background img

Catatan Baharu

Yang Terakhir 1

Assalamualaikum... 
.....................
1

“Kau dah habis fikir ke, Khairi? Perempuan macam Najiha tu kau nak bawak ke majlis Annual Dinner kita? Tak malu ke nanti bila orang gelakkan kau?” 

tanya Hafiz sambil mengerutkan dahi. Dia keliru dengan sikap Khairi Iqbal. Rasanya, selama mereka berkawan, belum pernah walau sekali pun, Khairi memuji gadis yang seorang itu. Gadis yang bernama Izzatul Najiha. Tup tup, hari ini, dia buat keputusan hendak menjadikan Najiha pasangannya semasa majlis kemuncak nanti. Hisy, pelik betul! 

“Malu, memanglah aku malu! Tapi aku cuma nak gunakan dia saja. Nak buat Amalina cemburu.” Balas Khairi sambil menyisip air lemon perlahan. Sejuk rasa kerongkongnya bila air itu menerobos masuk ke dalam rongga. 

Mata Hafiz buntang. Kepala tergeleng-geleng. 

“Kenyataan kau tu lagi buat aku tak faham! Kalau kau nak buat Amalina cemburu, kau patut bawak perempuan lain. Bukan si Najiha yang macam hantu bungkus tu!” 

Terlambak tawa Khairi Iqbal mendengar kata-kata sahabat baiknya itu. Hantu bungkus? Si Najiha tu? Hmm... 

Wajah gadis bernama Izzatul Najiha binti Abdul Halim menjelma di pandangan. Gadis yang setiap hari ke pejabat dengan memakai jubah berwarna hitam dan bertudung labuh. Gadis yang suaranya payah hendak didengari malah memang tidak langsung mahu bercakap dengan orang lelaki. Sangat-sangat sombong dan berlagak gadis yang berumur 26 tahun dan berasal dari Hulu Langat itu. 

“Weh, Khairi! Kenapa kau pilih budak tu? Kau dah cakap pada dia ke? Dia nak ikut kau? Nak temankan kau?” Hafiz masih lagi dengan riak ingin tahunya. 

“Dah, semalam!” balas Khairi Iqbal acuh tak acuh. 

Hafiz mengerutkan dahi lalu menggelengkan kepala. 

“Tipikal perempuan, kan? Nampak bukan main lagi tak sukakan lelaki. Tapi, bila kau ajak dia aje, eleh... terus setuju!” 

“Hisy, jangan cakap macam tu!” 

Hafiz menjuihkan bibir. “Habis? Ayat power apa yang kau guna yang boleh cairkan hati puteri salju tu?” soalnya geram. 

Khairi Iqbal ketawa..... 

............... 

“Zana, panggilkan Izzatul Najiha jumpa I. Sekarang!” 

Dia menyandarkan diri ke belakang kerusi empuk dalam bilik yang berhawa dingin itu. Sepasang mata tidak lari dari melihat ke arah pintu nyatoh pejabatnya. Dia menanti kedatangan gadis yang disuruhnya panggilkan tadi. 

Gadis itu masuk sebaik mendengar suaranya. Seperti biasa, tiada satu apa pun yang menarik, untuk dia melihat sosok di hadapannya ini. Tapi, inilah kali pertama mereka hanya berdua. Gadis ini bekerja di bahagian pentadbiran, sebagai jurutaip. Dia? Dia tentu sahaja ketua di bahagian sumber manusia! 

“Kenapa awak tercegat depan saya ni? Tak ada soalan untuk saya ke?” Khairi sengaja bertanya dengan suara yang keras. Dia melihat dahi gadis itu berkerut. Tapi sekejap sahaja..... 

“Encik yang nak jumpa saya, kan? Jadi, enciklah yang kena beritahu.” 

Tegas suara itu mengingatkannya. Namun, bukan itu yang membuat Khairi tersentak tetapi alun suara merdunya. Patutlah jarang bercakap? Sekali suara beralun... Fuhh...sedap! bisik hati. 

“Malam Ahad nanti, masa jamuan akhir tahun, awak pergi dengan siapa?” 

Khairi Iqbal bertanya sambil mencapai pensel dan mengetuk-ngetuk pensel itu di atas meja. Wajah Izzatul Najiha dalam tatapannya. Setiap inci yang selama ini tidak dipeduli, ditatap tajam sekali ini. Pandangan yang membuat Najiha berasa tidak senang. Buat dia rimas dan lemas. 

“Tema majlis ialah berpasangan, kan? So, siapa partner awak?” Soal Khairi lagi bila Najiha tidak menyahut tadi. 

“Err, saya, saya tak pergi, encik!” 

Mata Khairi Iqbal buntang. “Kenapa?” 

Belum sempat Najiha hendak menjawab, dia terus menuduh, “Sebab awak ni anti sosial, kan? Awak ingat yang awak ni baik sangat dan tak patut hadir dalam majlis yang bercampur lelaki perempuan, tak gitu? Awak ingat, kita orang semua nak buat maksiat dalam majlis dinner tu, kan?” Tuduhnya penuh geram. 

Najiha tersenyum sedikit. “Encik memang suka marah-marah, ya? Belum saya cakap alasan saya, encik dah serang! Tak tahu nak jaga mulut ek?” 

Khairi Iqbal terpaku. Berani betul perempuan ni marahkan dia? Dia bangun. Senyuman tersungging pada bibir bila ketika dia mara, Najiha mengundur menjauhi dirinya. Tapi, ke mana hendak lari. Habis jauhpun, dah terhantuk pada dinding. 

Dia merenung wajah itu dalam-dalam. Meskipun Najiha sudah diam dan tundukkan wajah, dia tetap tidak dapat mengalihkan pandangan. Tiba-tiba...

“Saya kena balik kampung sebab ada kenduri tahlil tengah hari Ahad. Takkan nak balik tengah malam tu? Saya tak berani ‘drive’ sorang-sorang biarpun Hulu Langat tu dekat. Kalau balik pagi Ahad, kesian pulak pada emak saya. Nanti terkocoh-kocoh dia ke sana sini sorang-sorang.” 

Najiha malas hendak beritahu perkara ini. Tapi dia geram mendengar tuduhan Khairi Iqbal tadi. Tu yang dia terpaksa bercerita. 

“Kenduri tahlil?” tanya Khairi Iqbal. 

“Ya! Kenduri arwah ayah saya. Dah genap setahun dia meninggal dunia.” 

Khairi mengundur setapak. Malu sendiri kerana menuduh Najiha yang bukan-bukan. Tapi, nak minta maaf, sori! 

“Saya tak peduli hal-hal peribadi awak. Yang penting, malam tu, saya hendak awak jadi pasangan saya.” 

Najiha geleng kepala. “Tak ada paksaan, kan... majlis tu? Lagipun, saya ni bukan orang penting pun. Jurutaip saja. Ada dengan tak ada, tak siapa peduli! Tak siapa perasan. Encik cari aje gadis lain jadi pasangan encik. Saya tak boleh. Kan saya dah cakap tadi sebabnya?” 

Khairi Iqbal secara spontan mendapat satu idea. Lalu terus dia memberitahu, “Izzatul Najiha, awak ikut saya ke majlis tu. Lepas majlis, saya hantar awak balik ke Hulu Langat.” 

Bulat sepasang mata Izzatul Najiha. Rasa macam tak percaya pula. Hairan kerana lelaki ini begitu beria-ia. Apa ke halnya? 

“Tak ada apa-apa hal, Najiha. Saya nak awak temankan saya supaya, orang lain ingat saya dah putuskan hubungan dengan semua perempuan lain. Saya nak mereka fikir yang saya dah jumpa perempuan terakhir dalam hidup bujang saya. Saya nak mereka sangka yang awak akan gantikan Amalina dan semua girlfriend lama saya. Itu aje!” 

..................... 

“Habis, dia setuju macam tu saja?” tanya Hafiz seakan-akan tidak percaya. 

“Dia diam, senyum dan kemudian dia keluar, tinggalkan aku sorang-sorang dalam bilik tu. Jadi, aku buat kesimpulan, dia setuju.” balas Khairi Iqbal dengan tersenyum sinis. Bahu teman rapatnya ditepuk. “Perempuan! Mana ada yang sanggup menolak pelawaan aku, kan?” 

Ketawa riuh bersambut! 
.........................
Terima kasih atas kunjungan anda. Sila like fan page kak sofi dan jemputlah follow blog ni, ya. :)

6 comments: Leave Your Comments

  1. yakin je si khairi yg jiha setuju...betul ke jiha setuju kak?jiha xjanji ape2 kan...so, jiha bolehla still proceed blek kg kn...kalau kenduri kt tmpt sy...even hr ahad...ptg jumaat ktorg da blek kg...huuu

    ReplyDelete
  2. cactaceous opuntia, mcm tau2 aje apa yg kak sofi pk ek...

    ReplyDelete
  3. permulaan yg menarik dan tertarik..

    ReplyDelete

terima kasih kerana anda sudi singgah dan sudi komen.

Novel 5: Suami Sebelah Rumah

Novel 4 : Tiada Yang Lain

Novel 2 : Cintamu Cintaku Satu

Novel 1 : Tak Mungkin Kuhindar

cintamu cintaku satu


Novel TMKH telah mendapat pengiktirafan 4 bintang dari Editor Berita Harian 2010. Cetakan yang ke-6. Anda juga boleh melayari LINK INI untuk membaca bab-bab 1 -15

Novel-novel dalam Bikinan

Followers