Langkau ke kandungan utama

Tiada Sepertimu....5


Assalamualaikum... 

5

Zaireen dan Dzulfadhli kini sudah selamat diijabkabulkan. Atas permintaan Dzulfadhli sendiri, majlis pernikahan mereka tidak diadakan secara besar-besaran. Tidak ada persandingan di dalam taman mahupun majlis resepsi di hotel mewah. Hanya kenduri doa selamat yang dihadiri oleh keluarga terdekat ke dua-dua belah pihak sahaja. Malah, tidak ada majlis menyambut tetamu diadakan oleh pihak lelaki sebagai tanda protes kerana Dzulfadhli mengahwini gadis yang telah menjadi penyebab kepada putusnya silaturrahim di antara keluarga Dzulfadhli dengan keluarga Fatini.

Senyuman Zaireen meleret manis bak madu. Wajahnya sungguh ceria. Kecantikannya semakin terserlah. Memang dia kelihatan amat bahagia sekali. Pada setiap masa, dirinya dilihat memeluk lengan Dzulfadhli sambil sering menjeling manja ke arah suaminya itu.

Dzulfadhli pula tetap tenang. Tidak banyak bercakap dan tidak juga kelihatan teruja. Riaknya amat bersahaja. Malah, ketika bapa mentuanya, encik Karim menghadiahi sebuah kereta dan sebuah rumah mewah sebagai hadiah perkahwinan, dia hanya sekadar mengucapkan terima kasih sahaja.

“Rumah dan kereta tu dah daddy pindah milik kepada nama kamu, Dzul,” encik Karim memberitahu.

Dzulfadhli diam sahaja.

“Dan, satu lagi! Zaireen, atas permintaan Dzul, daddy berhentikan kamu dari memegang jawatan CEO di syarikat kita.”

Berita itu menyebabkan Zaireen terkejut besar. Wajah ayahnya dan muka suaminya ditatap silih berganti. Riak tidak berpuas hati jelas terpampang.

“Tapi, kenapa?” soalnya.

“Sebab saya nak awak duduk di rumah selama 24 jam. Saya nak awak jadi isteri sepenuh masa untuk saya. Kenapa? Awak tak setuju ke?” suara Dzulfadhli kedengaran lembut menyapa telinga puan Juriah, encik Karim dan Zaireen. Pandangannya tajam menikam wajah si isteri yang kelihatan terkejut.

“Tapi, kalau Reen tak kerja, siapa yang nak....”

“Nak apa, Zaireen?” tanya encik Karim.

Zaireen kegelisahan. Melihat dahi suami yang baru menikahinya kini sedang berkerut, dia semakin kehilangan kata-kata. Bimbang Dzulfadhli terasa hati pula.

“Maksud Zaireen tu, daddy, ialah, siapa nak bagi kami berdua makan. Betul tak, Zaireen?” keras suara Dzulfadhli sekali ini.

Encik Karim ketawa. “Owhh, kalau itu..., kamu toksah risau, Reen. Daddy ada perancangan daddy sendiri.” jelasnya.

“Tapi, daddy? Jawatan CEO syarikat tu kan penting? Mana ada calon lain kat ofis tu yang layak ganti Reen?”

Dzulfadhli tersenyum sinis mendengar kata-kata isterinya.

“Ada!”

Mata Zaireen membuntang.

“Maksud daddy, daddy dah ada calonnya?” suara Zaireen melantun kuat.

“Tentulah!”

“Siapa?”

“Hai, siapa lagi? Tentulah Dzul, menantu daddy yang kamu dah pilih ni!”

Mulut Zaireen terlopong. “Biar betul!” jeritnya.

Tiga pasang mata mencerlung menatap wajah tidak puas hati Zaireen. Lama suasana sepi bila tetiba suara ketawa Dzufadhli memecah keheningan.

“Kan saya dah beritahu daddy?” tanya dia sambil tersenyum ke arah encik Karim. “Dia mesti cakap macam tu! Dia tentu tak setuju, daddy. Maklumlah saya ni cuma budak pejabat aje, kan? Mana layak duduk di atas kerusi yang pernah dia duduk? Lulusan sijil vokasional tak setanding dengan lulusan ijazah First Class with Honors, daddy, mummy!”

Wajah Zaireen merona merah mendengar sindiran Dzulfadhli itu. Kata-kata yang pernah diajukannya kepada lelaki itu kini terdengar panas di telinganya sendiri. Tapi, hari ini, dia tak mahulah suami merajuk, kan? Jadi, sambil memegang tangan suaminya, dia cuba meyakinkan...

“Bukan itu maksud Reen, abang. Reen.....”

Encik Karim segera mencelah. “Syarikat tu milik daddy, Dzul. Daddy boleh pilih siapa yang daddy mahu menjadi CEO syarikat. Jangan pedulikan apa Zaireen nak cakap. Setuju atau tidak, bukan hak dia pun!”

Dzulfadhli tersenyum. “Terima kasih, daddy.” ujarnya perlahan.

Zaireen terdiam. Tidak tahu apa yang hendak dikatakannya lagi. Hati sememangnya mendongkol geram. Namun, dia tidak menyalahkan Dzulfadhli. Kemarahannya lebih terarah kepada ayahnya tetapi, dia tidak mahu membangkang secara terbuka. Dia bimbang kalau nanti Dzulfadhli akan berkecil hati pula.

‘Tak apa! Esok-esok aku jumpa daddy. Hisy, kut iya pun, takkan tak ada orang lain yang lebih layak?’ hati berbisik.

Malam itu, di dalam bilik tidur mereka, Dzulfadhli tidak langsung mengendahkan Zaireen. Dia tidak menegur malah tidak mahu merenung pun. Sebaik sudah menyempurnakan solat Isyak, dia mengambil bantal dan selimut lalu berbaring di atas sofa. Matanya terus terpejam dan tidak lama kemudian, dengkuran halusnya kedengaran.

Zaireen jelas kegelisahan. Malam yang diharapkan akan memberikan keindahan, tidak terjadi. Dirinya terbiar sepi. Dirinya tidak dipedulikan. 

Dan, air mata menemani tidurnya di malam pertama bergelar seorang isteri.       


Terima kasih atas kunjungan anda. Sila like fan page kak sofi dan jemputlah follow blog ni, ya. :)

Ulasan

  1. Bagus juga Dzul buat macam tu. Biar turun sikit ego si Reen tu. Nak tak nak, Reen terpaksa ikut sebab dah terikat dengan perjanjian sebelum depa kawen kan?

    BalasPadam
  2. bagus2. ajar sikit. hahaha. >.<

    BalasPadam
  3. Dah start bhgn yg ditunggu..hehe

    BalasPadam
  4. suka dengan sikap zaireen yang boleh dilentur walau sedegil manap....un! thanks kak sofi!! sayang....kak sofi

    BalasPadam
  5. jalan cerita semakin berkembang!!!

    BalasPadam

Catat Ulasan

terima kasih kerana anda sudi singgah dan sudi komen.

Catatan popular daripada blog ini

Cerpen: Dia Idaman Jiwa

1
“Hi, boleh aku duduk kat sini?”

Aliah mendongak. Demi terpandang sahaja wajah itu, air mukanya terus berubah. Riak tidak senang ditunjukkan kepada lelaki itu.

“Cepatlah jawab! Senang aje soalan aku tu. Boleh, jawablah boleh...”

“Kalau saya jawab tak boleh?”

Abid terus menarik kerusi yang bertentangan dengan gadis itu.

“Aku tetap duduk sini jugak.” Balasnya sambil tersengih-sengih.

“Macam tak ada tempat lain!”

“Banyak! Sana kosong. Tu, di belakang kau tu pun kosong. Tapi, aku saja aje nak duduk depan kau. Dah sebulan aku cari kau tapi tak jumpa-jumpa. Alhamdulillah, hari ini dapat juga. Kau apa khabar? Sihat?”

Aliah tidak menyahut. Sebaliknya, dia terus menyuap dan kali ini suapannya sengaja dilajukan, tidak lagi menikmati nasi campur yang dimakan. Ketika itu, dia hanya berkeinginan untuk cepat-cepat menyudahkan makan tengah harinya supaya dia dapat pergi dari situ dengan segera. Dia tidak mahu mengadap muka lelaki yang kini sedang berada di hadapannya walau sehebat, sekacak mana se…

Yang Terakhir: Versi Cerpen

1
“Kau dah habis fikir ke, Khairi? Perempuan macam Najiha tu kau nak bawak ke majlis Annual Dinner kita? Tak malu ke nanti bila orang gelakkan kau?” tanya Hafiz sambil mengerutkan dahi. Dia keliru dengan sikap Khairi Iqbal. Rasanya, selama mereka berkawan, belum pernah walau sekali pun, Khairi memuji gadis yang seorang itu. Gadis yang bernama Izzatul Najiha. Tup tup, hari ini, dia buat keputusan hendak menjadikan Najiha pasangannya semasa majlis kemuncak nanti. Hisy, pelik betul!
“Malu, memanglah aku malu! Tapi aku cuma nak gunakan dia saja. Nak buat Amalina cemburu.” Balas Khairi sambil menyisip air lemon perlahan. Sejuk rasa kerongkongnya bila air itu menerobos masuk ke dalam rongga.
Mata Hafiz buntang. Kepala tergeleng-geleng.
“Kenyataan kau tu lagi buat aku tak faham! Kalau kau nak buat Amalina cemburu, kau patut bawak perempuan lain. Bukan si Najiha yang macam hantu bungkus tu!”
Terlambak tawa Khairi Iqbal mendengar kata-kata sahabat baiknya itu. Hantu bungkus? Si Najiha tu?…

Inikah Cinta? : Versi Cerpen

1

"Ouch!"

Cepat-cepat Janet menghisap jari telunjuk yang terhiris tadi. Setelah kesakitan itu hilang, dia segera membasuh jari itu. Dia kemudian mengelap lalu membalut luka dengan plaster.

"Sakit? Itulah pasal. Mak Nah dah cakap, biar mak Nah aje yang buat tapi Janet degil sangat. Hendak jugak main-main pisau," sindir orang gajinya menyebabkan Janet ketawa besar.

"Inilah yang orang cakap, luka di tangan nampak berdarah. Luka di hati tak siapa tahu. Kan, mak Nah?"

Mak Nah melepaskan keluhan sebelum mencuri pandang ke arah wajah ayu di sisinya yang kini sedang tunduk dan berpaling ke arah lain. Hati mak Nah kini turut melagukan irama sedih yang pasti sedang berdendang dalam hati Janet. Biarpun sudah lama ia berlalu, pasti kenangan itu hadir kembali sebaik rangkap pepatah itu diungkap. Tempat jatuh lagikan dikenang, inikan pula kisah cinta penuh keindahan. Ke mana hendak dicampakkan?

"Dah enam tahun... dia tentu dah lupakan saya. Tentu dah kahwin…