Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Januari, 2012

Tak mahulah!!

Assalamualaikum... Perhatikan....




Anda mungkin reject jika ada lelaki berfesyen begini cuba mendekati anda, kan? Memang patut pun! Sebab trend macam dalam gambar2 tu semua adalah antara trend berfesyen paling teruk bagi lelaki. Tak percaya? Baca sini! 

 Terima kasih atas kunjungan anda. Sila like fan page kak sofi dan jemputlah follow blog ni, ya. :)

Hafiz, juara AJL 26

Assalamualaikum...


Lagu inilah yang jadi juara AJL 26. Layak tak? Bagi aku, memang layak sebab muzik dia best sangat, suara Hafiz kelas dan liriknya sungguh menyentuh perasaan.
Tahniah.....

Terima kasih atas kunjungan anda. Sila like fan page kak sofi dan jemputlah follow blog ni, ya. :)

Retak !

1
Hawa cepat-cepat mengambil tisu lalu mengelap air mata yang tumpah di pipi. Dia tidak mahu orang yang baru mengambil tempat duduk di hadapannya ini, tahu, yang dia menangis. Malu! 
"Baru putus cinta ke? Asyik menangis aje dari tadi," 
Suara garau itu menegurnya. Teguran yang menyebabkan Hawa terus menatap wajah lelaki di hadapannya, tepat-tepat. 
"Macam mana awak tahu yang saya asyik menangis dari tadi?" tanya dia penuh hairan. Tak peduli lagi pada apakah anggapan lelaki itu yang sedang melihat sepasang matanya yang sembap kini. Lantaklah! 
Adam tersenyum. "Masa saya mintak izin duduk depan awak, awak angguk sambil tunduk. Masa saya berdiri berbaris nak beli burger ni, saya tengok awak tetap tunduk sambil lap-lap mata. Habis, kalau tak menangis, awak buat apa? Cabut bulu mata ke?" 
Usikan yang langsung tidak melucukan Hawa. Mengambil gelas berisi air lemon yang sedikit pahit itu lalu menyisip perlahan. Dia melihat sahaja lelaki itu mengangkat burger, menggigi…

Patah hati... jom nangis sama2

Assalamualaikum...

Anda menangisi perpisahan dengan si dia? Mungkin menyesal kerana perpisahan itu anda penyebabnya? Sedih? Dengarkan, You don't know what love is..... Jessica Simpson



Ini liriknya.....
Ah hoo. Oh, yeah yeah yeah yeah.
Oh ooh oh oh. Last night I saw you as I stood in the rain Brought me right back to that feeling again. I tried to hide the tears in my eyes But you didn't see as you walked on by. Tried to forget ya, I tried to move on. But the deeper I'm feeling, the harder I fall. Nothing else matters at all. Let me tell you. You don't know what love is till you lose it. You don't know what you've got till it slips away. Leaves you alone in the dark and takes you and tears you apart. You don't know what love is till it breaks your heart. Till it breaks your heart.
Sometimes I think back when our love was new. The crazy things that we used to do. How could love that's so right turn to something so wrong Still can't believe that you…

Perhatian: Tangkap gambar perut bila mengandung, ya!

Assalamualaikum...
Cerita ni aku dapat daripada kosmo. Gambar yang anda lihat ialah SATU daripada beberapa keping gambar Harith Iskandar bersama isterinya,  Jezamine. Gambar ini dipetik daripada akaun Facebook milik Jezamine yang boleh dilayari oleh sesiapa sahaja.
Wah, untung kan? Semasa anak masih dalam perut lagi ibu bapa sanggup melakukan apa sahaja demi menyambut cahaya mata yang bakal lahir. Apakah ini trend baru? Bila sarat mengandung sahaja ada sesi ambil gambar perut? Mungkinkah kerana wanita mengandung itu ialah wanita yang paling seksi di dunia?
Fuhh! Cantik dan seksi sekali perut puan doktor berkenaan. Dapat juga dibayangkan betapa cantik dan bermakna sungguh bayi di dalam perut Jezamine itu. Yelah, belum keluar lagi si ibunya sudah bergambar sakan menonjolkan anak yang sedang dikandungnya selama sembilan bulan itu. Bukan senang nak ada anak. Kalau tak silap, Harith dan Jezamine merupakan pasangan selebriti pertama yang berani mati mendedahkan gambar perut yang sarat tapi te…

Mood yang tak menentu... haih!

Assalamualaikum...  Kadang-kadang, entah mengapa, kita rasa 'down' sangat. Nak buat apa-apa pun macam tak ada mood sahaja. Usik itu tak jadi, usik ini tak jadi. Akhirnya, buat benda-benda tak masuk akal. 
Itulah aku sejak beberapa hari kebelakangan. Jangan tanya kenapa. Jangan cari sebabnya. Rasa ini datang tetiba. Mood yang hilang.... begitu sahaja. Bila tak ada mood mulalah buka maaduu... tengok all about eve lagi. hmm... lepas tu tengok taegukki... korea semua! kejam betul huhu....
Namun, tulisan seorang teman buat aku terharu dan ingin bangkit dari rasa lemah dan 'give up' ini. Terima kasih Nurhaa' April kerana pembakar semangat ini: Nur'Haa wrote: "ish kak sofi, terus kan je lah.. Jangan pedulikan sangat. Yg karang ceritanya kan akak. Yg tahu ending ceritanya pun akak jugak. bagi nur kalau tak cenggitu tak panjang pulak nanti ceritanya, kan kak? (: Kang kalau ending ceritanya tak memuaskan diaorang pulak yg protes.. macam pernah akak cakap, maybe '…

Moga mampu melakukan...insyaALLAH!

Assalamualaikum... 

Satu lagi perkongsian ilmu untuk kita, umat islam, amalkan. Terima kasih Asiyah Hasan shared Irsyad Sidi's photo, yang membuka ruang hati menitipkan sesuatu yang amat bermanfaat ini di FB.
Lakukanlah 7 sunnah Rasulullah ini untuk kehidupan lebih bermutu
Cerdasnya orang yang beriman adalah dia yang mampu mengolah hidupnya yang seketika, yang sekejap, untuk hidup yang panjang. Hidup bukan untuk hidup, tetapi hidup untuk Yang Maha Hidup. Hidup bukan untuk mati, tapi mati itulah untuk hidup.
Kita jangan takut mati, jangan mencari mati, jangan lupakan mati, tapi rindukan mati. Kerana, mati adalah pintu berjumpa dengan Allah SWT. Mati bukanlah cerita dalam akhir hidup, tapi mati adalah awal cerita sebenarnya, maka sambutlah kematian dengan penuh ketakwaan.
Hendaknya kita selalu menjaga tujuh sunnah Nabi setiap hari. Ketujuh-tujuh sunnah Nabi SAW itu adalah:
Pertama:  Tahajjud, kerana kemuliaan seorang mukmin terletak pada tahajjudnya.Kedua:  Membaca Al-Qur'an sebelum ter…

Kenapa orang Cina kaya?

Assalamualaikum...
Waktu pagi2 begini sementara hendak menunggu masa untuk sarapan, aku suka selongkar facebook, mencari artikel2 menarik untuk disumbatkan di blog. dan, pagi ini memang artikel di bawah ini menarik perhatian aku sangat2. artikel tentang kenapa orang cina boleh kaya. harap membantu kita yang ingin berniaga untuk memulakan perniagaan stail cina. jemput baca..... oh sebelum tu. terima kasih Min Hamzah.
KENAPA CINA KAYA?


Terima kasih atas kunjungan anda. Sila like fan page kak sofi dan jemputlah follow blog ni, ya. :)

ac mizal duta pelancongan untuk tahun melawat perak? Huh?

Assalamualaikum...

Agaknya, ac mizal terer sangat cakap loghat peghak, kot? tu yang dia dilantik oleh entah siapa.... (kerajaan negeri lah tu), sebagai duta pelancongan sempena Tahun Melawat Perak (TMP) 2012 sehingga mencetuskan kontroversi. 
Mahunya tidak? mamat ni bukan orang peraklah! bukankah untuk jadi duta, anda mestilah orang yang tahu tentang produk? bayangkan kalau kerajaan malaysia lantik shah rukh khan atau justin bieber untuk jadi duta bagi tahun melawat malaysia 2012. anda rasa, sesuai tak? jawab! jawab!
memang tak layak dan tak sesuai langsung! macam dah tak ada orang perak dah! 
kartunis LAT dok hidup lagi! kalau pilih amy mastura pun tak apa. atau kalau nak yang hebat, jamal abdillah pun ada. apa kes nak pilih mamat yang sorang tu? merapu betul!
Isu ini timbul apabila ada pertubuhan bukan kerajaan (NGO) mempertikaikan pelantikan itu dengan alasan penyanyi, pelakon dan pengacara itu anak kelahiran Muar, Johor.
Mereka mendakwa pelantikan itu tidak munasabah berikutan mas…

Karnival Karangkraf - jom beli novel murah2!

Assalamualaikum... 
Dengarnya ramai yang ke karnival karangkraf. Iyalah gudang novel tu, kan? alaf 21 dan buku prima... lepas tu dapat jumpa pulak dengan novelis. wow... mesti best, kan?  sewaktu perasmian Anak-anak yatim dari Rumah Penyayang Hembusan Kasturi, Bukit Kapar mencuba basikal KMX eeii camne haiwan ni boleh ada pulak... geliiii dah namanya karnival karangkraf, tentulah nak beli buku, kan? ni orang yang berdarah satria....
fajar pakeer, jom kita karnival hehe... wink!  Terima kasih atas kunjungan anda. Sila like fan page kak sofi dan jemputlah follow blog ni, ya. :)

Gaji bulan Februari masih ikut SSM! Jangan tak tahu!

Assalamualaikum... 
Anda yang berharap pada kenaikan gaji baru nampaknya terpaksalah bersabar...... 


Tahu tak yang pembayaran gaji penjawat awam bagi bulan Februari akan dibayar berdasarkan gaji Sistem Saraan Malaysia (SSM)? Ini setelah kerajaan memutuskan pembayaran gaji di bawah skim Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) hanya akan dibuat selepas semakan semulanya dimuktamadkan.
Kementerian Kewangan dalam satu kenyataan hari ini berkata pembayaran baki perbezaan gaji bulan Januari bagi penjawat awam yang memilih opsyen SBPA pada 31 Jan ini juga tidak dapat dilaksanakan seperti yang diumumkan sebelum ini pada 9 Jan.  "Pembayaran pelarasan gaji berdasarkan SBPA hanya akan dibuat setelah semakan semula SBPA dimuktamadkan dengan mengambil kira tarikh kuat kuasa SBPA pada 1 Jan 2012," Menurut kenyataan itu, keputusan itu juga berdasarkan permintaan Kongres Kesatuan Pekerja-pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs).
Pada Sabtu lepas, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata j…

Jumaat yang istimewa

Assalamualaikum... 

Faizah Abu Bakar menitipkan ilmu bermanfaat ini di facebook. Jom kita kongsi sama-sama....
•.♥• Fadhilat Jumaat •.♥•
•✿ ALBAZZAR meriwayatkan bahawa Nabi SAW biasa memotong kuku dan menggunting misai sebelum keluar untuk solat Jumaat ツ
•✿ Nabi Muhammad SAW bersabda: 
Siapa yang membaca surah Ali Imran pada hari Jumaat maka akan didoakan oleh malaikat hingga malam ツ •✿ Nabi Muhammad SAW bersabda: 
Siapa membaca pada pagi Jumaat sebelum solat Subuh, Astagh Firullahalladzi la ilaha illa huwal hayyul qayyum wa atubu ilahi’ tiga kali, nescaya Allah akan mengampunkan dosa-dosanya walaupun sebanyak buih di laut ツ •✿ Dari Abu Hurairah RA katanya, dia mendengar Nabi saw bersabda:
Janganlah kamu berpuasa pada hari Jumaat melainkan bersama satu hari sebelumnya atau sesudahnya ツ •✿ Pada hari Jumaat dijadikan ada saat mustajab; tiada seorang berdoa bertepatan dengan saat itu melainkan pasti doanya diterima selagi tidak berdoa untuk kejahatan atau memutuskan hubungan keluarga ツ
•✿ Nabi Muh…

Menangis...

Assalamualaikum...  Bila aku sedih,       aku menangis untuk lebih tenang . . Bila aku marah,       aku menangis untuk redakan rasa itu . . Bila aku terasa hati,       aku menangis supaya aku tak buat dosa dengan mengumpat . Bila aku rasa benci,       aku menangis supaya aku benci akan perbuatan aku sendiri.. Bila aku buat dosa,       aku menangis kerana aku buat Allah murka . . ... ... Ya Allah , terima kasih kerana sentiasa ada bersamaku . . Engkau yang paling memahamiku , tiada yang lain . . Terima kasih kerana beri nikmat 'menangis' ini untuk hamba-Mu lebih dekat dengan-Mu . .
Alhamdulillah... 
Terima kasih atas kunjungan anda. Sila like fan page kak sofi dan jemputlah follow blog ni, ya. :)

Dia muda, tapi terpilih antara 100 orang paling berpengaruh...

Assalamualaikum...

Fong Wai Hong, anak muda berasal dari Petaling jaya yang meninggalkan Malaysia seawal umur 12 tahun untuk belajar di Singapura di bawah tajaan  Biasiswa Asean. Sekarang umur dia dah 25 tahun dan dia ialah pemilik Ozhut, sebuah syarikat online business, yang bernilai RM8.5 juta. Kerana gigih dan kejayaannya, dia dinamakan di antara 100 manusia paling berpengaruh oleh sebuah majalah di Australia, tempat dia menginap sekarang. 
Apa yang menarik tentang lelaki muda ini ialah, dia cakap, ke manapun dia pergi, di manapun dia berada, dia tak lupa pada tanah tumpah darahnya, Malaysia! Hmm....
Dah ada dua orang Cina yang menempa nama di persada dunia. Anak Melayu? Haih, belum ada kut, ya? Atau...low profile? Jika ada yang anda tahu, meh kita kongsi di sini. Untuk menjadi perangsang kepada anak2 muda kita di negara sendiri....

 Terima kasih atas kunjungan anda. Sila like fan page kak sofi dan jemputlah follow blog ni, ya. :)

Ribut di dua tempat, takziah....

Assalamualaikum...
Ada dua kejadian ribut berlaku semalam; satu di pantai dalam dan satu lagi di ipoh. ucapkan takziah kepada yang ditimpa musibah. 
Di pantai dalam, KL, Ribut terbangkan bumbung 12 rumah unit kediaman di Projek Perumahan Rakyat (PPR) Seri Cempaka di Lembah Pantai dekat sini diterbangkan angin dalam kejadian ribut petang semalam. Mujur tak ada kemalangan jiwa dilaporkan dalam kejadian yang berlaku pada pukul 6 petang itu kerana tingkat atas flat berkenaan tidak berpenghuni.
Dalam kejadian itu, kira-kira 30 motosikal dan 10 kereta musnah dihempap zink. Turut terlibat ialah bumbung tingkat 17 Pangsapuri Muhibbah di Taman Desa, yang terletak berhampiran PPR Seri Cempaka,  diterbangkan angin.
Di IPOH,  dalam kejadian jam 7 malam Isnin lepas, bangunan sekolah, Sekolah Agama Rakyat (SAR) al-Ansari Ulu Chepor, yang menempatkan 39 pelajar tahfiz terbabit seolah-olah ‘disedut’ ke udara sebelum ranap menyembah bumi. Mangsa berkata, kejadian ribut dan hujan lebat itu berlaku ketika …

Menara-menara condong

Assalamualaikum... 
Menara-menara condong di dunia. Yang diketahui seantero dunia tentulah Menara condong di Pisa, Itali, kan? Pernah pergi ke sana? hehe... yang bertanya ni pun belum juga!

Sejarah Menara Pisa:
Menara Pisa tidak pernah tegak sejak ia dibina. Kenapa? Sebab ia dibina atas asas yang lemah dan substrat longgar.  
Menara Pisa: 1. tingginya 55.86 m dari tanah di sisi terendahnya dan 56.70 m di sisi tertingginya.  2. Lebar dinding di tapak menara ini ialah 4.09 m sementara di aras atas pula lebarnya 2.48 m.  3. Beratnya dianggarkan kira-kira 14,500 tan metrik.  4. Mempunyai 296 atau 294 anak tangga; aras ketujuhnya kekurangan dua anak tangga di tangga yang menghadap ke udara.  5. Menara ini condong sebanyak 3.97 darjah. Ini bererti puncak menara berada 3.9 meters dari kedudukan sepatutnya seandainya menara ini berdiri tegak.
Menara Condong Teluk Intan
Orang Teluk Intan memang tahu sesangat lee...
Sejarah Menara Condong Teluk Intan
Dibina pada tahun 1885 oleh Leong Choon Choong, setinggi …

Pergaduhan di Selatan Sumatera

Assalamualaikum...  Satu pergaduhan baru berlaku di selatan Sumatera. Pergaduhan yang mempunyai dua versi:


Versi 1


Pergaduhan dikatakan bermula dengan pertengkaran antara seorang penunggang motosikal dan seorang penjaga parkir. 


Kisahnya, si penunggang motosikal konon enggan membayar Rp1,000 (35 sen) sebagai bayaran meletak motosikal di luar kawasan pasar Sidomulyo. Dalam pertengkaran itu, dia dikatakan menolak penjaga parkir yang berasal dari Kampung Kotadalam sehingga jatuh. Si penjaga parkir pun mengadu kepada penduduk Kampung Kotadalam.
Versi 2


Pergaduhan dikatakan berpunca daripada pertengkaran dua remaja di tempat letak motosikal sehari sebelumnya, dan bertukar menjadi konflik berkaitan etnik, agama dan bangsa antara penduduk Kampung Kotadalam dan Kampung Napal, di daerah kecil Sidomulyo, yang keluar beramai-ramai membawa buluh runcing dan senjata tajam untuk bergaduh.
Apa pun versinya, ia telah mencetuskan kemusnahan. Laporan awal menyebut 48 rumah dibakar, 27 lagi dirosakkan di Kampu…

Tentang burger

Assalamualaikum... 

Banyak yang kita tak tahu tentang burger.  jadi,  jom kita kongsi idea Andini Sahdan
Soalan: Siapa yg mula-mula buat burger? Org Melayu ke Org Putih? Jawapan: Org Melayu le, kite yg mula2 buat Burger Dale (Begedil) Soalan: Banyak2 burger, burger apa yg sekejap kat sini sekejap kat sana? Jawapan: Burger Rack (Bergerak) Soalan: Banyak2 burger, burger apa kalau kau pegang nanti melekat2? Jawapan: Burger Tar (Bergetah)Soalan: Banyak2 burger, burger apa yg boleh didengar? Jawapan: Burger Ma (Bergema) Soalan: Banyak2 burger, burger apa yg boleh mencederakan? Jawapan: Burger Load (Bergelut) Soalan: Banyak2 burger, burger apa yg boleh buat kau macam nak jatuh? Jawapan: Burger Gar (Bergegar) Soalan: Banyak2 burger, burger apa yg buat kite ketawe? Jawapan: Burger Luck (Bergelak)
Terima kasih atas kunjungan anda. Sila like fan page kak sofi dan jemputlah follow blog ni, ya. :)

Makan besar di musim perayaan

Assalamualaikum... 

Anda suka minum teh cina tak? Teh Cina kaya dengan bahan antioksidan yang dapat membantu menguatkan sistem imun. 
Selain teh cina, limau mandarin, limau yang hanya ada setahun sekali ini , juga kaya dengan antioksidan. Limau mandarin mempunyai ciri2 yang menarik iaitu: 

1. Ia terdiri daripada 85 peratus air dan hanya mengandungi 64 kalori. Ini menjadikan ia snek rendah kalori terbaik terutama untuk mereka yang menjaga atau mahu mengurangkan saiz pinggang.
2. Setiap limau mandarin memberikan kita dua gram serat dan ia adalah makanan yang baik untuk mengurangkan paras kolesterol yang tinggi.
3. Dengan kandungan lebih 50 peratus daripada pengambilan vitamin C harian anda, limau mandarin juga sangat baik untuk kulit. Vitamin C membantu dalam penghasilan kolagen untuk mengekalkan keanjalan kulit dan mengurangkan kedut.
4. Penglihatan anda turut mendapat kebaikan limau mandarin ini kerana ia menyumbangkan kira-kira 16 peratus daripada jumlah pengambilan vitamin A harian. Vitam…

Cintamu Cintaku Satu - Komen teman-teman di P2U

“Assalamualaikum.” Tangan kanan dihulurkan. “Nama saya Taufik Azhari bin Ahmad Rizal. Saudari tentu pernah dengar nama saya, kan?”
“Nama saya Nurul Hana binti Abdullah dan maaf, ini kali pertama saya dengar nama encik.”
Taufik Azhari ~  Nurul Hana, lelah aku mengejar bayangmu. Pandang pertama membuat aku nanar mencari si bidadari. Pesonamu memukau pandangan, pilu air mukamu sentiasa segar di ingatan sehingga memadamkan sinisnya pertuturan. Bagaikan satu sumpahan, aku terus mencari siapakah dirimu. Lalu aku sematkan tekad di hati, engkau akan kumiliki dan hanya aku yang berhak menjadi pemilik sekeping hati milikmu. Takdir Tuhan menemukan. Kau hadir mengharap pertolongan dan aku pasti tidak keberatan, namun ada balasannya. Mungkin ini satu paksaan. Sungguh bukan niat untuk mengambil kesempatan tapi hanya itu cara yang aku punya agar engkau kumiliki. Akan aku bahagiakanmu, suri hatiku. Nurul Hana ~  Kerana kasihku terhadap Irfan, apakah aku wajar dijadikan cagaran? Perlukah aku membuat p…

Wanita Solehah

Assalamualaikum... 



Terima kasih Puteri Umi, sekali lagi FB memberi manfaat kepada kita...
Wanita Solehah adalah sebaik-baik keindahan. Menatap wajah wanita solehah menyejukkan Qolbi. Mendengar suara wanita solehah menghanyutkan batin. Ditinggalkan menambah keyakinan.
-Wanita Solehah adalah  bidadari surga yang hadir di dunia.-Wanita Solehah adalah  ibu dari anak-anak yang mulia.-Wanita Solehah adalah  isteri yang meneguhkan jihad suami.-Wanita Solehah  penebar rahmat bagi rumah tangga, cahaya dunia dan akhirat.-Wanita Solehah adalah  wanita yang menyenangkan bila dipandang mata, menyejukkan jika dilihat dan mententeramkan hati suaminya...Terima kasih atas kunjungan anda. Sila like fan page kak sofi dan jemputlah follow blog ni, ya. :)

Kahwini kekasih saat si dia sudah tidak bernyawa...

Assalamualaikum... 


Kepada yang sedang bercinta, jadikan kisah di bawah ini sebagai panduan dan peringatan. Bahawa sesuatu yang baik itu jangan ditangguh-tangguhkan! 
Lelaki bernama Chadil Deffy aka Deff Yingyuen ialah seorang pengarah sebuah stesen televisyen di timur laut Thailand. Sepanjang 10 tahun lalu, dia hanya memberi tumpuan terhadap hasrat untuk menyambung pelajaran dan kariernya selepas menamatkan pelajaran di Universiti Timur Asia, tempat dia berkenalan dengan Sarinya ‘Anne’ Kamsook. Selepas jatuh cinta dan tinggal bersama selama 10 tahun, Anne ajak Deff kahwin. Namun, Deff pula tidak bersedia. Dia  mahu memastikan kariernya kukuh dulu.
Malang menimpa! Anne mati pada 3.1.12, selepas terbabit dalam kemalangan.   Deff dihimpit rasa kesal kerana tidak sempat untuk menunaikan janji. Dia  akhirnya mengambil keputusan berkahwin pada hari pengebumian Anne, kelmarin.
Ia menjadi satu majlis pahit manis kerana ia menandakan permulaan dan perpisahan sepasang kekasih yang sudah sekian lam…

Hidup

Assalamualaikum... 
Terima kasih kepada Mentari Pagi yang memasukkan post ini di penulisan2u chat. suka sangat!
‎(✿◠‿◠) RENUNGAN BUAT DIRI DAN SAHABAT-SAHABAT (✿◠‿◠)
»» Hidup tanpa Ujian  ••► kita tak akan kenal erti keTABAHan..»» Hidup tanpa Dugaan  ••► kita tak akan kenal erti keSABARan..»» Hidup tanpa Cacian  ••► kita tak akan kenal erti keSUNGGUHan...»» Hidup tanpa Tohmahan  ••► kita tak akan kenal erti keKUATan..»» Hidup tanpa Akal  ••► ibarat pohon tanpa buah...»» Hidup tanpa Iman  ••► ibarat bumi tanpa paksi..»» Hidup tanpa Allah SWT  ••► kamu memang tak layak digelar seorang KHALIFAH...❤ Hiduplah kerana Allah SWT, bukan kerana manusia.. ❤ Hiduplah dengan iman, kerana ia jaminan kekuatan & keselamatan selama di dunia yang hanyalah persinggahan...Hari Akhirat jua kita dikekalkan..(^^,)Terima kasih atas kunjungan anda. Sila like fan page kak sofi dan jemputlah follow blog ni, ya. :)

Doktor Pakar tak suka SBPA? Ouch!

Assalamualaikum... 

Tak tahu sampai bila isu SBPA ni akan tamat. Ada sahaja yanng merungut. Ada sahaja yang tak suka dan ada yang kata tak adil. Terkini, terbongkar rahsia bahawa kumpulan doktor pakar antara yang paling ramai mengadu mengenai kelemahan sistem Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA), yang diperkenalkan sejak 1 Januari lalu, kerana pendapatan mereka jauh lebih rendah berbanding doktor yang baru bertugas.

Setiausaha Agung Kongres Kesatuan Pekerja-pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs), berkata, doktor yang lama berkhidmat merasakan sumbangan mereka seolah-olah dianaktirikan kerana pendapatan diterima jauh lebih rendah berbanding mereka yang baru bertugas.
Beliau berkata, Cuepacs menerima banyak surat daripada kategori itu dan meminta pihaknya mendesak Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) mengkaji semula perkara ini.
Mereka (doktor pakar) mengadu kerana gaji sebulan terutama dari Gred 51 hingga 54 lebih rendah berbanding doktor yang baru bertugas, sedangkan peranannya di hospit…