Langkau ke kandungan utama

Apa Depa Kata?

Assalamualaikum...

Tahun 2011 dah tinggal beberapa hari saja lagi. Tentu ada sesuatu yang dikatakan oleh seseorang sepanjang tahun ini yang kita ingat. Betul tak? Ada yang pedih, ada yang lucu, ada yang merupakan nasihat, ada juga sindiran. Semua, kita biarkan berlegar dalam kepala. Biar kita sahaja yang tahu dan cuba menyelaminya.

Namun, ada beberapa orang terkenal telah mengatakan sesuatu dan ia menjadi popular sepajang tahun ini. Nak tahu? Okey, oleh kerana aku dapatnya di Yahoo dalam bahasa inggeris, aku rasa, lebihbaiklah kalau aku biarkan saja kata-kata mereka kekal dalam bahasa itu.

5. Tuesday, Nov. 22, 2011
Sri Lanka's Members of Parliament of main opposition United National Party and government members of parliament clash as President Mahinda Rajapaksa presents the 2012 budget in Parliament in Colombo, November 21, 2011
Today our Parliament became a symbol of lawlessness ... We had to leave the chamber for our safety.
- RANIL WICKREMESINGHE,
Sri Lankan opposition leader, after lawmakers in the ruling party attacked members of his United National Party protesting in Parliament as President Mahinda Rajapaksa presented next year's budget

4. Monday, Nov. 21, 2011
EAST LONDON, SOUTH AFRICA - SEPTEMBER 2008: A nurse prepares drugs for patients at the Keiskamma Trust treatment centre in the village of Hamburg.
Never, in more than a decade of treating people living with HIV/AIDS, have we been at such a promising moment to really turn this epidemic around.
-TIDO VON SCHOEN-ANGERER,
of Doctors Without Borders, on a UNAIDS report which suggests that AIDS-related deaths have dropped by 21% and are at the lowest level since their 2005 peak
3.
Quote #5

"What is my legacy? I was the most feared prime minister," 
- Former Prime Minister Tun Dr Mahathir Mohamad, musing on his legacy during a gala dinner celebrating his 86th birthday.
2. 
"There are probably few things more bizarre and improbable than getting sex lessons from a bunch of women covered up from head to toe. But perhaps this is the new porn," 
- Marina Mahathir shares her typically forthright views on the controversial Obedient Wives Club, in piece she wrote for Esquire Malaysia.
1. 
Quote #2
"They don't respect you, they don't respect our flag, they don't respect our King and they don't respect your parents. If you allow this to happen, then you are cowards. You must teach them what being Malaysian is all about," 
- Malaysian football coach Ong Kim Swee gives a pep talk to the Harimau Muda before the finals against Indonesia at the 26th Sea Games.
.....................
Yang paling aku suka ialah apa yang jurulatih bola kita cakap tu! Memang patriotik! Yang lain2 tu? entahlah...

Kredit kepada: Yahoo. banyak lagi tu, bacalah!

 Terima kasih atas kunjungan anda. Sila like fan page kak sofi dan jemputlah follow blog ni, ya. :)

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Cerpen: Dia Idaman Jiwa

1
“Hi, boleh aku duduk kat sini?”

Aliah mendongak. Demi terpandang sahaja wajah itu, air mukanya terus berubah. Riak tidak senang ditunjukkan kepada lelaki itu.

“Cepatlah jawab! Senang aje soalan aku tu. Boleh, jawablah boleh...”

“Kalau saya jawab tak boleh?”

Abid terus menarik kerusi yang bertentangan dengan gadis itu.

“Aku tetap duduk sini jugak.” Balasnya sambil tersengih-sengih.

“Macam tak ada tempat lain!”

“Banyak! Sana kosong. Tu, di belakang kau tu pun kosong. Tapi, aku saja aje nak duduk depan kau. Dah sebulan aku cari kau tapi tak jumpa-jumpa. Alhamdulillah, hari ini dapat juga. Kau apa khabar? Sihat?”

Aliah tidak menyahut. Sebaliknya, dia terus menyuap dan kali ini suapannya sengaja dilajukan, tidak lagi menikmati nasi campur yang dimakan. Ketika itu, dia hanya berkeinginan untuk cepat-cepat menyudahkan makan tengah harinya supaya dia dapat pergi dari situ dengan segera. Dia tidak mahu mengadap muka lelaki yang kini sedang berada di hadapannya walau sehebat, sekacak mana se…

Yang Terakhir: Versi Cerpen

1
“Kau dah habis fikir ke, Khairi? Perempuan macam Najiha tu kau nak bawak ke majlis Annual Dinner kita? Tak malu ke nanti bila orang gelakkan kau?” tanya Hafiz sambil mengerutkan dahi. Dia keliru dengan sikap Khairi Iqbal. Rasanya, selama mereka berkawan, belum pernah walau sekali pun, Khairi memuji gadis yang seorang itu. Gadis yang bernama Izzatul Najiha. Tup tup, hari ini, dia buat keputusan hendak menjadikan Najiha pasangannya semasa majlis kemuncak nanti. Hisy, pelik betul!
“Malu, memanglah aku malu! Tapi aku cuma nak gunakan dia saja. Nak buat Amalina cemburu.” Balas Khairi sambil menyisip air lemon perlahan. Sejuk rasa kerongkongnya bila air itu menerobos masuk ke dalam rongga.
Mata Hafiz buntang. Kepala tergeleng-geleng.
“Kenyataan kau tu lagi buat aku tak faham! Kalau kau nak buat Amalina cemburu, kau patut bawak perempuan lain. Bukan si Najiha yang macam hantu bungkus tu!”
Terlambak tawa Khairi Iqbal mendengar kata-kata sahabat baiknya itu. Hantu bungkus? Si Najiha tu?…

Inikah Cinta? : Versi Cerpen

1

"Ouch!"

Cepat-cepat Janet menghisap jari telunjuk yang terhiris tadi. Setelah kesakitan itu hilang, dia segera membasuh jari itu. Dia kemudian mengelap lalu membalut luka dengan plaster.

"Sakit? Itulah pasal. Mak Nah dah cakap, biar mak Nah aje yang buat tapi Janet degil sangat. Hendak jugak main-main pisau," sindir orang gajinya menyebabkan Janet ketawa besar.

"Inilah yang orang cakap, luka di tangan nampak berdarah. Luka di hati tak siapa tahu. Kan, mak Nah?"

Mak Nah melepaskan keluhan sebelum mencuri pandang ke arah wajah ayu di sisinya yang kini sedang tunduk dan berpaling ke arah lain. Hati mak Nah kini turut melagukan irama sedih yang pasti sedang berdendang dalam hati Janet. Biarpun sudah lama ia berlalu, pasti kenangan itu hadir kembali sebaik rangkap pepatah itu diungkap. Tempat jatuh lagikan dikenang, inikan pula kisah cinta penuh keindahan. Ke mana hendak dicampakkan?

"Dah enam tahun... dia tentu dah lupakan saya. Tentu dah kahwin…