukan penuh kasih sayang antara seorang ibu dengan anaknya. 

Ya, saat aku kembali ke mari lima bulan dahulu, aku sudah bersedia untuk menghadapi keadaan ini. Aku tahu betapa detik perpisahan ini akan muncul jua. Namun aku bahagia. Kerana, impianku untuk bertugas bersama-sama dengannya di bawah satu bumbung, sudah tercapai, biarpun dalam sesingkat waktu. 

Hari ini, hari lahirnya. Hari ini, hari terakhir dia bergelar cikgu. Ya, cikgu Mahani akan bersara kerana umurnya kini sudah genap 56 tahun. Dan, sempena sambutan hari guru, kami, kakitangan sekolah, ahli jawatankuasa PIBG serta murid-murid SMK Hutan Melintang, akan meraikan dirinya, meraikan majlis persaraannya. 

Semasa dalam tingkatan lima, aku tinggal bersama-sama dengannya. Ingat lagi? Aku tetap memanggilnya cikgu. Lidahku belum mampu memanggilnya, ‘emak’. Ayahku? Emak tiriku? Hawa? Mereka ada, tapi, tetap menjadi orang asing bagiku. Sesekali, aku terserempak dengan ayah tapi seperti selalu, kemesraan itu memang tidak ada. Hanya sekadar anggukan tanda kami saling mengenali. 

Aku menyambung pelajaran ke Kolej Matrikulasi Gopeng selama dua tahun sebelum diterima masuk menyambung ijazah di bidang perguruan, di UPSI. Cikgu apa? Oh, aku ikut jejak langkah cikgu Mahani. Aku pilih untuk mengajar subjek Matematik. 

Lama juga aku menjadi penganggur terhormat. Namun, ada hikmahnya. Sepanjang tidak bekerja, aku tinggal bersama-sama dengannya. Waktu inilah, hubungan kami anak beranak semakin rapat. Waktu inilah, aku dan dia semakin mengenali di antara satu dengan lain. Dan, kini, aku tak lagi kekok untuk memanggilnya, emak. 

Syukur, aku masih berkesempatan menebus khilafku, menundukkan keegoanku. Terima kasih, emak dan cikgu kesayanganku, yang sering menitipkan pesanan HAMKA, lewat kehidupanku. 

1. Kata-kata yang lemah dan beradab dapat melembutkan hati dan manusia yang keras. 

2. Bertambah kuat kepercayaan kepada agama, bertambah tinggi darjatnya di dalam pergaulan hidup, dan bertambah baik tingkah laku dan akal budinya. 

3. Pergaulan mempengaruhi didikan otak. Oleh itu, untuk kebersihan jiwa hendaklah bergaul dengan orang-orang beradab dan berbudi mulia yang dapat kita kutip manfaatnya. 

4. Undang-undang adab dan budi pekerti membentuk kemerdekaan bekerja. Undang-undang akal membentuk kemerdekaan berfikir. Dengan jalan menambah kecerdasan akal, bertambah murnilah kemerdekaan berfikir. 

5. Di dalam medan hidup,ada beberapa undang-undang yang harus dijaga dan diperhatikan. Ada yang berhubungan dengan kesihatan tubuh, dengan keberesan akal dan yang berhubung dengan kemuliaan adab dan budi. 

6. Kata Hukama,” Hendaklah adab sopan anak-anak itu dibentuk sejak kecil kerana ketika kecil mudah membentuk dan mengasuhnya. Belum dirosakkan oleh adat kebiasaan yang sukar ditinggalkan”. 

7. Mengikut adab kesopanan, tetamu yang tidak menghormati diri dan tidak menghormati ahli rumah yang ditemui, bukanlah orang yang patut dihormati. 

8. Orang beradab pasti pandai menghormati keyakinan orang lain, walaupun dia sendiri tidak sesuai dengan keyakinan itu. 

Pasti ada yang tertanya-tanya, aku sudah kahwin atau belum. Kan? Okey, aku bakal mendirikan rumah tangga pada cuti persekolahan nanti. Tepatnya, pada hari Sabtu, 2.6.2012 nanti. Dengan siapa? Alah, tanya pulak? Alhamdulillah, dengan Farouq Ikhwan, yang tak mampu kutolak lamaran cintanya. Apa? Cikgu? Oh, tidak! Farouq bukan cikgu. Dia bekerja sebagai jurutera IT di Kuala Lumpur. Kisah cinta kami? Biasa-biasa aje tapi biarlah kutitipkan di sini bingkisan dari insan tersohor yang bernama HAMKA itu lagi... 

'Kalau engkau dicintai orang dan mencintai, senangkanlah hatimu. Tandanya hidupmu telah berharga, tandanya engkau telah didaftar anak bumi yang terpilih. Tuhan telah memperlihatkan belas Kasih-Nya kepadamu lantaran pergaduhan hati sesama makhluk. Dan jiwa di seberang masyrik dan maghrib telah terkungkung di bawah satu perasaan di dalam lindungan Tuhan. Di sanalah waktunya engkau mengetahui rahsia perjalanan matahari di dalam falak, ketika fajarnya dan terbenamnya, tandanya Tuhan telah membisikkan ke telingamu nyanyian alam ini. Lantaran yang demikian, dua jiwa berenang di langit khayal, di waktu orang lain terbenam, keduanya berdiam di dalam kesukaan dan ketenteraman, bersenda gurau di waktu bersungguh-sungguh. 

Dan jika engkau mencintai tetapi cintamu tak terbalas, senangkan jugalah hatimu. Kerana sesungguhnya orang yang mengusir akan jatuh kasihan dan ingin kembali kepada orang yang diusirnya itu setelah dia jatuh dari matanya: dia akan cinta , cinta yang lebih tinggi darjatnya daripada cinta lantaran hawa. Terpencil jauh membawa keuntungan insaf, kebencian meruncingkan cita-cita dan membersihkan perbuatan. Dengan sebab itu, engkau akan beroleh juga kelak tempat merupakan cinta itu, kalau tak ada pada insan, ada pada yang lebih kekal daripada insan. Bersedialah menerima dan menyuburkan cinta, walau bagaimana besarnya tanggunganmu, kerana cinta memberi dan menerima, cinta itu gelisah tetapi membawa tenteram. Cinta mesti lalu di hadapanmu, sayang engkau tak tahu bila lalunya. 

Hendaklah engkau menjadi orang yang besar, yang sanggup memikul cinta yang besar. Kalau tak begitu, engkau akan beroleh cinta yang rendah dan murah, engkau menjadi pencium bumi, engkau akan jatuh ke bawah, tak jadi naik ke dalam benteng yang kuat dan teguh, benteng yang gagah perkasa yang sukar ditempuh oleh manusia biasa. Kerana tugu cita-cita hidup itu berdiri di seberang kekuasaan dan kemelaratan yang diletakkan oleh kerinduan itu sendiri.' 

Cinta yang sejati adalah cinta di antara dua hamba Allah yang dipaterikan oleh cinta kepada Allah. Janganlah kita berkhayal kerana iblis suka meracuni jiwa yang lalai. 

Ya, aku bahagia kini. Setelah bertahun hatiku menjerit kalimah, "Sayang, jangan kau pergi!" kini, aku memiliki segala-gala. Terima kasih, Tuhan. Tanpa cinta-Mu, siapalah aku...........
................................ 

nota kaki: ingin kenal siapa HAMKA? Layari laman ini.
Aku juga ingin mengucapkan terima kasih kepada pemilik-pemilik blog berikut.

Selamat Hari Guru untuk semua.... 

10 ulasan:

 1. Ok da hbs.. I'm glad dia da baek nngn mak dia + kawenn ngn farouk.. ;)
  Tp kan.. Asal kak sofi xtulis hawa fail spm?? Eiii..nyampah ngn minah tuu tauu

  BalasPadam
  Balasan
  1. hehe... biarkanlah dia, jangan biarkan kebencian membelenggu hati, kan? kan?

   Padam
  2. benci hawa ngan mak dia jer.. sbb jahat sgt! :)

   Padam
  3. jangan membenci, k... peace...

   Padam
 2. wah suka la....
  x sngka mira brjya dlm idupnya...
  mst byk dugaan yg trpksa di tmpuhinya...
  pe pun slamt hari guru kepada smua guru kat Malaysia...

  BalasPadam
  Balasan
  1. alhamdulillsh.. n terima kasih. selamat hari guru

   Padam
 3. ooohh!!! .. berjuraian ayak mata saya membaca cerita kak sofii .... bestnyaaaaaa .......

  hotmum

  BalasPadam
 4. dlm satu hari ni baru khatam habis satu cerita neh...suka! hehe cerita jarang boleh baca skrg neh...huhuk.

  BalasPadam

terima kasih kerana anda sudi singgah dan sudi komen.