Langkau ke kandungan utama

Review TMKH oleh Zaleha Ahmad Nazri


Assalamualaikum..... 



Tajuk : Tak Mungkin Kuhindar
Terbitan : Fajar Paker Sdn Bhd
Harga Semenanjung : RM22.90
Harga Sabah Sarawak : RM25.90

Ringkasan novel : Watak utama Maria....sorg pompuan kg keje kilang jek sekolah pun x abih sampai tingkatan 4 jek....ade exBF Irwan...jd ex sebab si Irwan nie mase couple ngan si Maria leh plak bertunang ngan org lain....pastu terkantoi ngan tunang die boleh plak tuduh si Maria mcm2....so putus....tetibe Irwan leh dtg pujuk blk konon2 syg lg ngan Maria....merayu2 bagai padahal die dah kawen pun ngan tunang die...pastu si Maria buat idea gile gi cari mane2 lelaki leh jd BF die sekejap tuk elakkan dr si Irwan merayu2 kat die cam org giler...mase nie le terjumpe Hisyam....trus Hisyam jd pelakon BF die....yg Hisyam pun beria2 jd pelakon cam betul2 dibuatnye siap peluk2 Maria....dan akhirnye Irwan percaya la Maria dah ade pengganti....jd Maria lega la masalah dah selesai ngan Irwan....tp Hisyam plak leh syok ngan Maria...terus nak jd BF betul2...merayu2 bagai hari2 call...ajak jumpe segala...akhirnya terpaut la gak Maria nie...tp tibe hari yg sepatutnye Hisyam bwk Maria jumpe family die Hisyam x muncul2....jenuh Maria nie tgu...call...msg....haram x balas...sedih giler die sampai kurus, cengkung x bermaya semua....3 bulan woo mkn hati....rupenye Hisyam kene tipu ngan cite2 rekaan si Irwan dan ternampak Maria naik motor ngan lelaki siap peluk pinggang bagai...

Dipendekkan cite...Maria ngan Hisyam kawen....Hisyam mmg syg giler2 ngan Maria nie...walaupun dah 5 thn kwen n diaorg xde anak Hisyam still syg gak....tp ade lak dugaan lain...muncul plak Salinan kwn lama Hisyam yg mmg suke n cinta gile ngan Hisyam...diaorg dah lama kwn..cume Hisyam anggap cam kwn jek...Salina cucuk2...terjd la perang dingin Maria & Hisyam sehingga Hisyam nak kawen ngan Salina...Maria larikan diri....masa tu pulak br die tau die pregnant...sebab Hisyam penah pakse die bersama mase perang dingin tu....sampai la Maria lahirkan anak die Aiman diaorg x berjumpe dah....tetibe aiman dah 3 bulan sampai surat peguam Hisyam nak tuntut hak penjagaan Aiman...Maria marah giler trus serang kat pejabat Hisyam....gaduh2...Hisyam tglkan Maria kat pejabat....Maria plak trus ambik kunci kete Hisyam n bwk kete tu....bile Hisyam patah blk pejabat tgk Maria dah xde....Hisyam terkejut giler biler tau Maria bwk kete die sebab kete tu breknya rosak...dan Maria kemalangan....terus koma...dlm sebulan Maria sedar tp hilang ingatan....die ingat skit jek...yg die ingat die isteri Hisyam...time gaduh2 n Hisyam nak kawen ngan Salina die x ingat....

**Kalau nak cite lagi mmg pjg sgt la....so sy mmg suke sgt cite nie....ntah bape kali sy stop baca sebab asik nangis jek....so sy mmg rekemen sgt2 novel nie....bukan setakat bintang jek sy bg ngan bulan...pelangi semua.....hahahaha**

14 November




Aimi Fazlah Cerita yang menarik tapi rasa macam meleret sikit. Apa pun, penulis berjaya memancing pembaca untuk terus menyelak halaman demi halaman seperti tajuknya "tak mungkin kuhindar' untuk membaca hingga habis. Hehe.
14 November at 10:12 · 2

Rosni Musa Suka dgn novel....sampai skang jln cite nye still lekat kat hati.....Salah 1 novel feveret saya...
14 November at 13:36 · 1

Hartini Abghani kenapa cover dia lain
14 November at 22:18 via Mobile

Rosliza Hussin saya geram sgt ....nvl nie hilang muka surat sebyk 30 muka cuba bayangkan kalu kekewan dpt nvl seperti sy dpt dah lah citernya best tp xblh baca kalu 1 muka ok lah lg nie sampai 30 muka surat geramya xdpt nak bayangkannnn.
Tuesday at 00:24

Lyana Eam hlg ms beli ke?knp xtukar
Tuesday at 00:35

Zaleha Ahmad Nazri nie cover baru...dulu covernye lain....
Tuesday at 12:42

Ilmar Imia Kalau jadi macam tu, kita boleh tukar asalkan masih simpan resit. Saya baca yang cover lama punya. Takde masalah muka surat hilang.
Tuesday at 12:57

Rosliza Hussin masaalahnya lebih 3 hari dah xleh tukar....
Tuesday at 15:59

Zaleha Ahmad Nazri cer tanye kat publisher die? leh dpt kot tukar
Tuesday at 16:00

Rosliza Hussin entah lah dulu sekali nvl norhayati brahim xtukar pun tp sakit jugak lah hati bkn harga rm 10 xblh baca simpan buat pekasam dlm almari...
Tuesday at 16:06

Ilmar Imia La, sayang aje. Nanti nak beli novel, kena check betul2 ni. Takut jugak jadi macam ni. Rugi nanti. Hehe.
Tuesday at 16:39 · 1

Maria Kajiwa Macam mana nak check? Dalam plastik tapi setahu akak boleh tukar jika ada resit pembelian lagi.
Tuesday at 16:46

Ilmar Imia Lepas beli, terus check! Jangan simpan2. Hehe.
Tuesday at 16:46 · 1

Ilmar Imia Tapi kalau kedai tak nak tukar sebab dah lebih tempoh, kena pergi tukar terus dengan publisher la jawabnya.
Tuesday at 16:48 · 1

rasanya boleh tukar kalau contact terus penerbitnya. masa balik msia aritu beli novel di PBAKL terbitan Buku Prima tapi beli kat booth Fajar Pakeer boleh je tukar. contact penerbit cakap la beli buku kat mana, apa masalahnya. lepas tu diora...See more
Tuesday at 16:57 · 2

LJ Seven Sampai sekarang saya tak dapat cari novel ni
Tuesday at 17:20 via Mobile

Ilmar Imia Tinggal kat mana? Hari tu saya jumpa kat kedai buku, KL Sentral.
Tuesday at 17:21

Rosliza Hussin sy beli ka
Tuesday at 23:37

Rosliza Hussin sorry taya sape tinggal kat mane? kalu akak kat kota damansara beli nvl kat mph one utama .............
Tuesday at 23:39

Ilmar Imia Hehe. Saya tanya LJ Seven ni.
Tuesday at 23:48

Terima kasih kepada Zaleha yang sudi buat review dan semua adik2 yang sudi memberi komen. Amat amat amat dihargai. Kepada Rosliza Husin, kak sofi sudah pun menghubungi publisher tentang kehilangan mukasurat tu. insyaallah nanti kak sofi pm Rosliza bila dah dapat maklum balas daripada fajar pakeer. 

love you all....


==========================================================

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Cerpen: Dia Idaman Jiwa

1
“Hi, boleh aku duduk kat sini?”

Aliah mendongak. Demi terpandang sahaja wajah itu, air mukanya terus berubah. Riak tidak senang ditunjukkan kepada lelaki itu.

“Cepatlah jawab! Senang aje soalan aku tu. Boleh, jawablah boleh...”

“Kalau saya jawab tak boleh?”

Abid terus menarik kerusi yang bertentangan dengan gadis itu.

“Aku tetap duduk sini jugak.” Balasnya sambil tersengih-sengih.

“Macam tak ada tempat lain!”

“Banyak! Sana kosong. Tu, di belakang kau tu pun kosong. Tapi, aku saja aje nak duduk depan kau. Dah sebulan aku cari kau tapi tak jumpa-jumpa. Alhamdulillah, hari ini dapat juga. Kau apa khabar? Sihat?”

Aliah tidak menyahut. Sebaliknya, dia terus menyuap dan kali ini suapannya sengaja dilajukan, tidak lagi menikmati nasi campur yang dimakan. Ketika itu, dia hanya berkeinginan untuk cepat-cepat menyudahkan makan tengah harinya supaya dia dapat pergi dari situ dengan segera. Dia tidak mahu mengadap muka lelaki yang kini sedang berada di hadapannya walau sehebat, sekacak mana se…

Yang Terakhir: Versi Cerpen

1
“Kau dah habis fikir ke, Khairi? Perempuan macam Najiha tu kau nak bawak ke majlis Annual Dinner kita? Tak malu ke nanti bila orang gelakkan kau?” tanya Hafiz sambil mengerutkan dahi. Dia keliru dengan sikap Khairi Iqbal. Rasanya, selama mereka berkawan, belum pernah walau sekali pun, Khairi memuji gadis yang seorang itu. Gadis yang bernama Izzatul Najiha. Tup tup, hari ini, dia buat keputusan hendak menjadikan Najiha pasangannya semasa majlis kemuncak nanti. Hisy, pelik betul!
“Malu, memanglah aku malu! Tapi aku cuma nak gunakan dia saja. Nak buat Amalina cemburu.” Balas Khairi sambil menyisip air lemon perlahan. Sejuk rasa kerongkongnya bila air itu menerobos masuk ke dalam rongga.
Mata Hafiz buntang. Kepala tergeleng-geleng.
“Kenyataan kau tu lagi buat aku tak faham! Kalau kau nak buat Amalina cemburu, kau patut bawak perempuan lain. Bukan si Najiha yang macam hantu bungkus tu!”
Terlambak tawa Khairi Iqbal mendengar kata-kata sahabat baiknya itu. Hantu bungkus? Si Najiha tu?…

Inikah Cinta? : Versi Cerpen

1

"Ouch!"

Cepat-cepat Janet menghisap jari telunjuk yang terhiris tadi. Setelah kesakitan itu hilang, dia segera membasuh jari itu. Dia kemudian mengelap lalu membalut luka dengan plaster.

"Sakit? Itulah pasal. Mak Nah dah cakap, biar mak Nah aje yang buat tapi Janet degil sangat. Hendak jugak main-main pisau," sindir orang gajinya menyebabkan Janet ketawa besar.

"Inilah yang orang cakap, luka di tangan nampak berdarah. Luka di hati tak siapa tahu. Kan, mak Nah?"

Mak Nah melepaskan keluhan sebelum mencuri pandang ke arah wajah ayu di sisinya yang kini sedang tunduk dan berpaling ke arah lain. Hati mak Nah kini turut melagukan irama sedih yang pasti sedang berdendang dalam hati Janet. Biarpun sudah lama ia berlalu, pasti kenangan itu hadir kembali sebaik rangkap pepatah itu diungkap. Tempat jatuh lagikan dikenang, inikan pula kisah cinta penuh keindahan. Ke mana hendak dicampakkan?

"Dah enam tahun... dia tentu dah lupakan saya. Tentu dah kahwin…