Langkau ke kandungan utama

Yang Terakhir 10 (Akhir)


10 (Akhir) 

Lontaran terakhir! Khairi menumpukan sepenuh perhatian. Kalau dia dapat buat ‘strike’ bererti dia menang. Menang bererti dialah johan dan tidak akan mampu dikalahkan oleh Hafiz sampai bila-bila. Hafiz terpaksa menerima hakikat bahawa dia, Khairi Iqbal sangat hebat bermain bowling. Khairi tersenyum. 

Sebaik balingan akan dilakukan, Hafiz menjerit, “Alamak, Najiha...” 

Supp... bola terlepas dari tangan dan melorot melalui terowong. Usah kata nak buat ‘strike’, nak jatuhkan satu pin pun tak boleh! 

Hafiz gelak besar. Tahu bahawa dia sudahpun menang. “Pantang sebut nama Najiha... terus hilang konsentrasi. Hahaha...” 

“Kau main kotor!” jerit Khairi sambil membaling tuala yang basah dengan peluh ke muka Hafiz. 

“Hoi! Busuklah!” 

Giliran Khairi pula untuk ketawa sekuat-kuat hatinya. Dia kemudian sibuk mengemas beg galasnya. 

“Kau nak ke mana, bro?” 

Khairi kerut dahi. “Baliklah, ke mana lagi?” 

Hafiz ketawa. “Balik ke rumah umi ke?” 

Wajah Khairi mencuka. “Diamlah, kau! Mulalah tu nak menyakitkan hati aku,” marahnya sambil duduk semula. 

Ketawa Hafiz semakin menjadi-jadi. Geli hati melihat gelagat teman baik yang tetiba menjadi cemberut. “Yang kau tak balik-balik ke rumah kau, kenapa? Entah-entah bini kau duk tunggu kau tiap malam.” 

“Aku balik malam Ahad lepas. Dia tak ada pun!” 

“Carilah dia!” 

Khairi memandang wajah Hafiz dengan renungan hampa. “Aku dah pergi balik Hulu Langat, dia tak ada pun. Emak pula tak tahu apa-apa tentang kami.” 

“Tak tahu?” 

“Tak! Malah, dia berterima kasih dengan aku. Katanya, sejak kahwin dengan aku, si Najiha tu telefon dia hari-hari, dua kali sehari, kau tahu! Dia siap tanya lagi kenapa Jiha tak ikut aku. Terpaksa pulak aku kelentong yang aku singgah sebab aku dari PD.” 

Hafiz terangguk-angguk. 

“Pergilah balik ke rumah kau. Aku rasa dia ada tu.” 

Khairi mencebik. “Pandailah kau!” 

Hafiz ketawa. “Betul! Firasat akulah, dia sedang tunggu kau tu. Baliklah!” gesanya. 

Khairi lepaskan keluhan. Diam tidak menyahut. Tidak mengiyakan, tidak juga berkata tidak. 

“Weh, kau nak balik rumah kau ke tidak ni? Cepatlah cakap! Aku nak beritahu datuk dengan datin!” 

Lama Khairi cuba mencerap masuk maksud kata-kata Hafiz. Dia kemudian tersengih. Bahu teman rapatnya itu ditampar perlahan. “Bertuah punya kawan! Kau pakat dengan umi, ek?” 

Hafiz ketawa. “Aku hanya mengikut perintah. Kalau kau tak nak balik secara suka rela, dia orang suruh aku paksa kau. Susah susah, aku karate kasi kau pengsan, lepas tu hantar kau jumpa Najiha.” 

Khairi terus angkat beg. Laju langkahnya meninggalkan Hafiz. Tidak sabar-sabar hendak menemui isteri yang sedang menanti. Argh, perutnya rasa lapar secara tiba-tiba. Teringat pada masakan Najiha yang enak-enak. 

Hafiz terus mendail nombor Datin Faridah. “Datin, dia nak balik dah tu! Senyum meleret aje...” 

“Alhamdulillah...” 

......... 

Najiha melihat mukanya dalam cermin. Tersenyum simpul dengan wajah yang merona merah. Rasa malu pula melihat diri yang kelihatan sedikit seksi dengan baju T sendat yang dipakai bersama seluar jeans berwarna biru. Rambut yang ikal ditocang satu. 

“Sekali pandang macam budak sekolah.”omelnya sambil mengoles gincu pada bibir. Warna merah fushia yang menjadi kegemarannya. “Dua kali pandang macam... macam isteri orang hehe...” 

Terus dia mencalit wangian Mediterranean yang lembut di leher dan di belakang telinga. Dia kemudian berlari keluar untuk melihat hidangan yang sudah tersedia di atas meja. Sup tulang, ayam masak halia, kailan ikan masin dan bawal masak tiga rasa, resepi masakan Thai menjadi pilihan untuk menjamu selera suaminya malam ini. Ketika dia tertunduk-tunduk untuk melipat tisu, terasa ada tangan kekar memeluk tubuhnya daripada belakang. Aduhai... meremang bulu roma kerana inilah kali pertama dia menikmatinya. 

Najiha berpaling. Tersenyum manis bila mata mereka bertentangan. 

“Selamat pulang, abang.” bisiknya. 

“Jiha sihat?” 

Najiha menggeleng. “Tak. Jiha rindu abang.” 

Senyuman Khairi melebar. “Abang pun rindu sangat pada Jiha. Tapi, abang rindu lauk yang Jiha masak lebih lagi, tau!” 

Najiha ketawa sambil menarik tangan suaminya menuju sinki. Dia kemudian membasuhkan tangan Khairi sebelum mendudukkan suaminya ke kerusi. Nasi dimasukkan ke dalam pinggan dan lauk semua turut diletakkan. 

“Tahulah abang rindukan Jiha, tapi makanlah. Bukan boleh kenyang kalau tengok muka Jiha aje.” 

Khairi tersengih macam kerang busuk. Dia mengangguk dan memulakan suapan. Sambil berbual-bual ringan. Tidak langsung menyentuh tentang perkara-perkara besar yang memisahkan mereka untuk seketika. 

Selesai makan, Khairi melihat isterinya mengemas dapur. Kemudian dia menarik tangan Najiha ke ruang tamu. 

Mata Najiha tertancap pada jambangan ros merah di atas meja kopi. Dia berlari mendapatkan hadiahnya. Kad yang diselitkan terus dibaca. 

“Untuk Najiha, isteri segeraku...... 
Aku cinta kamu.... 
                                Khairi Iqbal.” 

“Pendeknya! Tak puas baca!” Najiha merengek, melentokkan kepala di bahu suami bila terasa dirinya didakap lagi. 

Khairi mengemaskan pelukan. “Buat apa tulis panjang-panjang, sayang. Action speaks louder than words, betul tak?” usiknya. 

Najiha masih ingin mengusik. “Alah, tiga minggu dengan kita, buat tak peduli aje. Sekarang baru nak cakap I love you bagai!” 

Khairi ketawa. “Sebab, kalau abang ‘peduli’, lakonan abang hancurlah! Tak adalah Jiha cemburukan si Amalina tu, kan? Tak adalah merajuk lari tinggalkan abang. Tak terbukalah cerita lama tu! Eizlan pun tak dapatlah jumpa Amalina semula. Betul tak?” 

Najiha terangguk-angguk. 

“Tapi, Amalina tak mahu dah pada Eizlan. Dia cakap dia tak nak jadi hipokrit, menyayangi tunggul kayu...” 

“Macam tu? Habis dia masih nak kacau rumah tangga kita?” Najiha mula risau. Kalut memikirkan sikap Amalina. 

“Abang dah cakap pada dia yang abang tak mahu tengok muka dia lagi. Abang memang tak boleh tahan dengan sikap dia, Jiha. Tapi, dulu, demi Eizlan, abang cuba bersabar dengan dia, dengan sikap dia. Sekarang, bila dia nekad tinggalkan Eizlan, selamat tinggallah!” Khairi memberitahu. 

“Kesian Eizlan, bang. Sampai hati Amalina...” 

“Jangan risau. Eizlan dah buka mata dah. Dah celik! Dah faham dan kenal siapa Amalina. Nak tahu, Eizlan dah setuju nak buat rawatan fisio. Abang yakin dia akan sembuh dan boleh berjalan nanti!” 

Najiha segera berpusing dan kini membalas sentuhan suami penuh kasih sayang. “Bertuahnya Eizlan dapat abang jadi kawan dia.” 

Khairi ketawa. “Habis, Jiha?” tanya dia bersama sebuah renungan penuh asyik. 

Perlukah menjawab bila kini, dirinya di ambang bahagia? Cukuplah sekadar memberi reaksi yang bermakna. Cukuplah sekadar membisikkan kata syukur kepada Yang Maha Esa kerana mengurniakan dirinya seorang lelaki sebaik ini. Apa lagi mahunya? 

“Sejak bila abang jatuh cinta pada Jiha, ya?” 

Nak tahu juga tu! Biasalah perempuan, kan... 

“Sejak.... sejak....” 

“Abang!” 

“Okey! Sejak abang cakap abang nak kahwin dengan Jiha.” 

“Masa kenduri arwah tu?” 

Khairi mengangguk. “Abang takut Jiha dengan Amir Fikri ada apa-apa. Maklum, kan dia pun ada masa kenduri tu? So, abang bagi notis pada hati. This girl is mine, and I must fall in love with her. Only me! Not any other man. Especially, budak perasan bagus, si Amir Fikri tu!” 

Najiha ketawa. Tidak menyangka bahawa selama ini Khairi amat cemburukan lelaki yang seorang lagi. 

“Orang pertama yang abang cari bila Jiha tinggalkan abang ialah dia. Nyaris dia tak kena penumbuk abang ni, Jiha.” 

“Eei.. tak sangka Jiha kahwin dengan samseng,” 

“Bukan samsenglah! Cuma mempertahankan hak abang aje! Tapi,” 

Najiha tatap wajah suaminya dalam-dalam. 

“Tapi, Amir beritahu abang satu rahsia besar tau!” 

Hati Najiha berdebar-debar. Renungan itu dan senyum yang menguntum kini kelihatan indah sekali. Penuh sayang kepada dirinya, dapat Najiha rasakannya. 

“Amir cakap, Jiha tolak cinta dia, ya? Jiha beritahu dia yang dia dah terlambat. Sebab Jiha dah jatuh cinta pada suami sendiri. Tapi, ayat-ayat ini begitu mempesonakan abang.... 
Sebagai isteri, suamilah yang patut dicintai dan disayangi. Saya akan sabar memberi kasih sayang saya kepadanya dan berharap agar dia mencintai saya akhirnya. Tapi andai kata, memang tidak ada cinta untuk saya, tak apa. Asalkan dia bahagia, cukuplah bagi saya!....” 
Wajah isteri ditatap dengan penuh kasih sayang. “Terima kasih, sayang. terima kasih sebab mencintai abang. Abang sayang Jiha. Cintakan Jiha juga. Sepenuh hati ini...” 

Najiha tidak mampu berkata apa-apa lagi. Cukuplah cinta ini! 

“Jiha, cinta terakhir abang.” bisik Khairi penuh romantis. 

“Abang, cinta Jiha yang terakhir.” balas Najiha penuh perasaan. 

Dan, malam pun berlalu penuh keindahan.....

Terima kasih atas kunjungan anda. Sila like fan page kak sofi dan jemputlah follow blog ni, ya. :)

Ulasan

  1. oh. ini yang saya nantikan, the ending. hehehe.
    tq cikgu sofi. puas hati dpt baca. :)

    BalasPadam
  2. suke suke...ceritanya biasa tapi diuli, digaul, digoreng dengan sangat baik oleh kak sofi menjadikan ianya sangat enak dan empuk..hehe

    thanks kak sofi <3

    BalasPadam
  3. sweett...^_^

    BalasPadam
  4. akhirnya.............. tamat juga... semoga mereka bahagia. kak sofi buat special n3 pulak.............. x puas baca n part khairi ngan jiha pun sikit jer...............

    apajadi pada amalina??? berenti kejerke??? mesti malu besar dia kan bila khairi still ngan jiha???

    BalasPadam
  5. best best best +_+

    BalasPadam
  6. Alahai.. Dah habis ye cgu sofi.. Sgt suka dgn ending nie.. Thumbs up cikgu sofi.. Hehehe..

    BalasPadam
  7. Hee, Alhamdulillah habis dah. Kan bagus kalau semua orang boleh berfikir cara matang camtu? Huhu..

    BalasPadam
  8. yeshhhh, besh bangat, thanxs cik writer

    BalasPadam
  9. ahahahahaaaa...cikguuuu...saya hepiiiii sgt nih...kisah dorang ni buat saya tringat masa baru2 kawen dulu...sooooo sweetttttt...nak lagi cite best2 macam gini cikguuuu..tengkiu muahmuahmuahhhh

    BalasPadam
  10. nim, tang empuk tu tak tahan haha

    BalasPadam
  11. Kak sofi....
    saya suka dgn karya2 kak sofi sentiasa ada pengisian.... cerita yg matang blh dijadikan pedoman.
    Teruskan menulis kak sofi.... saya sentiasa sokong akak..
    2012 ada novel baru tak? untuk pesta buku nanti

    salam
    kak nOOr

    BalasPadam
  12. @sofi

    kak sofi, saya bayangkan mcm pau goreng, empuk dan enak haha...

    merapu je la saya ni...hehe


    ps: saya tak berpeluang lg memiliki novel kak sofi, insyaAllah nnt nak gi cari...

    BalasPadam
  13. akhrnya.....
    hepy endg.....
    suka2x...

    BalasPadam
  14. akhirnye yg terakhir dah pn berakhir...hee...trimakasih akak....hee..pndi mk jiha belakon skali ye...

    BalasPadam
  15. @shana sy stuju!!! :D

    BalasPadam
  16. nim, thanx , da baca nnt, komen ek!

    BalasPadam
  17. Anonymous, idea utk novel masih teraangkut, kak noor huhu

    BalasPadam
  18. akhirnya!!!tahniah akak!!!

    BalasPadam
  19. best.....suka jalan cerita dia...buat cerita lain lagi......hehhehe....

    BalasPadam
  20. wah bestlah citer ni...
    congrates kak sofi...
    disebaliknya ada nasihat dan pengajaran

    BalasPadam
  21. best2..senyum meleret dari awal baca sampai akhir..
    hehe


    gadis utm. :)

    BalasPadam
  22. wah, post yang bagus, blog ni pun lawa, keep up the good work! :D

    BalasPadam
  23. nak tyer yg jom bua duit 2 btul ker..

    BalasPadam
  24. Anonymous, kak sofi jadi affiliate jobdi rumah dan memang betul! sekarang dah dapat lebih RM100 hasil jualan. alhamdulillah..

    BalasPadam

Catat Ulasan

terima kasih kerana anda sudi singgah dan sudi komen.

Catatan popular daripada blog ini

Cerpen: Dia Idaman Jiwa

1
“Hi, boleh aku duduk kat sini?”

Aliah mendongak. Demi terpandang sahaja wajah itu, air mukanya terus berubah. Riak tidak senang ditunjukkan kepada lelaki itu.

“Cepatlah jawab! Senang aje soalan aku tu. Boleh, jawablah boleh...”

“Kalau saya jawab tak boleh?”

Abid terus menarik kerusi yang bertentangan dengan gadis itu.

“Aku tetap duduk sini jugak.” Balasnya sambil tersengih-sengih.

“Macam tak ada tempat lain!”

“Banyak! Sana kosong. Tu, di belakang kau tu pun kosong. Tapi, aku saja aje nak duduk depan kau. Dah sebulan aku cari kau tapi tak jumpa-jumpa. Alhamdulillah, hari ini dapat juga. Kau apa khabar? Sihat?”

Aliah tidak menyahut. Sebaliknya, dia terus menyuap dan kali ini suapannya sengaja dilajukan, tidak lagi menikmati nasi campur yang dimakan. Ketika itu, dia hanya berkeinginan untuk cepat-cepat menyudahkan makan tengah harinya supaya dia dapat pergi dari situ dengan segera. Dia tidak mahu mengadap muka lelaki yang kini sedang berada di hadapannya walau sehebat, sekacak mana se…

Yang Terakhir: Versi Cerpen

1
“Kau dah habis fikir ke, Khairi? Perempuan macam Najiha tu kau nak bawak ke majlis Annual Dinner kita? Tak malu ke nanti bila orang gelakkan kau?” tanya Hafiz sambil mengerutkan dahi. Dia keliru dengan sikap Khairi Iqbal. Rasanya, selama mereka berkawan, belum pernah walau sekali pun, Khairi memuji gadis yang seorang itu. Gadis yang bernama Izzatul Najiha. Tup tup, hari ini, dia buat keputusan hendak menjadikan Najiha pasangannya semasa majlis kemuncak nanti. Hisy, pelik betul!
“Malu, memanglah aku malu! Tapi aku cuma nak gunakan dia saja. Nak buat Amalina cemburu.” Balas Khairi sambil menyisip air lemon perlahan. Sejuk rasa kerongkongnya bila air itu menerobos masuk ke dalam rongga.
Mata Hafiz buntang. Kepala tergeleng-geleng.
“Kenyataan kau tu lagi buat aku tak faham! Kalau kau nak buat Amalina cemburu, kau patut bawak perempuan lain. Bukan si Najiha yang macam hantu bungkus tu!”
Terlambak tawa Khairi Iqbal mendengar kata-kata sahabat baiknya itu. Hantu bungkus? Si Najiha tu?…

Inikah Cinta? : Versi Cerpen

1

"Ouch!"

Cepat-cepat Janet menghisap jari telunjuk yang terhiris tadi. Setelah kesakitan itu hilang, dia segera membasuh jari itu. Dia kemudian mengelap lalu membalut luka dengan plaster.

"Sakit? Itulah pasal. Mak Nah dah cakap, biar mak Nah aje yang buat tapi Janet degil sangat. Hendak jugak main-main pisau," sindir orang gajinya menyebabkan Janet ketawa besar.

"Inilah yang orang cakap, luka di tangan nampak berdarah. Luka di hati tak siapa tahu. Kan, mak Nah?"

Mak Nah melepaskan keluhan sebelum mencuri pandang ke arah wajah ayu di sisinya yang kini sedang tunduk dan berpaling ke arah lain. Hati mak Nah kini turut melagukan irama sedih yang pasti sedang berdendang dalam hati Janet. Biarpun sudah lama ia berlalu, pasti kenangan itu hadir kembali sebaik rangkap pepatah itu diungkap. Tempat jatuh lagikan dikenang, inikan pula kisah cinta penuh keindahan. Ke mana hendak dicampakkan?

"Dah enam tahun... dia tentu dah lupakan saya. Tentu dah kahwin…