Follow Us @soratemplates

13.12.11

Anda pengidap sindrom Metabolik?

Assalamualaikum..... 

Kata seorang doktor pakar, iaitu Pakar Perubatan dan Endokrin, Hospital Pusrawi, Dr. Shaharuddin Che Kadir, ada satu sindrom yang jarang disedari oleh pesakit-pesakit. Nama sindrom itu ialah sindrom metabolik.

Apakah sindrom metabolik?


Sindrom Metabolik atau Sindrom X merupakan kumpulan dari faktor2 risiko untuk terjadinya penyakit kardiovaskular yang ditemukan pada seorang individu. Kalau tak faham, dalam makna lain sindrom metabolik ialah penyebab kepada penyakit2 seperti sakit jantung mahupun darah tinggi.


Sindrom metabolik dipercayai berpunca daripada:
1. berat badan yang berlebihan (obesiti), 
2. ukur lilit perut yang berlebihan (buncit) - ukur lilit pinggang melebihi 80 sentimeter (sm) bagi perempuan dan 90 sm bagi lelaki. 
3. hipertensi, 
4. paras kolesterol yang tinggi (hiperkolesterolemia) 
5. peningkatan paras glukos dalam darah (diabetes atau prediabetes).

Sindrom metabolik merupakan ancaman kesihatan yang membimbangkan kerana, kata Dr. Shaharuddin Che Kadir, sindrom ini tidak mempunyai tanda-tanda khusus melainkan bila seseorang sudah menghidap penyakit yang disebutkan tadi. Malah, kalau anda mempunyai tiga daripada lima komponen penyakit kat atas tu, anda boleh dilabelkan sebagai penghidap sindrom metabolik. (Hmm, ukur pinggang anda sekarang! Dah? Kalau kurang, sihatlah tu! Kalau lebih? Baca lagi!)

Kebiasaannya penghidap sindrom ini mempunyai gaya hidup yang tidak sihat akibat kurang atau tiada masa melakukan senaman.

Faktor lain yang menyumbang kepada sindrom metabolik:
1. peningkatan umur, 
2. berat badan berlebihan, 
3. sejarah keluarga, 
4. perokok, 
5. pemakanan yang tidak sihat 
6. cara hidup yang tidak sihat.

Tanya diri anda... apakah anda ada sindrom metabolik? Kalau ada dan sebelum penyakit-penyakit mendekat, buatlah pemeriksaan kesihatan ataupun saringan kesihatan kerana ia sangat penting bagi setiap individu agar sentiasa peka terhadap perkembangan tubuh badan sendiri dan tidak mengambil mudah mengenai isu kesihatan.

Alah, free aje kan di hospital-hospital kerajaan? Eh iya ke? :)

rujukan: utusan dan perut bun

================================

Tiada ulasan:

Catat Komen

terima kasih kerana anda sudi singgah dan sudi komen.