Follow Us @soratemplates

31.1.12

Tak mahulah!!

Januari 31, 2012 2 Comments
Assalamualaikum... Perhatikan....

7 Worst Fashion Trends Ever

7 Worst Fashion Trends Ever

7 Worst Fashion Trends Ever

7 Worst Fashion Trends Ever

Anda mungkin reject jika ada lelaki berfesyen begini cuba mendekati anda, kan? Memang patut pun! Sebab trend macam dalam gambar2 tu semua adalah antara trend berfesyen paling teruk bagi lelaki. Tak percaya? Baca sini! 


 Terima kasih atas kunjungan anda. Sila like fan page kak sofi dan jemputlah follow blog ni, ya. :)

29.1.12

Hafiz, juara AJL 26

Januari 29, 2012 2 Comments
Assalamualaikum...


Lagu inilah yang jadi juara AJL 26. Layak tak? Bagi aku, memang layak sebab muzik dia best sangat, suara Hafiz kelas dan liriknya sungguh menyentuh perasaan.
Tahniah.....

Terima kasih atas kunjungan anda. Sila like fan page kak sofi dan jemputlah follow blog ni, ya. :)

Retak !

Januari 29, 2012 10 Comments
1

Hawa cepat-cepat mengambil tisu lalu mengelap air mata yang tumpah di pipi. Dia tidak mahu orang yang baru mengambil tempat duduk di hadapannya ini, tahu, yang dia menangis. Malu! 

"Baru putus cinta ke? Asyik menangis aje dari tadi," 

Suara garau itu menegurnya. Teguran yang menyebabkan Hawa terus menatap wajah lelaki di hadapannya, tepat-tepat. 

"Macam mana awak tahu yang saya asyik menangis dari tadi?" tanya dia penuh hairan. Tak peduli lagi pada apakah anggapan lelaki itu yang sedang melihat sepasang matanya yang sembap kini. Lantaklah! 

Adam tersenyum. "Masa saya mintak izin duduk depan awak, awak angguk sambil tunduk. Masa saya berdiri berbaris nak beli burger ni, saya tengok awak tetap tunduk sambil lap-lap mata. Habis, kalau tak menangis, awak buat apa? Cabut bulu mata ke?" 

Usikan yang langsung tidak melucukan Hawa. Mengambil gelas berisi air lemon yang sedikit pahit itu lalu menyisip perlahan. Dia melihat sahaja lelaki itu mengangkat burger, menggigit sedikit dan kelihatan amat berselera mengunyah dan menelannya. Yalah, orang tengah lapar waktu 'lunch' kan? Bukan macam Hawa. Selera dah lama mati. 

"Putus cinta ni normal, saudari. Toksah sedih sangat. Patah tumbuh, hilang berganti."

"Saya bukan putus cintalah!" Hawa menafikan dengan keras. 

Sepasang mata Adam mengecil. "Habis tu?" Masih keliru bila Hawa terus menggeleng. "Err, mungkin ada kematian dalam keluarga kut?" 

"Tak lah! Cuma,"

"Girl, boleh tak cakap betul-betul? Jangan teragak-agak! Cakap aje!"

"Kucing saya mati la!"

"What?" Jerit Adam. Dia salah dengar ke?

"Pagi tadi, kucing kesayangan saya, Comel, mati. Mati sebab sakit perut. Tu yang saya menangis tu. Sedih sebab mulai malam ni, Comel dah tak ada nak teman saya tidur malam-malam dah!" 

Adam rasa macam nak luku kepala gadis di hadapannya ini. Geram betul! Punyalah penuh hati dia dengan rasa kasihan yang melimpah ruah, rupa-rupanya si dia menangis hanya kerana seekor kucing? Cis! 

"Dah 5 tahun saya bela dia, awak. Saya sayang dia. Dia baik, manja... sangat manja dengan saya. Dua hari lepas dia muntah-muntah, terus tak lalu makan. Vet cakap, dia dah teruk dah. Pagi ni saya dah kehilangan dia. Sedih tahu tak?"

Adam merengus. "Weh, dia kucing aje. Hisy, kucing mati pun nangis sampai sembap mata. Agaknya kalau kena tinggal dengan kekasih, awak ni macam mana ya? Pengsan kut?" perlinya.

Hawa menjeling. Sakit hati dan terasa dengan sindiran Adam. Langsung tak ada menunjukkan simpati dan empati. Kejam!

"Suka hati sayalah nak menangis ke hapa? Awak ni tak ada perasaan ke? Orang tengah sedih, awak perli perli pulak. Esok-esok kalau terkena batang hidung sendiri, baru tahu!" Marah Hawa pula. 

Adam gelak. "Saya tak ada kucing. Tak bela haiwan tu." balasnya. 

Hawa mencebik. "Kalau macam tu, esok-esok mungkin awek awak tinggalkan awak," 

"Hoi, main kasar pulak? Tapi, pun tak mungkin terjadi sebab saya belum ada awek lagi. Single and available ni!" 

Sakit hati mendengar ketawa si dia, Hawa terus mengutuk, "Single lagi?"

Adam mengangguk.

"Berapa umur awak? Macam dah tua aje?" giliran Hawa menyindir.

"Mulut tu jaga sikit, ya! Tengok muka saya ni. Tegang lagi kulitnya, okey. Ada ke kata saya tua pulak. Baru 30, tahu tak?" Adam marah. Geramlah, kan. Sikit punya hensem dikatakan tua, Hisy! Tak patut betul!

Hawa ketawa. "Dah 30 tapi masih single lagi? Tak laku eh?" kutuknya. Ewah, kenapa dia berani sangat hari ini? Selalu, tak pernah dia begini dengan kaum  Adam. Tapi, kenapa lain macam pula? Tak lain sebab geram pada lelaki ini yang mengutuk dia macam baby menangisi kematian Comel tadi! Hmm....

Adam mendekatkan wajahnya ke muka Hawa. "Berani kutuk saya? Awak jangan! Saya pinang awak nanti!"

Hawa bangun dengan serta merta. Takut melihat keseriusan wajah si jejaka saat ini. Risau mendengar ugutan lelaki itu. Bagaimanapun senyum tetap terukir pada bibir. 

"Nak pinang saya? Eleh, kenal pun tidak? Dah lah! Malas layan awak. Saya nak balik." ujar Hawa sambil mengemaskan beg galas yang dibawa. 

Adam mengambil kesempatan itu untuk melihat tag nama yang tergantung di leher Hawa. Dia kemudian mengukir senyum.

"Pejabat kita dekat aje Cik Siti Hawa binti Razali. Damai Holdings tu berdepan dengan TZ Sdn Bhd. Nanti, pasti kita jumpa lagi. Saya janji!"

"Macam mana awak..." Terus tangan memegang tali yang tergantung di leher. Alamak....

Adam masih lagi bersama senyumannya. "Jangan menangis lagi, eh! Nanti Adam belikan awak pet baru, seekor anak kucing yang comel. Macam awak." katanya seakan-akan memujuk.

"Mentang-mentang nama saya Hawa, awak pun sibuk mengaku yang awak tu Adam pulak. Sengal!" 

Terus Adam ditinggalkan. Sakit hati sebab terasa diri dipermainkan.
..................

semoga anda suka cerpen ini.




Patah hati... jom nangis sama2

Januari 29, 2012 0 Comments
Assalamualaikum...

Anda menangisi perpisahan dengan si dia? Mungkin menyesal kerana perpisahan itu anda penyebabnya? Sedih? Dengarkan, You don't know what love is..... Jessica Simpson



Ini liriknya.....
Ah hoo. Oh, yeah yeah yeah yeah.
Oh ooh oh oh.
Last night I saw you as I stood in the rain
Brought me right back to that feeling again.
I tried to hide the tears in my eyes
But you didn't see as you walked on by.
Tried to forget ya, I tried to move on.
But the deeper I'm feeling, the harder I fall.
Nothing else matters at all. Let me tell you.
You don't know what love is till you lose it.
You don't know what you've got till it slips away.
Leaves you alone in the dark and takes you and tears you apart.
You don't know what love is till it breaks your heart.
Till it breaks your heart.

Sometimes I think back when our love was new.
The crazy things that we used to do.
How could love that's so right turn to something so wrong
Still can't believe that you're really gone.
Wish I could stop all these thoughts in my head
Wish I could take back the words that I said
It's a lesson I'll never forget. Let me tell you.
You don't know what love is till you lose it.
You don't know what you've got till it slips away.
Leaves you alone in the dark. 
Takes you and tears you apart.
You don't know what love is till it breaks your heart.
Ooh ooh. Yeh.

Love has no season, no beginning nor end.
No rhyme or reason, to the way the story ends.
No way of knowing how a broken heart mends.
Still we keep fallin', time and time again.
You don't know what love is till you lose it.
You don't know what you've got till it slips away.
Leaves you alone in the dark. 
Takes you and tears you apart.
You don't know what love is till it breaks your heart.
Till it breaks your heart. Ah ooh. Till it breaks your heart

Copied from MetroLyrics.com

 Terima kasih atas kunjungan anda. Sila like fan page kak sofi dan jemputlah follow blog ni, ya. :)

Perhatian: Tangkap gambar perut bila mengandung, ya!

Januari 29, 2012 0 Comments

Assalamualaikum...

Cerita ni aku dapat daripada kosmo. Gambar yang anda lihat ialah SATU daripada beberapa keping gambar Harith Iskandar bersama isterinya,  Jezamine. Gambar ini dipetik daripada akaun Facebook milik Jezamine yang boleh dilayari oleh sesiapa sahaja.

Wah, untung kan? Semasa anak masih dalam perut lagi ibu bapa sanggup melakukan apa sahaja demi menyambut cahaya mata yang bakal lahir. Apakah ini trend baru? Bila sarat mengandung sahaja ada sesi ambil gambar perut? Mungkinkah kerana wanita mengandung itu ialah wanita yang paling seksi di dunia?

Fuhh! Cantik dan seksi sekali perut puan doktor berkenaan. Dapat juga dibayangkan betapa cantik dan bermakna sungguh bayi di dalam perut Jezamine itu. Yelah, belum keluar lagi si ibunya sudah bergambar sakan menonjolkan anak yang sedang dikandungnya selama sembilan bulan itu. Bukan senang nak ada anak. Kalau tak silap, Harith dan Jezamine merupakan pasangan selebriti pertama yang berani mati mendedahkan gambar perut yang sarat tapi tetap anggun dalam persalinan yang sangat minimalis. Hmm...

sofi: Rasa nak mengandung pulak. eh tentulah teringin nak buat pose macam ni. Dulu2 tak pernah terfikir pun! Hmm, tengok perut yang comel maka ramai yang terfikir bahawa anak pasangan ini tentulah comel kan?

Terima kasih atas kunjungan anda. Sila like fan page kak sofi dan jemputlah follow blog ni, ya. :)

Mood yang tak menentu... haih!

Januari 29, 2012 2 Comments
Assalamualaikum... 
Kadang-kadang, entah mengapa, kita rasa 'down' sangat. Nak buat apa-apa pun macam tak ada mood sahaja. Usik itu tak jadi, usik ini tak jadi. Akhirnya, buat benda-benda tak masuk akal. 

Itulah aku sejak beberapa hari kebelakangan. Jangan tanya kenapa. Jangan cari sebabnya. Rasa ini datang tetiba. Mood yang hilang.... begitu sahaja. Bila tak ada mood mulalah buka maaduu... tengok all about eve lagi. hmm... lepas tu tengok taegukki... korea semua! kejam betul huhu....

Namun, tulisan seorang teman buat aku terharu dan ingin bangkit dari rasa lemah dan 'give up' ini. Terima kasih Nurhaa' April kerana pembakar semangat ini:
Nur'Haa wrote: "ish kak sofi, terus kan je lah.. Jangan pedulikan sangat. Yg karang ceritanya kan akak. Yg tahu ending ceritanya pun akak jugak. bagi nur kalau tak cenggitu tak panjang pulak nanti ceritanya, kan kak? (: Kang kalau ending ceritanya tak memuaskan diaorang pulak yg protes.. macam pernah akak cakap, maybe ''yang salah datangnya dari saya. Yg baik datang nya dari Allah'' sebab tukan wlaupun penulis diaorang jugak perlukan pendapat orang lain. Dari sanalah kita belajar untuk memperbaiki. kan akak? So teruskan. Semoga cerita akak ni siap dengan hasil yg memuaskan, amin. (:   Semangat.! Semangat.! :D.
Thanks dan terima kasih banyak2. Terharu.....

 Terima kasih atas kunjungan anda. Sila like fan page kak sofi dan jemputlah follow blog ni, ya. :)

Moga mampu melakukan...insyaALLAH!

Januari 29, 2012 0 Comments
Assalamualaikum... 

Satu lagi perkongsian ilmu untuk kita, umat islam, amalkan. Terima kasih Asiyah Hasan shared Irsyad Sidi's photo, yang membuka ruang hati menitipkan sesuatu yang amat bermanfaat ini di FB.

Lakukanlah 7 sunnah Rasulullah ini untuk kehidupan lebih bermutu

Cerdasnya orang yang beriman adalah dia yang mampu mengolah hidupnya yang seketika, yang sekejap, untuk hidup yang panjang. Hidup bukan untuk hidup, tetapi hidup untuk Yang Maha Hidup. Hidup bukan untuk mati, tapi mati itulah untuk hidup.

Kita jangan takut mati, jangan mencari mati, jangan lupakan mati, tapi rindukan mati. Kerana, mati adalah pintu berjumpa dengan Allah SWT. Mati bukanlah cerita dalam akhir hidup, tapi mati adalah awal cerita sebenarnya, maka sambutlah kematian dengan penuh ketakwaan.

Hendaknya kita selalu menjaga tujuh sunnah Nabi setiap hari. Ketujuh-tujuh sunnah Nabi SAW itu adalah:

Pertama: 
Tahajjud, kerana kemuliaan seorang mukmin terletak pada tahajjudnya.
Kedua: 
Membaca Al-Qur'an sebelum terbit matahari Alangkah baiknya sebelum mata melihat dunia, sebaiknya mata membaca Al-Qur'an terlebih dahulu dengan penuh pemahaman.
Ketiga: 
Jangan tinggalkan masjid terutama di waktu subuh. Sebelum melangkah kemana pun, langkahkan kaki ke masjid, kerana masjid merupakan pusat keberkatan, bukan kerana panggilan muadzin tetapi panggilan Allah yang mencari orang beriman untuk memakmurkan masjid Allah.
Keempat: 
Jaga solat dhuha, kerana kunci rezeki terletak pada solat Dhuha.
Kelima: 
Jaga sedekah setiap hari. Allah menyukai orang yang suka bersedekah, dan malaikat Allah selalu mendoakan kepada orang yang bersedekah setiap hari.
Keenam: 
Jaga wuduk terus menerus kerana Allah menyayangi hamba yang berwudhu. 
- Kata khalifah Ali bin Abu Talib,
"Orang yang selalu berwuduk sentiasa dia akan merasa selalu solat walau ia sedang tidak solat, dan dijaga oleh malaikat dengan dua doa: ampuni dosa dan sayangi dia, ya Allah."
Ketujuh: 
Amalkan istighfar setiap saat. Dengan istighfar masalah yang terjadi kerana dosa kita akan dijauhkan oleh Allah.
Jagalah selalu sunnah-sunnah baginda besar Nabi besar Muhammad SAW kerana hanya kitalah yang dapat meneruskan sunnah-sunnah baginda. Nabi SAW bersabda...., 
"Barang siapa yang mengikuti sunnahku, bererti dia cinta padaku, dan barang siapa yang cinta padaku, maka akan masuk syurga bersamaku."
Agar kita yang muslim boleh menjalankannya. Membantu menyebarkan ini akan mendapat pahala, kerana kita akan mengingatkan sodara-sodara kita.

- terjemahan dari smartnews.info

Terima kasih atas kunjungan anda. Sila like fan page kak sofi dan jemputlah follow blog ni, ya. :)

Kenapa orang Cina kaya?

Januari 29, 2012 0 Comments
Assalamualaikum...

Waktu pagi2 begini sementara hendak menunggu masa untuk sarapan, aku suka selongkar facebook, mencari artikel2 menarik untuk disumbatkan di blog. dan, pagi ini memang artikel di bawah ini menarik perhatian aku sangat2. artikel tentang kenapa orang cina boleh kaya. harap membantu kita yang ingin berniaga untuk memulakan perniagaan stail cina. jemput baca..... oh sebelum tu. terima kasih Min Hamzah.

KENAPA CINA KAYA?


Terima kasih atas kunjungan anda. Sila like fan page kak sofi dan jemputlah follow blog ni, ya. :)

28.1.12

ac mizal duta pelancongan untuk tahun melawat perak? Huh?

Januari 28, 2012 4 Comments
Assalamualaikum...

Agaknya, ac mizal terer sangat cakap loghat peghak, kot? tu yang dia dilantik oleh entah siapa.... (kerajaan negeri lah tu), sebagai duta pelancongan sempena Tahun Melawat Perak (TMP) 2012 sehingga mencetuskan kontroversi. 

Mahunya tidak? mamat ni bukan orang peraklah! bukankah untuk jadi duta, anda mestilah orang yang tahu tentang produk? bayangkan kalau kerajaan malaysia lantik shah rukh khan atau justin bieber untuk jadi duta bagi tahun melawat malaysia 2012. anda rasa, sesuai tak? jawab! jawab!

memang tak layak dan tak sesuai langsung! macam dah tak ada orang perak dah! 

kartunis LAT dok hidup lagi! kalau pilih amy mastura pun tak apa. atau kalau nak yang hebat, jamal abdillah pun ada. apa kes nak pilih mamat yang sorang tu? merapu betul!

Isu ini timbul apabila ada pertubuhan bukan kerajaan (NGO) mempertikaikan pelantikan itu dengan alasan penyanyi, pelakon dan pengacara itu anak kelahiran Muar, Johor.

Mereka mendakwa pelantikan itu tidak munasabah berikutan masih ramai lagi artis anak jati Perak yang layak seperti penyanyi terkenal Jamal Abdillah, M Daud Kilau, Ahmad Shahir Zawawi (juara Akademi Fantasia musim ketujuh), Mamat Khalid (pengarah filem) serta tokoh kartunis terkenal seperti Datuk Mohammad Nor Khalid (Datuk Lat).

Setiausaha Dewan Pemuda Islam Perak, Salman Salleh, berkata pemilihan AC Mizal itu tidak sesuai kerana ramai lagi individu daripada negeri itu sendiri yang lebih berkelayakan.

Terima kasih atas kunjungan anda. Sila like fan page kak sofi dan jemputlah follow blog ni, ya. :)

Karnival Karangkraf - jom beli novel murah2!

Januari 28, 2012 0 Comments
Assalamualaikum... 

Dengarnya ramai yang ke karnival karangkraf. Iyalah gudang novel tu, kan? alaf 21 dan buku prima... lepas tu dapat jumpa pulak dengan novelis. wow... mesti best, kan? 
sewaktu perasmian
Anak-anak yatim dari Rumah Penyayang Hembusan Kasturi, Bukit Kapar mencuba basikal KMX
eeii camne haiwan ni boleh ada pulak... geliiii
dah namanya karnival karangkraf, tentulah nak beli buku, kan?
ni orang yang berdarah satria....

fajar pakeer, jom kita karnival hehe... wink!
 Terima kasih atas kunjungan anda. Sila like fan page kak sofi dan jemputlah follow blog ni, ya. :)

27.1.12

Gaji bulan Februari masih ikut SSM! Jangan tak tahu!

Januari 27, 2012 0 Comments
Assalamualaikum... 

Anda yang berharap pada kenaikan gaji baru nampaknya terpaksalah bersabar...... 


Tahu tak yang pembayaran gaji penjawat awam bagi bulan Februari akan dibayar berdasarkan gaji Sistem Saraan Malaysia (SSM)? Ini setelah kerajaan memutuskan pembayaran gaji di bawah skim Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) hanya akan dibuat selepas semakan semulanya dimuktamadkan.

Kementerian Kewangan dalam satu kenyataan hari ini berkata pembayaran baki perbezaan gaji bulan Januari bagi penjawat awam yang memilih opsyen SBPA pada 31 Jan ini juga tidak dapat dilaksanakan seperti yang diumumkan sebelum ini pada 9 Jan. 
"Pembayaran pelarasan gaji berdasarkan SBPA hanya akan dibuat setelah semakan semula SBPA dimuktamadkan dengan mengambil kira tarikh kuat kuasa SBPA pada 1 Jan 2012,"
Menurut kenyataan itu, keputusan itu juga berdasarkan permintaan Kongres Kesatuan Pekerja-pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs).

Pada Sabtu lepas, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata jawatankuasa khas yang dipengerusikan bekas Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam Tan Sri Ismail Adam diberikan tempoh tiga bulan bagi membuat kajian dan penambahbaikan pelaksanaan SBPA. -- BERNAMA 

¬ semua ni salah CUEPACS, ya? Kalau tak bz body sangat, nak bela...ops, xpe... sabor aje laaa..... ¬

Terima kasih atas kunjungan anda. Sila like fan page kak sofi dan jemputlah follow blog ni, ya. :)

Jumaat yang istimewa

Januari 27, 2012 0 Comments
Assalamualaikum... 


Faizah Abu Bakar menitipkan ilmu bermanfaat ini di facebook. Jom kita kongsi sama-sama....

•.♥• Fadhilat Jumaat •.♥•

•✿ ALBAZZAR meriwayatkan bahawa Nabi SAW biasa memotong kuku dan menggunting misai sebelum keluar untuk solat Jumaat ツ

•✿ Nabi Muhammad SAW bersabda: 
Siapa yang membaca surah Ali Imran pada hari Jumaat maka akan didoakan oleh malaikat hingga malam ツ
•✿ Nabi Muhammad SAW bersabda: 
Siapa membaca pada pagi Jumaat sebelum solat Subuh, Astagh Firullahalladzi la ilaha illa huwal hayyul qayyum wa atubu ilahi’ tiga kali, nescaya Allah akan mengampunkan dosa-dosanya walaupun sebanyak buih di laut ツ
•✿ Dari Abu Hurairah RA katanya, dia mendengar Nabi saw bersabda:
Janganlah kamu berpuasa pada hari Jumaat melainkan bersama satu hari sebelumnya atau sesudahnya ツ
•✿ Pada hari Jumaat dijadikan ada saat mustajab; tiada seorang berdoa bertepatan dengan saat itu melainkan pasti doanya diterima selagi tidak berdoa untuk kejahatan atau memutuskan hubungan keluarga ツ

•✿ Nabi Muhammad saw bersabda: 
Siapa yang berwuduk sahaja untuk menghadiri solat Jumaat adalah sudah baik (memadai), tetapi siapa yang mandi maka adalah terlebih baik ツ
•✿ Nabi Muhammad saw bersabda: Sesungguhnya hari-hari yang utama bagi kamu iaitu hari Jumaat maka perbanyakkanlah membaca selawat padaku kerana bacaan selawatmu itu langsung disampaikan kepadaku (pada hari Jumaat) ツ

Hari Jumaat ialah hari kebesaran Islam bagi orang mukmin. Hari yang mulia ditentukan buat umat Muhammad SAW. Pada hari Jumaat kepada sesiapa yang berdoa Allah akan memakbulkan doanya. Setiap muslim dikehendaki mempersiapkan diri untuk hari Jumaat mulai dari hari Khamis dengan membersihkan pakaian dan memperbanyakkan tasbih serta memohon keampunan kepada Allah SWT pada malam Jumaat lagi. Kerana pada masa itu nilai mulianya sama dengan masa yang dirahsiakan oleh tuhan pada hari Jumaat. (rujukan: Rahsia Jumaat)

Terima kasih atas kunjungan anda. Sila like fan page kak sofi dan jemputlah follow blog ni, ya. :)

26.1.12

Menangis...

Januari 26, 2012 0 Comments
Assalamualaikum... 
Bila aku sedih, 
     aku menangis untuk lebih tenang . .
Bila aku marah, 
     aku menangis untuk redakan rasa itu . .
Bila aku terasa hati, 
     aku menangis supaya aku tak buat dosa dengan mengumpat .
Bila aku rasa benci, 
     aku menangis supaya aku benci akan perbuatan aku sendiri..
Bila aku buat dosa, 
     aku menangis kerana aku buat Allah murka . .
... ...
Ya Allah , terima kasih kerana sentiasa ada bersamaku . .
Engkau yang paling memahamiku , tiada yang lain . .
Terima kasih kerana beri nikmat 'menangis' ini untuk hamba-Mu lebih dekat
dengan-Mu . .

Alhamdulillah... 

Terima kasih atas kunjungan anda. Sila like fan page kak sofi dan jemputlah follow blog ni, ya. :)

Dia muda, tapi terpilih antara 100 orang paling berpengaruh...

Januari 26, 2012 0 Comments
Assalamualaikum...


Fong Wai Hong, anak muda berasal dari Petaling jaya yang meninggalkan Malaysia seawal umur 12 tahun untuk belajar di Singapura di bawah tajaan  Biasiswa Asean. Sekarang umur dia dah 25 tahun dan dia ialah pemilik Ozhut, sebuah syarikat online business, yang bernilai RM8.5 juta. Kerana gigih dan kejayaannya, dia dinamakan di antara 100 manusia paling berpengaruh oleh sebuah majalah di Australia, tempat dia menginap sekarang. 

Apa yang menarik tentang lelaki muda ini ialah, dia cakap, ke manapun dia pergi, di manapun dia berada, dia tak lupa pada tanah tumpah darahnya, Malaysia! Hmm....

Dah ada dua orang Cina yang menempa nama di persada dunia. Anak Melayu? Haih, belum ada kut, ya? Atau...low profile? Jika ada yang anda tahu, meh kita kongsi di sini. Untuk menjadi perangsang kepada anak2 muda kita di negara sendiri....


 Terima kasih atas kunjungan anda. Sila like fan page kak sofi dan jemputlah follow blog ni, ya. :)

Ribut di dua tempat, takziah....

Januari 26, 2012 0 Comments

Assalamualaikum...

Ada dua kejadian ribut berlaku semalam; satu di pantai dalam dan satu lagi di ipoh. ucapkan takziah kepada yang ditimpa musibah. 

Di pantai dalam, KL, Ribut terbangkan bumbung 12 rumah unit kediaman di Projek Perumahan Rakyat (PPR) Seri Cempaka di Lembah Pantai dekat sini diterbangkan angin dalam kejadian ribut petang semalam. Mujur tak ada kemalangan jiwa dilaporkan dalam kejadian yang berlaku pada pukul 6 petang itu kerana tingkat atas flat berkenaan tidak berpenghuni.

Dalam kejadian itu, kira-kira 30 motosikal dan 10 kereta musnah dihempap zink. Turut terlibat ialah bumbung tingkat 17 Pangsapuri Muhibbah di Taman Desa, yang terletak berhampiran PPR Seri Cempaka,  diterbangkan angin.

Di IPOH,  dalam kejadian jam 7 malam Isnin lepas, bangunan sekolah, Sekolah Agama Rakyat (SAR) al-Ansari Ulu Chepor, yang menempatkan 39 pelajar tahfiz terbabit seolah-olah ‘disedut’ ke udara sebelum ranap menyembah bumi. Mangsa berkata, kejadian ribut dan hujan lebat itu berlaku ketika semua pelajar berehat dan menunggu masa untuk menunaikan sembahyang Maghrib.
“Saya mungkin buta jika serpihan kayu dan batu siling itu menikam ke mata kiri saya. Bagaimanapun, saya bersyukur kerana masih terselamat dan hanya cedera ringan,” 
- Ubaidilah Mohd Zamri, 12

Ketika itu saya bersama pelajar lain berada di ruang rehat sekolah untuk bersembahyang kerana ruang solat basah terkena tempias hujan lebat. Ustazah mengarahkan saya melaungkan azan. Ketika itu ribut menggoncang bangunan sekolah sebelum siling jatuh menimpa kami. Kami kelam-kabut lari menyelamatkan diri apabila sebatang pokok kelapa tumbang dan menimpa pula bangunan sekolah serta empat rumah berhampiran. Saya yang berada di bawah runtuhan itu, bagaimanapun amat bernasib baik kerana tidak ditimpa batang pokok kepala itu.

Kesian, kan? So, pada diri kita yang sedang berbahagia dan hidup senang ni..... insaflah....

Terima kasih atas kunjungan anda. Sila like fan page kak sofi dan jemputlah follow blog ni, ya. :)

25.1.12

Menara-menara condong

Januari 25, 2012 0 Comments
Assalamualaikum... 

Menara-menara condong di dunia. Yang diketahui seantero dunia tentulah Menara condong di Pisa, Itali, kan? Pernah pergi ke sana? hehe... yang bertanya ni pun belum juga!


Sejarah Menara Pisa:

Menara Pisa tidak pernah tegak sejak ia dibina. Kenapa? Sebab ia dibina atas asas yang lemah dan substrat longgar.  

Menara Pisa:
1. tingginya 55.86 m dari tanah di sisi terendahnya dan 56.70 m di sisi tertingginya. 
2. Lebar dinding di tapak menara ini ialah 4.09 m sementara di aras atas pula lebarnya 2.48 m. 
3. Beratnya dianggarkan kira-kira 14,500 tan metrik
4. Mempunyai 296 atau 294 anak tangga; aras ketujuhnya kekurangan dua anak tangga di tangga yang menghadap ke udara. 
5. Menara ini condong sebanyak 3.97 darjah. Ini bererti puncak menara berada 3.9 meters dari kedudukan sepatutnya seandainya menara ini berdiri tegak.

Menara Condong Teluk Intan

Orang Teluk Intan memang tahu sesangat lee...

Sejarah Menara Condong Teluk Intan

Dibina pada tahun 1885 oleh Leong Choon Choong, setinggi 85 kaki dan ada 110 anak tangga. Ia merupakan takungan air sebelum adanya Tangki AirChangkat Jong. Bangunan 3 tingkat ini dilengkapi dengan jam besar dan mengikut seni bina menara-menara di China

Kini, menara ini tidak digunakan lagi. Di bahagian bawahnya telah dihiasi dengan lanskap yang indah seperti pasu bunga, lantai marmar dan kerusi rehat untuk bersantai seisi keluarga.

3. Kejutan terbaru, Menara Big Ben

Menara Big Ben condong? Tak tahulah pulak! Kan? Kan? 
Tapi, kalau tengok gambar kat atas ni, memang nampaklah kan yang Big Ben memang condong kot! Ada yang tak tahu di mana Menara Big Ben? Oh, kat London, okey!

Menara setinggi 96 meter itu yang menjadi mercu tanda London didapati condong sekitar 46 sentimeter ke kiri puncaknya. 

Perkembangan membimbangkan itu mendorong suruhanjaya Dewan Perwakilan yang bertanggungjawab menyelia bangunan Parlimen dan kawasan sekitarnya sejak kurun ke-19 mengadakan satu pertemuan pada Isnin depan bagi membincangkan isu tersebut. Tetapi, ada yang kata, Big Ben memang condong sejak ia dibina pada tahun 1859.

Mengulas tentang isu sama, seorang pakar pembinaan pula berkata, perkara tersebut tidak membimbangkan kerana ia mengambil masa 1,000 tahun sebelum Big Ben condong pada sudut yang menyebabkan menara berkenaan berisiko untuk tumbang. - Reuters


Terima kasih atas kunjungan anda. Sila like fan page kak sofi dan jemputlah follow blog ni, ya. :)

Pergaduhan di Selatan Sumatera

Januari 25, 2012 0 Comments
Assalamualaikum... 
gambar hiasan
Satu pergaduhan baru berlaku di selatan Sumatera. Pergaduhan yang mempunyai dua versi:


Versi 1


Pergaduhan dikatakan bermula dengan pertengkaran antara seorang penunggang motosikal dan seorang penjaga parkir. 


Kisahnya, si penunggang motosikal konon enggan membayar Rp1,000 (35 sen) sebagai bayaran meletak motosikal di luar kawasan pasar Sidomulyo. Dalam pertengkaran itu, dia dikatakan menolak penjaga parkir yang berasal dari Kampung Kotadalam sehingga jatuh. Si penjaga parkir pun mengadu kepada penduduk Kampung Kotadalam.

Versi 2


Pergaduhan dikatakan berpunca daripada pertengkaran dua remaja di tempat letak motosikal sehari sebelumnya, dan bertukar menjadi konflik berkaitan etnik, agama dan bangsa antara penduduk Kampung Kotadalam dan Kampung Napal, di daerah kecil Sidomulyo, yang keluar beramai-ramai membawa buluh runcing dan senjata tajam untuk bergaduh.

Apa pun versinya, ia telah mencetuskan kemusnahan. Laporan awal menyebut 48 rumah dibakar, 27 lagi dirosakkan di Kampung Napal namun sehingga kini belum ada kemalangan jiwa dilaporkan. Tapi dah ada mangsa yang cedera parah!

Polis menghantar ratusan anggota untuk mengawal keadaan yang dilapor kembali tenang, namun suasana pagi ini di Kampung Kotadalam masih tegang apabila penduduknya terus berjaga-jaga dengan senjata di tangan di beberapa tempat, bagi menghadapi kemungkinan serangan balas penduduk Kampung Napal.

Nampak tak? Remaja adalah golongan yang pendek akal dan sangat emosi. Mereka sering bertindak tanpa berfikir. Di mana-mana, kalau mereka tidak mendapat pengawasan, bebas berbuat sesuka hati, maka padah daripada perbuatan mereka bukan hanya mereka yang tanggung malah semua orang. Kan?
Terima kasih atas kunjungan anda. Sila like fan page kak sofi dan jemputlah follow blog ni, ya. :)

24.1.12

Tentang burger

Januari 24, 2012 0 Comments
Assalamualaikum... 


Banyak yang kita tak tahu tentang burger. 
jadi, 
jom kita kongsi idea Andini Sahdan

Soalan: Siapa yg mula-mula buat burger? Org Melayu ke Org Putih?
Jawapan: Org Melayu le, kite yg mula2 buat Burger Dale (Begedil) 
Soalan: Banyak2 burger, burger apa yg sekejap kat sini sekejap kat sana?
Jawapan: Burger Rack (Bergerak) 
Soalan: Banyak2 burger, burger apa kalau kau pegang nanti melekat2?
Jawapan: Burger Tar (Bergetah)
Soalan: Banyak2 burger, burger apa yg boleh didengar?
Jawapan: Burger Ma (Bergema) 
Soalan: Banyak2 burger, burger apa yg boleh mencederakan?
Jawapan: Burger Load (Bergelut) 
Soalan: Banyak2 burger, burger apa yg boleh buat kau macam nak jatuh?
Jawapan: Burger Gar (Bergegar) 
Soalan: Banyak2 burger, burger apa yg buat kite ketawe?
Jawapan: Burger Luck (Bergelak)

Terima kasih atas kunjungan anda. Sila like fan page kak sofi dan jemputlah follow blog ni, ya. :)

23.1.12

Makan besar di musim perayaan

Januari 23, 2012 0 Comments
Assalamualaikum... 

TEH CINA...teh Cina kaya dengan bahan antioksidan untuk kuatkan sistem imun.
Anda suka minum teh cina tak? Teh Cina kaya dengan bahan antioksidan yang dapat membantu menguatkan sistem imun. 

Selain teh cina, limau mandarin, limau yang hanya ada setahun sekali ini , juga kaya dengan antioksidan. Limau mandarin mempunyai ciri2 yang menarik iaitu: 
BANYAK KHASIAT...limau kaya dengan vitamin A dan C tetapi pesakit diabetes harus berjaga-jaga kerana kemanisannya.


1. Ia terdiri daripada 85 peratus air dan hanya mengandungi 64 kalori. Ini menjadikan ia snek rendah kalori terbaik terutama untuk mereka yang menjaga atau mahu mengurangkan saiz pinggang.

2. Setiap limau mandarin memberikan kita dua gram serat dan ia adalah makanan yang baik untuk mengurangkan paras kolesterol yang tinggi.

3. Dengan kandungan lebih 50 peratus daripada pengambilan vitamin C harian anda, limau mandarin juga sangat baik untuk kulit. Vitamin C membantu dalam penghasilan kolagen untuk mengekalkan keanjalan kulit dan mengurangkan kedut.

4. Penglihatan anda turut mendapat kebaikan limau mandarin ini kerana ia menyumbangkan kira-kira 16 peratus daripada jumlah pengambilan vitamin A harian. Vitamin ini membantu menghasilkan pigmen retina untuk penglihatan yang baik.


Tetapi, 

5. Bagi pesakit diabetes, perlu berhati-hati kerana limau mandarin ini manis. Justeru, jangan makan terlalu banyak pada satu-satu masa kerana ia boleh menaikkan paras gula dalam darah. Jumlah yang disarankan ialah sebiji pada satu masa.

Panduan pemakanan sihat: 

1. Ajar diri bersabar apabila berhadapan dengan makanan. Kalau pergi mengunjungi banyak rumah terbuka, pastikan anda makan sedikit di setiap rumah yang anda kunjungi.

2. Elakkan makan terlalu banyak makanan bergoreng sebaliknya, lebihkan sayur-sayuran dan buah-buahan. 

3. Di parti, jangan berdiri di sebelah meja yang menghidangkan makanan takut  nanti anda akan terdorong untuk ambil lebih makanan. Berpindahlah ke tempat lain selepas habis makan supaya anda ada lebih banyak peluang untuk berbual.

Terima kasih atas kunjungan anda. Sila like fan page kak sofi dan jemputlah follow blog ni, ya. :)

Cintamu Cintaku Satu - Komen teman-teman di P2U

Januari 23, 2012 0 Comments



“Assalamualaikum.” Tangan kanan dihulurkan. “Nama saya Taufik Azhari bin Ahmad Rizal. Saudari tentu pernah dengar nama saya, kan?”

“Nama saya Nurul Hana binti Abdullah dan maaf, ini kali pertama saya dengar nama encik.”

Taufik Azhari ~ 
Nurul Hana, lelah aku mengejar bayangmu. Pandang pertama membuat aku nanar mencari si bidadari. Pesonamu memukau pandangan, pilu air mukamu sentiasa segar di ingatan sehingga memadamkan sinisnya pertuturan. Bagaikan satu sumpahan, aku terus mencari siapakah dirimu. Lalu aku sematkan tekad di hati, engkau akan kumiliki dan hanya aku yang berhak menjadi pemilik sekeping hati milikmu. Takdir Tuhan menemukan. Kau hadir mengharap pertolongan dan aku pasti tidak keberatan, namun ada balasannya. Mungkin ini satu paksaan. Sungguh bukan niat untuk mengambil kesempatan tapi hanya itu cara yang aku punya agar engkau kumiliki. Akan aku bahagiakanmu, suri hatiku.
Nurul Hana ~ 
Kerana kasihku terhadap Irfan, apakah aku wajar dijadikan cagaran? Perlukah aku membuat perngorbanan sebesar ini? Sudah berulang kali aku katakan tiada cinta di hati untukmu, lalu bahasa apa lagi harus kulafazkan agar kau bisa mengerti? Taufik Azhari, engkau terlalu bijak mengambil kesempatan dalam kesempitan, sehingga aku tidak punya pilihan. Menolak bererti aku kehilangan Irfan, namun menerima bererti perasaanku harus kukorbankan. Aku keliru di persimpangan, antara wasiat seorang kakak dan sekeping hati ini. Yang mana harus aku utamakan?
Judul : Cintamu Cintaku Satu

Penulis : Ana Sofiya

Penerbit : Fajar Pakeer

Semenanjung : RM20.00

Sabah/Sarawak : RM23.00

Ni ialah komen dan ulasan untuk novel keduaku ini yang kuambil dari Penulisan2U. 

17 ulasan untuk “Cintamu Cintaku Satu”

ainie says:


mcm best je korang citeer.esk nak beli jugak la.tak sabor dah nak baca

ling says:


besttt,teruskan usaha anda.jgn berputus asa.sy suka bc semua novel2 yg awak tulis.

Achik Ezz says:


Mintak sapa2 yg dah baca tolong kategorikan criter ni.sedih ker,klakar ker…ala2 novel remaja budak sekolah atau dewasa…

Achik Ezz says:


Dah habis baca.jalan cerita macam biasa,bleh agak. Boleh la dikategorikan best. Masih boleh diperbaiki utk karya yg akn datang. 3.5/5 hehehe….bleh?

cepoy says:


cinta tak dapat d paksa kan

Arry says:


jalan cite dia mmg menarik..lain daripada yang lain…

Fiona Azwa says:


Oppss..novel ni mmg best..dah banyk karya yg saya baca..tp ini first Novel yg saya baca yg ada kisah cinta tapi punya unsur thrillerr…good job..terbaekk untuk di buat koleksi bagi penggemar novel.

Nurul88 says:


dah beli lama dah..memang best..

i is me says:


betul..tak nyesal beli.



Nak beli la! tp x dpt kuar la huhu

Khairil Anam(Jue Lee Naa) says:


nnti nk beli laa tp maybe pas exam kot… mmg gila sgt baca buku nie,apatah lg kalau novel… nk bwat koleksi…
…ss…

Syahirah says:


Rugi siapa tak beli… Memang best sangat cerita novel ni…

jocey a.k.a josephine says:


knapa sinopsis saja??kta org x dpt beli la…susah nak cari kat sni…sedih nya >(:(

nurul umairah says:


novel ni novel yang paling best

eyana says:


salam…best ke novel ni??waaa ni nak bli…
sy pon kaki novel gak,,1 rakk dah penuh…
btl x sia2 bli novel ni??
ape pon mekasi pada yg da baca novel ni coz anda dah bg info,^_^

blooberry_girl says:


sye dh bli novel nie,best sgt2..yg x bestnyew m/s 187-218 miss..huhuhuhuhuhuhuh..ape yg ptt i buat??

iman says:


best ke tpi mcm best..baru beli baca pun cikit bru..tpi rasa2 mcm best…nnti dh habis bace bru nk komen lg.

Tanpa anda yang sudi memberi komen, dan yang sudi baca, siapalah aku yang bergelar penulis ini, kan?

Terima kasih atas kunjungan anda. Sila like fan page kak sofi dan jemputlah follow blog ni, ya. :)

    Tengok tu! Kecil2 dah pandai mengajuk, hehe...

    Januari 23, 2012 0 Comments
    Assalamualaikum...

    Kecil2 dah pandai mengajuk hehe...

    seronok kan tengok dia orang? Dahlah comeyy... cerdik pulak tu.... grrr.... ase nak gigit2 hehe........

     Terima kasih atas kunjungan anda. Sila like fan page kak sofi dan jemputlah follow blog ni, ya. :)

    Wanita Solehah

    Januari 23, 2012 0 Comments

    Assalamualaikum... 



    Terima kasih Puteri Umi, sekali lagi FB memberi manfaat kepada kita...

    Wanita Solehah adalah sebaik-baik keindahan. Menatap wajah wanita solehah menyejukkan Qolbi. Mendengar suara wanita solehah menghanyutkan batin. Ditinggalkan menambah keyakinan.

    -Wanita Solehah adalah 
    bidadari surga yang hadir di dunia.
    -Wanita Solehah adalah 
    ibu dari anak-anak yang mulia.
    -Wanita Solehah adalah 
    isteri yang meneguhkan jihad suami.
    -Wanita Solehah 
    penebar rahmat bagi rumah tangga, cahaya dunia dan akhirat.
    -Wanita Solehah adalah 
    wanita yang menyenangkan bila dipandang mata, menyejukkan jika dilihat dan mententeramkan hati suaminya...
    Terima kasih atas kunjungan anda. Sila like fan page kak sofi dan jemputlah follow blog ni, ya. :)

    22.1.12

    Kahwini kekasih saat si dia sudah tidak bernyawa...

    Januari 22, 2012 0 Comments
    Assalamualaikum... 


    Kepada yang sedang bercinta, jadikan kisah di bawah ini sebagai panduan dan peringatan. Bahawa sesuatu yang baik itu jangan ditangguh-tangguhkan! 

    Lelaki bernama Chadil Deffy aka Deff Yingyuen ialah seorang pengarah sebuah stesen televisyen di timur laut Thailand. Sepanjang 10 tahun lalu, dia hanya memberi tumpuan terhadap hasrat untuk menyambung pelajaran dan kariernya selepas menamatkan pelajaran di Universiti Timur Asia, tempat dia berkenalan dengan Sarinya ‘Anne’ Kamsook. Selepas jatuh cinta dan tinggal bersama selama 10 tahun, Anne ajak Deff kahwin. Namun, Deff pula tidak bersedia. Dia  mahu memastikan kariernya kukuh dulu.

    Malang menimpa! Anne mati pada 3.1.12, selepas terbabit dalam kemalangan.   Deff dihimpit rasa kesal kerana tidak sempat untuk menunaikan janji. Dia  akhirnya mengambil keputusan berkahwin pada hari pengebumian Anne, kelmarin.

    Ia menjadi satu majlis pahit manis kerana ia menandakan permulaan dan perpisahan sepasang kekasih yang sudah sekian lama bercinta. ia sebuah kisah cinta yang memilukan dan juga aneh. Pada hari perkahwinan dan pengebumian itu, seluruh anggota keluarga dan rakan dijemput menerusi Facebook untuk menghadiri majlis.

    Dengan berpakaian tuxedo pada majlis itu, Deff yang kelihatan sedih, menyarungkan cincin pada jari mayat Anne selepas dikahwinkan oleh seorang sami baru, yang mengikut tradisi penganut Buddha Thai, boleh menjamin perkahwinan yang berkekalan. Pada majlis itu, mayat Anne dipakaikan dengan pakaian serba putih dan diletakkan diatas papan. Selepas menyarungkan cincin, Deff mencium tangan dan dahi pengantin perempuan, disaksikan oleh anggota keluarga. - Agensi


    Tinggallah kenangan. Dan kesalan! Kalaulah saat boleh berulang? 


    Pastikan anda tidak hidup bersama resah dan kesedihan kerana gagal membahagiakan dan menyempurnakan permintaan yang tersayang... 


    Thanx to metro

    Terima kasih atas kunjungan anda. Sila like fan page kak sofi dan jemputlah follow blog ni, ya. :)

    Hidup

    Januari 22, 2012 0 Comments
    Assalamualaikum... 

    Terima kasih kepada Mentari Pagi yang memasukkan post ini di penulisan2u chat. suka sangat!

    ‎(✿◠‿◠) RENUNGAN BUAT DIRI DAN SAHABAT-SAHABAT (✿◠‿◠)

    »» Hidup tanpa Ujian 
    ••► kita tak akan kenal erti keTABAHan..
    »» Hidup tanpa Dugaan 
    ••► kita tak akan kenal erti keSABARan..
    »» Hidup tanpa Cacian 
    ••► kita tak akan kenal erti keSUNGGUHan...
    »» Hidup tanpa Tohmahan 
    ••► kita tak akan kenal erti keKUATan..
    »» Hidup tanpa Akal 
    ••► ibarat pohon tanpa buah...
    »» Hidup tanpa Iman 
    ••► ibarat bumi tanpa paksi..
    »» Hidup tanpa Allah SWT 
    ••► kamu memang tak layak digelar seorang KHALIFAH...
    ❤ Hiduplah kerana Allah SWT, bukan kerana manusia..
    ❤ Hiduplah dengan iman, kerana ia jaminan kekuatan & keselamatan selama di dunia yang hanyalah persinggahan...Hari Akhirat jua kita dikekalkan..(^^,)
    Terima kasih atas kunjungan anda. Sila like fan page kak sofi dan jemputlah follow blog ni, ya. :)

    Doktor Pakar tak suka SBPA? Ouch!

    Januari 22, 2012 6 Comments

    Assalamualaikum... 


    Tak tahu sampai bila isu SBPA ni akan tamat. Ada sahaja yanng merungut. Ada sahaja yang tak suka dan ada yang kata tak adil. Terkini, terbongkar rahsia bahawa kumpulan doktor pakar antara yang paling ramai mengadu mengenai kelemahan sistem Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA), yang diperkenalkan sejak 1 Januari lalu, kerana pendapatan mereka jauh lebih rendah berbanding doktor yang baru bertugas.

    Setiausaha Agung Kongres Kesatuan Pekerja-pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs), berkata, doktor yang lama berkhidmat merasakan sumbangan mereka seolah-olah dianaktirikan kerana pendapatan diterima jauh lebih rendah berbanding mereka yang baru bertugas.

    Beliau berkata, Cuepacs menerima banyak surat daripada kategori itu dan meminta pihaknya mendesak Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) mengkaji semula perkara ini.

    Mereka (doktor pakar) mengadu kerana gaji sebulan terutama dari Gred 51 hingga 54 lebih rendah berbanding doktor yang baru bertugas, sedangkan peranannya di hospital terlalu besar.
    Doktor berkenaan bukan sahaja terkilan dengan gaji yang diterima setaraf guru-guru sekolah, malah tidak berpuas hati kerana doktor yang baru berkhidmat menerima ganjaran lebih tinggi,” 
     - katanya kepada Sinar Harian semalam.


    Cikgu2, anda ulang baca sekali lagi.....
    Doktor berkenaan bukan sahaja terkilan dengan gaji yang diterima setaraf guru-guru sekolah.....
    Whoa! Apakah maksud ayat di atas itu? Hebat sangatkah jadi doktor sehingga memperlekehkan cikgu? Wei.... wahai doktor2 sekelian! Tak kan lupa kot? Tanpa cikgu, anda tak kenal ABC  dan 123 pun, kan? Janganlah pandang cikgu sebelah mata, okey!  

    Jika ini dijadikan kayu ukur dalam sistem baru itu, menurutnya, doktor pakar memerlukan jangka masa yang panjang untuk mengejar pendapatan diperoleh anggota Jawatan Utama Sektor Awam (Jusa). Malah, katanya, doktor berkenaan mempertikaikan pendapatan yang diterima pihak Jusa melebihi RM15,000 sebulan sedangkan bebanan kerja harian golongan ini setaraf guru sekolah.

    Terima kasih atas kunjungan anda. Sila like fan page kak sofi dan jemputlah follow blog ni, ya. :)