apa yang nampak, apa yang rasa, apa yang dengar

28.1.12

ac mizal duta pelancongan untuk tahun melawat perak? Huh?

Assalamualaikum...

Agaknya, ac mizal terer sangat cakap loghat peghak, kot? tu yang dia dilantik oleh entah siapa.... (kerajaan negeri lah tu), sebagai duta pelancongan sempena Tahun Melawat Perak (TMP) 2012 sehingga mencetuskan kontroversi. 

Mahunya tidak? mamat ni bukan orang peraklah! bukankah untuk jadi duta, anda mestilah orang yang tahu tentang produk? bayangkan kalau kerajaan malaysia lantik shah rukh khan atau justin bieber untuk jadi duta bagi tahun melawat malaysia 2012. anda rasa, sesuai tak? jawab! jawab!

memang tak layak dan tak sesuai langsung! macam dah tak ada orang perak dah! 

kartunis LAT dok hidup lagi! kalau pilih amy mastura pun tak apa. atau kalau nak yang hebat, jamal abdillah pun ada. apa kes nak pilih mamat yang sorang tu? merapu betul!

Isu ini timbul apabila ada pertubuhan bukan kerajaan (NGO) mempertikaikan pelantikan itu dengan alasan penyanyi, pelakon dan pengacara itu anak kelahiran Muar, Johor.

Mereka mendakwa pelantikan itu tidak munasabah berikutan masih ramai lagi artis anak jati Perak yang layak seperti penyanyi terkenal Jamal Abdillah, M Daud Kilau, Ahmad Shahir Zawawi (juara Akademi Fantasia musim ketujuh), Mamat Khalid (pengarah filem) serta tokoh kartunis terkenal seperti Datuk Mohammad Nor Khalid (Datuk Lat).

Setiausaha Dewan Pemuda Islam Perak, Salman Salleh, berkata pemilihan AC Mizal itu tidak sesuai kerana ramai lagi individu daripada negeri itu sendiri yang lebih berkelayakan.

Terima kasih atas kunjungan anda. Sila like fan page kak sofi dan jemputlah follow blog ni, ya. :)

4 ulasan:

terima kasih kerana anda sudi singgah dan sudi komen.