apa yang nampak, apa yang rasa, apa yang dengar

3.1.12

Yang Terakhir 8

Assalamualaikum...

Hafiz menggeleng-gelengkan kepala melihat keadaan Khairi. Menung sana, menung sini. Sejak ditinggalkan Najiha, keadaannya sangat tidak terurus. Jambang pun sudah memenuhi wajah. Mata pula macam orang tak cukup tidur sahaja. Pelik! Kata, Najiha tu bukan sesiapa tapi, kalau dilihat pada diri dan keadaannya sekarang? 

“Aku tak faham dengan sikap kau ni, Khairi! Ni, aku nak tanya sikit.” 

Pandangan Khairi kosong ke wajah teman baiknya. 

“Sebenarnya, kau cintakan siapa? Amalina ke Najiha?” 

Khairi menghempaskan fail yang berada di atas meja. “Kau tengok keadaan aku yang serabut ni, terus kau tanya soalan tak ada nilai tu! Hafiz, aku jadi macam ni sebab kerja yang menimbun-nimbun ni, tahu tak? Tak ada kaitan dengan perempuan-perempuan tu semua! Faham?” 

Hafiz tersenyum sinis. “Kut iya pun, tak payahlah jerit. Aku ni belum pekak lagi,” sindirnya. 

“Habis, dah kau tanya soalan yang bukan-bukan, mahu aku tak naik hantu?” gerutu Khairi, penuh geram. 

“Aku tak tahu pulak yang kerja kau banyak. Agaknya datuk tak nak tengok kau asyik menung kut? Tu yang dia bagi semua benda suruh kau buat. Tak adalah kau asyik fikirkan masalah kau. Kan?” 

Khairi bangun dengan mata yang mencerun. “Eh kalau kau nak perli-perli aku lagi, baik kau keluar sekarang! Aku bosan tahu tak? Semua orang dera kepala otak aku ni. Dia yang hilangkan diri entah ke mana, aku yang kena marah! Sakit hati betullah!” 

Sesungguhnya, dia amat terasa hati dengan sikap semua orang di sekelilingnya. Asyik hendak menyindir. Asyik hendak menyakat. Asyik menyuruh dia tinggalkan Najiha. Butakah agaknya mereka semua? Tidakkah nampak dia yang sedang terkontang-kanting sendirian, mengurus diri sendiri? Makan, pakai.... 

Semuanya tak sama sekarang! 

“Perempuan tu dah buat aku jadi tak betul!” 

Buntang mata Hafiz. Dia tak salah dengar ni! Tapi, perempuan yang mana, ya? Uisy, perempuan itu tentulah Izzatul Najiha. Tak mungkin Amalina sebab Amalina sentiasa ada di mana-mana sekarang ini. Asyik hendak mengepit Khairi sahaja lagaknya! Ya, Hafiz pasti, bisikan tadi ialah tentang Najiha. Amat pasti! 

“Engkau tu dari dulu lagi dah memang tak betul!” 

“Eh, eh...sedapnya kau mengutuk aku, Fiz?” 

Hafiz ketawa. “Aku cakap perkara yang benar. Engkau bercinta dengan Amalina, kahwin dengan Najiha. Betul ke tu?” 

Khairi terkial-kial hendak menjawab. 

“Buta ke mata kau, Khairi? Tak nampak ke kau apa yang Amalina buat pada rumah tangga kau? Dia kejar kau sampai ke Kota Kinabalu, kau diam aje! Dia suruh orang tangkap gambar korang berdua, e mel gambar tu pada datuk dengan datin, kau senyap juga! Kau sanggup tinggalkan bini kau, biarkan dia.... kau balik duduk rumah mak bapak kau. Semua tu memang tak betul, beb!” 

Kata-kata Hafiz bisa sungguh! Bagai racun menular ke dalam hati Khairi. 

“Kalau kau tak suka Najiha tu, kan lebih baik...” 

“Kenapa korang asyik suruh aku ceraikan Najiha, hah?” bentak Khairi garang. “Tak habis-habis. Sikit-sikit suruh cerai! Sikit-sikit suruh berpisah! Aku,” 

“You apa? Kenapa you nak simpan dia lagi? You dah ada I, Khairi! Dan, I tak suka ada perempuan lain antara kita, tahu tak?” 

Dua pasang mata memandang ke arah pintu pejabat yang terbuka luas. Kelibat Amalina menarik perhatian kedua-dua sahabat baik itu. Masing-masing terpegun memerhati. Mahu tidak terjojol biji mata? Aha.. jangan salah anggap! bukanlah gadis itu berpakaian seksi, okey! 

“Cantik tak I?” Amalina ketawa sendiri dengan soalannya. “Tengok I dalam keadaan terpegun sangat tu tentulah sebab I terlalu menawan, kan?” 

Hafiz mendengus. “You memang cantik, Amalina. Bertudung litup macam inipun, memang nampak ayu sangat! Tapi, kalau perangai you masih macam dulu, laki orang pun you nak berebut, boleh buang ke laut aje kecantikan you ni.” 

Sakitnya hati Amalina mendengar sindiran Hafiz itu. “Eh, Hafiz! I tak berubah untuk you, tahu tak? I buat semua ni demi Khairi. So, tutup mulut you tu rapat-rapat! I tak suka!” 

“Dah, dah! Jangan bertegang urat lagi. Korang berdua free tak?” 

Hafiz mengangguk. Amalina juga. 

“Kalau macam tu, jom kita pergi ke satu tempat. I nak temukan you dengan seseorang, Amalina.” 

Perjalanan hanya mengambil masa selama 20 minit untuk sampai ke sebuah kediaman di pinggir bandar raya menuju ke utara. Bila Khairi menghentikan kereta, Hafiz dan Amalina sama-sama mengerutkan dahi. Wajah masing-masing penuh tanda tanya. 

“Rumah siapa ni, you? Kita buat apa di sini?” tanya Amalina. 

“Bila kita masuk ke dalam nanti, you tahulah! Jom!” balas Khairi. Dia mendahului yang lain, meninggalkan Hafiz dan Amalina dengan wajah kehairanan. 

Sebaik pintu dibuka oleh seorang wanita separuh baya, Khairi berbisik ke telinga wanita itu. Sejurus kemudian wanita itu memandang ke arah Amalina. Pandangannya tajam dan dapat dilihat kebencian di dalamnya. Dia kemudian mengajak semua orang masuk ke dalam rumah. 

Wanita itu memberi isyarat mata ke arah Khairi. Khairi yang faham terus melangkah ke arah sebuah bilik yang pintunya sedikit terbuka. Langkahnya dituruti oleh Amalina dan Hafiz. 

“Assalamualaikum,” sapa Khairi sebaik pintu dikuak luas. Di sudut bilik, menghadap ke arah kolam renang, seseorang sedang duduk di atas sebuah kerusi roda. Sebaik mendengar suara Khairi, lelaki itu memusingkan kerusi untuk berpaling sambil menjawab salam yang diberi. 

Dan, saat wajah itu kelihatan, wajah Amalina menjadi pucat. Lututnya menjadi lemah dan, dia longlai.... jatuh terduduk di atas lantai.

 Terima kasih atas kunjungan anda. Sila like fan page kak sofi dan jemputlah follow blog ni, ya. :)

22 ulasan:

  1. NAK LAGI!!!!!!!!!!!

    BalasPadam
  2. ala kak buat la pjg sikit.... besh pula criter ni.. buat jdi novel je la

    BalasPadam
  3. suspen.. sapa org mereka jumpa tu kak???

    nk lagi kak... x sabar..

    BalasPadam
  4. wah, siapa pulak lelaki tu? suspen ni kak..

    pastu jiha pergi mana?

    BalasPadam
  5. Lelaki itu memusing kerusi untuk berpaling?????

    Lelaki siapa dia? Kanapa amalina menjadi pucat????

    Suspen ini adakah lelaki tu ada kaitan dgn Amalina...
    Amir Fikri ke???????

    kaknOOr

    BalasPadam
  6. siapakah??
    ayah amalina kot. tak pung boyafriend dia dulu.
    jeng jeng jeng....

    BalasPadam
  7. Anonymous, akan terjawab dalam YT 9 nnt

    BalasPadam
  8. nadiah, ada nnt... dlm yg seterusnya..:)

    BalasPadam
  9. jeng jeng jeng....
    surprise nyer...
    nak lagi
    nak lagi....

    BalasPadam
  10. nak lagi...tak sabar menanti sebab jalan cerita cerita ini mempunyai sedikit kelainan...suspen sikit///

    BalasPadam
  11. kembar khairi tak?pakwe amalina agaknya.....x sabar nak baca kejutan semua ni....kn bab lps khairi ada pesan kt jiha gar percaya kt dia je......nak lagi sofi....

    BalasPadam
  12. erk..spe plak yg khairi dok tnjuk tu..

    BalasPadam
  13. suami amalina ek..
    tak pon bekas laki dia...

    BalasPadam

terima kasih kerana anda sudi singgah dan sudi komen.