apa yang nampak, apa yang rasa, apa yang dengar

15.11.11

Review TMKH oleh Rinn Tisan

Assalamualaikum..... Masa jalan-jalan ziarah blog kengkawan tadi, aku terserempak dengan blog rinn tisan ini. Oh, sungguh terharu membaca review yang rinn tuliskan tentang novelku yang pertama, Tak Mungkin Kuhindar. So, awal-awal lagi kuucapkan terima kasih, ya...



"Kasihku, sayangku, cintaku tiada dua, namun mengapa hatimu penuh curiga?"

Kisah cinta mereka bermula dengan lakonan untuk menyelamatkan Maria/Lia dari gangguan Wan, bekas teman lelaki Maria. Hisyam kebetulan berada di situ lalu bermulalah lakonan mereka yang membawa kepada pertemuan demi pertemuan. Maria cuba untuk tidak mempedulikan Hisyam kerana dia masih kecewa dengan tindakan Wan yang mengahwini wanita lain.

Hisyam sudah lama berkawan dengan Salina tetapi dia tidak pernah ada perasaan kasih kepada Salina. Maria yang baru dikenali sudah mengajarnya erti rindu. Hisyam dengan sabar mengorat Maria. Huluran cintanya akhirnya bersambut tetapi keakraban mereka dicemburui Salina dan Wan. Fitnah Wan terhadap Maria sedikit sebanyak menimbulkan curiga di hati Hisyam sehingga dia hampir-hampir kehilangan Maria. 

Maria mempunyai trauma perasaan terhadap lelaki bergelar bapa. Dosa bapanya tidak terampun baginya. Tindakan ibunya menerima bapanya semula telah mengguris perasaan. Kisah cabaran hidup rumahtangga Hisyam-Maria disulam kisah dilema seorg anak sama ada menerima semula bapanya yang dulunya seorg yang kejam.

Watak Salina yang hipokrit dan penuh kepura-puraan dilakarkan penulis dengan baik sekali sehingga membuat kita pun rasa geram dengannya. Watak Hisyam kelihatan sangat lemah berbanding watak Salina. Tindakan Hisyam kadang-kadang kelihatan seperti tidak logik juga. Dia lebih percayakan Salina, seorg perempuan yg mengakui menyintainya tetapi Hisham hanya mampu menerimanya sebagai sahabat, daripada isteri sendiri. Agak keterlaluan tindakan Hisyam. 

Secara keseluruhannya kisah ini ada manisnya dan pastinya membuat kita tersenyum puas di hujung cerita :) Tak sangka Hisyam berjaya menjejak Maria sampai ke KULIM! Laaa naper tak singgah rumah den? haha. 

Lepas baca buku ni terus rasa nak baca buku Ana Sofiya yang lagi satu :) 

sure fine whatever
rinn

==================================

1 ulasan:

  1. Salam :) terima kasih sudi kongsi resensi saya di sini :) untuk makluman, link ke blog review saya dah berubah sedikit namanya, dari rinntisan jadi rinntis saja. rinntis.blogspot.com :) tq

    BalasPadam

terima kasih kerana anda sudi singgah dan sudi komen.