Follow Us @soratemplates

20.12.11

Siapa yang kahwin untuk bercerai? Ada ke?

Assalamualaikum..... 

 

Siapa yang kahwin untuk bercerai? Ada ke? Tentu semua orang geleng. Tak ada siapa yang sudah berumah tangga inginkan perceraian. Apatah lagi kalau istana yang dibina itu adalah berasaskan cinta, love at first sight, sahabat yang bertukar menjadi kekasih biarpun pasangan dari pilihan emak bapak! 

So siapa boleh jawab soalan ini? Mengapakah, di Perlis, sebanyak 450 kes penceraian telah direkodkan sepanjang sepuluh bulan pertama tahun ini? Adakah anda juga tahu bahawa di antara mereka yang bercerai itu kebanyakannya melibatkan pasangan yang usia perkahwinannya di bawah sepuluh tahun. Menakutkan, bukan?

 

Menurut Pengerusi Jawatankuasa Agama Islam, Jawatankuasa Hadhari dan Pembangunan As-Sunnah Negeri, Jafperi Othman, kelompok umur yang paling banyak dalam kes penceraian iaitu di bawah 40 tahun.
Disenaraikan juga tujuh punca utama menyebabkan berlaku penceraian yang telah dikenalpasti pihaknya.

1. Kurang pengetahuan ilmu agama dan rumah tangga, 
2. Perkahwinan pada usia muda 
3. Suami mengabaikan tanggungjawab.
4. Campur tangan pihak ketiga, 
5. Suami berpoligami, 
6. Masalah komunikasi 
dan 
7. Ekonomi 

Menurut Jafperi, bilangan kes penceraian yang berlaku pada tahun lalu iaitu sebanyak 522 kes dengan kaum Melayu adalah yang paling banyak.

Bagi menangani kes penceraian daripada terus meningkat, pihaknya bersama Jabatan Agama Islam Negeri serta agensi lain sentiasa melakukan pelbagai program.

“Contoh program berkaitan kekeluargaan yang tetap dan berjadual, kelas pengajian agama, seminar, ceramah umum dan banyak lagi,” ujarnya.


ada 7 sebab di atas tu. jika anda sedang di dalam salah satu masalah, cepat2 berbincang, atau minta pandangan ibu bapa... jangan biar kudis jadi barah, nanti bercerai anak2 jadi mangsa. kesian mereka!


================================

Tiada ulasan:

Catat Komen

terima kasih kerana anda sudi singgah dan sudi komen.