apa yang nampak, apa yang rasa, apa yang dengar

12.1.12

Tiada Sepertimu....5


Assalamualaikum... 

5

Zaireen dan Dzulfadhli kini sudah selamat diijabkabulkan. Atas permintaan Dzulfadhli sendiri, majlis pernikahan mereka tidak diadakan secara besar-besaran. Tidak ada persandingan di dalam taman mahupun majlis resepsi di hotel mewah. Hanya kenduri doa selamat yang dihadiri oleh keluarga terdekat ke dua-dua belah pihak sahaja. Malah, tidak ada majlis menyambut tetamu diadakan oleh pihak lelaki sebagai tanda protes kerana Dzulfadhli mengahwini gadis yang telah menjadi penyebab kepada putusnya silaturrahim di antara keluarga Dzulfadhli dengan keluarga Fatini.

Senyuman Zaireen meleret manis bak madu. Wajahnya sungguh ceria. Kecantikannya semakin terserlah. Memang dia kelihatan amat bahagia sekali. Pada setiap masa, dirinya dilihat memeluk lengan Dzulfadhli sambil sering menjeling manja ke arah suaminya itu.

Dzulfadhli pula tetap tenang. Tidak banyak bercakap dan tidak juga kelihatan teruja. Riaknya amat bersahaja. Malah, ketika bapa mentuanya, encik Karim menghadiahi sebuah kereta dan sebuah rumah mewah sebagai hadiah perkahwinan, dia hanya sekadar mengucapkan terima kasih sahaja.

“Rumah dan kereta tu dah daddy pindah milik kepada nama kamu, Dzul,” encik Karim memberitahu.

Dzulfadhli diam sahaja.

“Dan, satu lagi! Zaireen, atas permintaan Dzul, daddy berhentikan kamu dari memegang jawatan CEO di syarikat kita.”

Berita itu menyebabkan Zaireen terkejut besar. Wajah ayahnya dan muka suaminya ditatap silih berganti. Riak tidak berpuas hati jelas terpampang.

“Tapi, kenapa?” soalnya.

“Sebab saya nak awak duduk di rumah selama 24 jam. Saya nak awak jadi isteri sepenuh masa untuk saya. Kenapa? Awak tak setuju ke?” suara Dzulfadhli kedengaran lembut menyapa telinga puan Juriah, encik Karim dan Zaireen. Pandangannya tajam menikam wajah si isteri yang kelihatan terkejut.

“Tapi, kalau Reen tak kerja, siapa yang nak....”

“Nak apa, Zaireen?” tanya encik Karim.

Zaireen kegelisahan. Melihat dahi suami yang baru menikahinya kini sedang berkerut, dia semakin kehilangan kata-kata. Bimbang Dzulfadhli terasa hati pula.

“Maksud Zaireen tu, daddy, ialah, siapa nak bagi kami berdua makan. Betul tak, Zaireen?” keras suara Dzulfadhli sekali ini.

Encik Karim ketawa. “Owhh, kalau itu..., kamu toksah risau, Reen. Daddy ada perancangan daddy sendiri.” jelasnya.

“Tapi, daddy? Jawatan CEO syarikat tu kan penting? Mana ada calon lain kat ofis tu yang layak ganti Reen?”

Dzulfadhli tersenyum sinis mendengar kata-kata isterinya.

“Ada!”

Mata Zaireen membuntang.

“Maksud daddy, daddy dah ada calonnya?” suara Zaireen melantun kuat.

“Tentulah!”

“Siapa?”

“Hai, siapa lagi? Tentulah Dzul, menantu daddy yang kamu dah pilih ni!”

Mulut Zaireen terlopong. “Biar betul!” jeritnya.

Tiga pasang mata mencerlung menatap wajah tidak puas hati Zaireen. Lama suasana sepi bila tetiba suara ketawa Dzufadhli memecah keheningan.

“Kan saya dah beritahu daddy?” tanya dia sambil tersenyum ke arah encik Karim. “Dia mesti cakap macam tu! Dia tentu tak setuju, daddy. Maklumlah saya ni cuma budak pejabat aje, kan? Mana layak duduk di atas kerusi yang pernah dia duduk? Lulusan sijil vokasional tak setanding dengan lulusan ijazah First Class with Honors, daddy, mummy!”

Wajah Zaireen merona merah mendengar sindiran Dzulfadhli itu. Kata-kata yang pernah diajukannya kepada lelaki itu kini terdengar panas di telinganya sendiri. Tapi, hari ini, dia tak mahulah suami merajuk, kan? Jadi, sambil memegang tangan suaminya, dia cuba meyakinkan...

“Bukan itu maksud Reen, abang. Reen.....”

Encik Karim segera mencelah. “Syarikat tu milik daddy, Dzul. Daddy boleh pilih siapa yang daddy mahu menjadi CEO syarikat. Jangan pedulikan apa Zaireen nak cakap. Setuju atau tidak, bukan hak dia pun!”

Dzulfadhli tersenyum. “Terima kasih, daddy.” ujarnya perlahan.

Zaireen terdiam. Tidak tahu apa yang hendak dikatakannya lagi. Hati sememangnya mendongkol geram. Namun, dia tidak menyalahkan Dzulfadhli. Kemarahannya lebih terarah kepada ayahnya tetapi, dia tidak mahu membangkang secara terbuka. Dia bimbang kalau nanti Dzulfadhli akan berkecil hati pula.

‘Tak apa! Esok-esok aku jumpa daddy. Hisy, kut iya pun, takkan tak ada orang lain yang lebih layak?’ hati berbisik.

Malam itu, di dalam bilik tidur mereka, Dzulfadhli tidak langsung mengendahkan Zaireen. Dia tidak menegur malah tidak mahu merenung pun. Sebaik sudah menyempurnakan solat Isyak, dia mengambil bantal dan selimut lalu berbaring di atas sofa. Matanya terus terpejam dan tidak lama kemudian, dengkuran halusnya kedengaran.

Zaireen jelas kegelisahan. Malam yang diharapkan akan memberikan keindahan, tidak terjadi. Dirinya terbiar sepi. Dirinya tidak dipedulikan. 

Dan, air mata menemani tidurnya di malam pertama bergelar seorang isteri.       


Terima kasih atas kunjungan anda. Sila like fan page kak sofi dan jemputlah follow blog ni, ya. :)

10 ulasan:

  1. Bagus juga Dzul buat macam tu. Biar turun sikit ego si Reen tu. Nak tak nak, Reen terpaksa ikut sebab dah terikat dengan perjanjian sebelum depa kawen kan?

    BalasPadam
  2. bagus2. ajar sikit. hahaha. >.<

    BalasPadam
  3. Dah start bhgn yg ditunggu..hehe

    BalasPadam
  4. suka dengan sikap zaireen yang boleh dilentur walau sedegil manap....un! thanks kak sofi!! sayang....kak sofi

    BalasPadam
  5. jalan cerita semakin berkembang!!!

    BalasPadam

terima kasih kerana anda sudi singgah dan sudi komen.