apa yang nampak, apa yang rasa, apa yang dengar

13.3.12

Jepun: Setahun selepas tsunami....

Assalamualaikum... 

Kenangan pahit memang sepatutnya dilupakan tetapi sisa2 kenangan yang diabadikan melalui gambar membolehkan kita menjadikan peristiwa lampau itu suatu lembaran sejarah demi masa depan yang masih ada... 

Masih ingat peristiwa tsunami serta bencana lainnya di Jepun tahun lalu? Dah genap setahun rupanya. Jom kita lihat 2 gambar, yang atas, waktu bencana dan yang bawah, kisah masa kini. 

Lihatlah gambar2 di bawah. Ia gambaran 2 peristiwa, tahun lalu dan masa kini. 

A combination photograph shows …
 a fishing port in Miyako, Iwate 
Combo photo shows a whirlpool …
A whirlpool caused by the March 11, 2011 tsunami is seen near Oarai City, Ibaraki (kiri)
Combo photo shows the tsunami-devastated …
The tsunami-devastated Yamada town 
Combo photo shows the tsunami-devastated …
The tsunami-devastated Kesennuma in Miyagi 

Yang di atas tu gambar masa tsunami dan yang kat bawah tu gambar masa kini. Hidup yang diteruskan meski ada kehilangan.... sedih.....

Bersyukurlah.....kita lahir di Malaysia... . 


Nak tengok gambar2 seperti itu lagi? Hop ke sini!

 Terima kasih atas kunjungan anda. Sila like fan page kak sofi dan jemputlah follow blog ni, ya. :)

2 ulasan:

  1. Doakan kmi dipermudahkan kerja pembagunan loji nuklear.. Perkara yg ditakuti oleh pakar2 nuklear telah berlaku.. Kmi sbgai engeneer yg menyelia stiap reactor xpercya bhwa tsunami mmpu membuat Jepun mcm 2.. Walaupun da stabil tpi kmi msih ambil langkah berhati2.. Hope smua ok..

    BalasPadam
    Balasan
    1. insyaallah, semua akan baik nnt

      Padam

terima kasih kerana anda sudi singgah dan sudi komen.