Langkau ke kandungan utama

Memaknai sebuah Kehidupan

Assalamualaikum... 

Tertarik dengan pengisian oleh seorang teman, Zainab Ngah, di facebook. Jom kita hayati bersama-sama...

Memaknai sebuah kehidupan

Pagi....
bila kubuka tabir siangmu,
kulihat pepohon menghijau,
embun berkaca di hujung rumput,
mentari menebarkan sinarnya,
burung-burung berkicau riang,
wajah alam indah berseri,
dihiasi kelembutan warna alam,
langit membiru,
petani memikul cangkul menuju sawah,
pekebun kecil membimbit pisau toreh menuju ladang getah,
nelayan di pantai menarik perahu menuju laut,
buruh-buruh memunggah papan untuk binaan,
kakitangan kerajaan meredah rimba kenderaan menuju pejabat...


Alangkah damainya kehidupan ini
di sebuah desa kecintaan nan permai

Pagi...
bila kubuka tirai siangmu,
awan mendung yang pekat kelabu,
bersama kelam warna alam,
dan semua insan memulakan langkah,
meniti perjalanan hidup,

Di manakah langkah anak-anak bangsaku kini?


Jati diri bangsa telah berkubur,
hanyut ditelan arus kemodenan,
terlalu mudah menjadi mangsa,

Karam........
berpeleseran tanpa membatasi halal haram
dadah.... 
gejala sosial menjadi landasan
anak haram bertaburan di mana-mana


Betapa hebatnya dunia kini
dengan gejala keributan
dari angkara rakus manusia
dengan rompak samun dan mungkar
rasuah dikunyah dengan lahap
serta tipu daya yang licit
mewarnai kehidupan 

Yang kaya terus berkuasa
golongan marhein terus tertindas
tanpa pembelaan yang pasti

Wah, rasa aku turut bersajak, turut merasa pedih dan terluka dan mesej yang cuba dilaungkan dalam batas penulisan yang picis begini.

Terima kasih atas kunjungan anda. Sila like fan page kak sofi dan jemputlah follow blog ni, ya. :)

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Cerpen: Dia Idaman Jiwa

1
“Hi, boleh aku duduk kat sini?”

Aliah mendongak. Demi terpandang sahaja wajah itu, air mukanya terus berubah. Riak tidak senang ditunjukkan kepada lelaki itu.

“Cepatlah jawab! Senang aje soalan aku tu. Boleh, jawablah boleh...”

“Kalau saya jawab tak boleh?”

Abid terus menarik kerusi yang bertentangan dengan gadis itu.

“Aku tetap duduk sini jugak.” Balasnya sambil tersengih-sengih.

“Macam tak ada tempat lain!”

“Banyak! Sana kosong. Tu, di belakang kau tu pun kosong. Tapi, aku saja aje nak duduk depan kau. Dah sebulan aku cari kau tapi tak jumpa-jumpa. Alhamdulillah, hari ini dapat juga. Kau apa khabar? Sihat?”

Aliah tidak menyahut. Sebaliknya, dia terus menyuap dan kali ini suapannya sengaja dilajukan, tidak lagi menikmati nasi campur yang dimakan. Ketika itu, dia hanya berkeinginan untuk cepat-cepat menyudahkan makan tengah harinya supaya dia dapat pergi dari situ dengan segera. Dia tidak mahu mengadap muka lelaki yang kini sedang berada di hadapannya walau sehebat, sekacak mana se…

Yang Terakhir: Versi Cerpen

1
“Kau dah habis fikir ke, Khairi? Perempuan macam Najiha tu kau nak bawak ke majlis Annual Dinner kita? Tak malu ke nanti bila orang gelakkan kau?” tanya Hafiz sambil mengerutkan dahi. Dia keliru dengan sikap Khairi Iqbal. Rasanya, selama mereka berkawan, belum pernah walau sekali pun, Khairi memuji gadis yang seorang itu. Gadis yang bernama Izzatul Najiha. Tup tup, hari ini, dia buat keputusan hendak menjadikan Najiha pasangannya semasa majlis kemuncak nanti. Hisy, pelik betul!
“Malu, memanglah aku malu! Tapi aku cuma nak gunakan dia saja. Nak buat Amalina cemburu.” Balas Khairi sambil menyisip air lemon perlahan. Sejuk rasa kerongkongnya bila air itu menerobos masuk ke dalam rongga.
Mata Hafiz buntang. Kepala tergeleng-geleng.
“Kenyataan kau tu lagi buat aku tak faham! Kalau kau nak buat Amalina cemburu, kau patut bawak perempuan lain. Bukan si Najiha yang macam hantu bungkus tu!”
Terlambak tawa Khairi Iqbal mendengar kata-kata sahabat baiknya itu. Hantu bungkus? Si Najiha tu?…

Inikah Cinta? : Versi Cerpen

1

"Ouch!"

Cepat-cepat Janet menghisap jari telunjuk yang terhiris tadi. Setelah kesakitan itu hilang, dia segera membasuh jari itu. Dia kemudian mengelap lalu membalut luka dengan plaster.

"Sakit? Itulah pasal. Mak Nah dah cakap, biar mak Nah aje yang buat tapi Janet degil sangat. Hendak jugak main-main pisau," sindir orang gajinya menyebabkan Janet ketawa besar.

"Inilah yang orang cakap, luka di tangan nampak berdarah. Luka di hati tak siapa tahu. Kan, mak Nah?"

Mak Nah melepaskan keluhan sebelum mencuri pandang ke arah wajah ayu di sisinya yang kini sedang tunduk dan berpaling ke arah lain. Hati mak Nah kini turut melagukan irama sedih yang pasti sedang berdendang dalam hati Janet. Biarpun sudah lama ia berlalu, pasti kenangan itu hadir kembali sebaik rangkap pepatah itu diungkap. Tempat jatuh lagikan dikenang, inikan pula kisah cinta penuh keindahan. Ke mana hendak dicampakkan?

"Dah enam tahun... dia tentu dah lupakan saya. Tentu dah kahwin…