Follow Us @soratemplates

11.12.11

Lagu Panik dilarang siar, kenapa?


Assalamualaikum.....

Nak tahu kenapa lagu Panik itu dilarang siar? Setiap satu yang berlaku ada sebabnya, bukan? Kalaulah lagu itu bagus, siapakah yang hendak melarang kita mendengarnya? 

Panel Penilai Lagu Tempatan (PPLT) telah pun menilai lagu Panik oleh Kumpulan Bunkface, semasa penilaian pertama dilakukan pada 30 September 2011. Keputusan telah pun diambil bahawa 
Lagu ini tidak sesuai untuk disiarkan oleh RTM kerana penggunaan perkataan CELAKA, yang dianggap sebagai perkataan yang kasar dan tidak sopan bagi diperdengarkan kepada umum melalui siaran radio dan tv.
Patutlah pun! Tapi untuk adil, aku cari lirik lagu tersebut. Lihatlah...

..........Biarkan ku pergi juang
Rasanya kita ditemankan
Satu dunia sudah bersedia

Ku selalu berasingan jauh
Dan ku biarkan mulut celakamu
Kan ku tunggu tunggu *
Ditentukan padaku padamu
Pada mereka yang setuju

Biarkan ku pergi juang
Berkorban dan terus mati
Satu dunia sudah bersedia.......

Apakah anak-anak muda sekarang ketandusan idea? Atau dunia semakin biadap? Ataukah, bagi mereka, perkataan itu tidak membawa apa-apa makna? Lagu macam patriotik sangat namun ada unsur kasar yang rasanya tak berapa elok disebut, kan? 

Kepada kumpulan anak muda ini khasnya dan kepada semua orang-orang yang terlibat dalam industri hiburan amnya, berhati-hatilah dalam memantulkan idea. Anda punya peminat malah anda dijadikan idola. Jadi, semua perlu tunjuk yang elok bukan ikut sesedap rasa anda sahaja!

================================

Tiada ulasan:

Catat Komen

terima kasih kerana anda sudi singgah dan sudi komen.