Follow Us @soratemplates

31.5.12

Menulis Novel: Tunjukkanlah kesungguhan, sofi oi!!

Nak siapkan novel.... aduhai, payah betul bagi aku. Tengah2 syok menaip satu bab, terfikir bab satu lagi. Pas tu, sangkut. Pastu, bosan... pastu... apa lagi, simpan. Tutup lappy. haha.

Mujur baru terbaca 10 Petua Untuk Siapkan Novel By Kak Azi in Geng Kaki Tulis · Edit doc

Aduhhh, syukur alhamdulillah. Ada la pembakar semangat hehe... Apa-apapun, terima kasih Azi, ya. 

Ini katanya... so wahai rakan penulis sekelian, moh kita patuh dan amalkan untuk kebaikan bersama.

Dokumen ini akak copy dari blog Puan Azmah Nordin. Rasanya tak salah sekadar berkongsi petua...Tapi ingat, ini hanya PETUA. Selebihnya terletak pada diri kita sendiri :)

1. Tentukan masa untuk menulis dan anggaplah sebagai sesuatu yang suci; macam memenuhi tanggungjawab bila masa solat tiba. Begitulah tanggungjawab memenuhi waktu menulis. Masa yang sesuai yang dirasai masa anda paling kreatif – lewat malam? Dinihari? Subuh? Atau mengikut waktu pejabat biasa (macam yang saya lakukan?) Ataupun, anggaplah masa yang anda janji pada diri sendiri itu, macam masa yang anda janjikan untuk memenuhi `dating’ dengan kekasih; mesti dipenuhi, mesti diutamakan, kalau tidak putus cinta. Kalau anda tak cinta, tak kisahlah kalau putus sekalipun kan? Anda malah mungkin sengaja cari pasal atau alasan untuk tidak meneruskan perhubungan itu. Tapi kalau anda sangat cinta...? 

2. Jauhkan diri atau ketepikan segala bentuk gangguan; tekan punat off pada peti televisyen. Silent/senyapkan telefon bunyi telefon, hanya jawab sms setelah anda siap tugasan (penulisan) pada hari itu. Tetapkan masa menulis semasa tiada orang di sekeliling anda. Ataupun, macam saya, sumbatkan telinga dengan ear phone dan mainkan muzik daripada mp3 dengan sekuat yang boleh, supaya anda tidak terganggu dgn sebarang bunyi lain di sekitar anda. 

3. Pastikan hala tuju plot/jalan cerita anda. Biarpun plot, watak2 dan ceritanya mungkin akan berkembang pesat - hala tuju (mesej) tetap sama. 

4. Jangan tergugat melihat skrin computer anda yang kosong. Tulis saja apa yang terlintas dalam fikiran anda, tak perlu fikir tentang salah ejaan, salah tata bahasa dan lain-lain, kerana itu semua boleh diedit-perbaiki kemudiannya. Yang penting ceritanya dulu, biar mengalir macam sungai. Mulakan dari gelojak perasaan watak utamanya atau dari satu babak memalukan/menyayat hati/menyeramkan/menggetarkan yang disusuli dengan imbas balik demi imbas balik sehingga terungkai mengapa ia boleh berlaku.

5. Dari bab ke bab, pasti anda sudah ada buat draf secara mental. Tiada satu pun yang anda tulis akan kekal atau tidak boleh dipadam, selagi ia belum dihantar kepada penerbit atau sudah terbit. Apatah lagi jika manuskrip itu masih berada dalam tangan sendiri, anda boleh mengubah-perbaiki pada bila2 masa saja. Jadi, jangan ganggu pengaliran ceritanya semasa anda perturunkan ke atas skrin computer. Jika ada tidak berpuas hati dengan ejaan, jalan cerita, gaya bahasa dan sebagainya, ia boleh diubah kemudiannya. 

6. Jangan berasa anda perlu memulakan cerita dari titik permulaan atau mengikut urutan kronologi atau terlalu bergantung kepada draf asal novel anda. Masuk sepenuhnya kedalam jiwa watak-watak utama yang menghadapi konflik hidup itu, dan gambarkan sepenuhnya dari sudut pandangan watak2 tersebut. Kenali jiwa/perasaan/psikologi/kerjaya watak2 utama anda dengan mendalam, supaya anda tidak berasa tertekan hingga tersangkut dalam proses penciptaan kreatif anda nanti.

7. Berkaryalah tentang sesuatu yang anda suka, ini untuk mengelakkan daripada anda menghadapi buntu pemikiran atau Writers Block.

8. Ulang kaji dan edit berulang-kali. Ini perlu dilakukan, setelah karya anda siap ditulis. Anda boleh tambah-cantikkan bahasa, susun-indah-komplekskan ayat2 anda. Mana yang tidak berkaitan atau longgar, anda hanya perlu padam/delete daripada menyemakkan manuskrip novel anda. 

9.Jangan ragu2 meletakkan diri anda dalam kalangan penulis lain. Buat satu senarai penulis yang baru menghasilkan beberapa buku2 secara sederhana saja mutunya, dan berkatalah pada diri sendiri `jika dia boleh buat, aku juga boleh – malah jauh lebih baik dariapda dia.’ Apa yang membezakan anda dengan si penulis itu, adalah kesungguhan mereka untuk menghasilkan karya demi karya, dan jika mereka boleh, anda juga boleh, bukan? Sudah tentu akan ada ulasan dan kritikan terhadap karya anda, begitu terbit nanti. Itu biasalah. Lagipun, hanya karya yang baik saja yang akan mendapat perhatian untuk diulas atau dikritik – yang tidak baik, diabaikan, seolah-olah tidak pernah wujud. Jika ramai penulis top yang sanggup melalui pelbagai kritikan terhadap karya mereka – kenapa pula anda tidak, bukan?

10. Hanya anda yang boleh menentukan sama ada karya anda sudah siap ataupun belum. Biarpun anda mungkin akan menunjukkan manuskrip anda kepada rakan2 yang memang pakar dalam penulisan kreatif – dan sebagai kawan, tentulah dia akan memuji karya anda untuk menjaga hati – kerana itu adalah tugas mereka. Yang paling baik, adalah dengan menghakimi karya sendiri. Pemisah antara karya bermutu dengan tidak bermutu hanya satu – diri anda. Jadi, tentukanlah bila atau bagaimana anda mahu melihat karya anda lahir!

Wahhh.... sudah bersemangat semula. Terima kasih daun keladi, kak azi. Chaiyok!!!! Fightinggggg!!!

Tiada ulasan:

Catat Komen

terima kasih kerana anda sudi singgah dan sudi komen.