Follow Us @soratemplates

18.12.11

Gelato ialah ais krim! Sedap!


Assalamualaikum..... 


Pernah dengar perkataan gelato? Aku pun baru hari ini pertama kali mendengarnya, sebab itu nak kongsi dengan anda. 

Gelato...tak ada kaitan dengan gelatin! Tu, perkara pertama kita patut tahu menurut kata, Pegawai Pembangunan Art's Cream Gallery Malaysia Sdn. Bhd., Affandy Faiz.

Gelato adalah istilah ais krim untuk orang Itali. Ia diperbuat daripada susu, krim, buah-buahan dan kekacang asli. Istimewanya, gelato hanya mengandungi kira-kira empat hingga lapan peratus lemak sahaja berbanding 14 peratus lemak yang ada dalam ais krim biasa. Gelato adalah tingkat tertinggi dalam kategori ais krim.

Wow! Baru tahu!

Ais krim terbahagi kepada empat kategori. Kategori paling bawah ialah yogurt, kemudian ais krim lembut (soft ice cream) seperti ais krim yang dimakan dengan kon, diikuti ais krim beku (frozen ice cream) seperti yang dijual di kedai runcit dan paling berkualiti ialah gelato.


Kalau anda nak rasa gelato, pergilah ke Art's Cream Gallery, yang terletak di tingkat enam pusat beli-belah Pavilion, Kuala Lumpur. Di galeri ini, Affandy memproses gelato sendiri menggunakan bahan semulajadi yang diimport dan sangat asli kerana tidak mengandungi mentega dan paling penting ia halal.


nak baca banyak lagi tentang gelato? masuk sini!

Tiada ulasan:

Catat Komen

terima kasih kerana anda sudi singgah dan sudi komen.