Langkau ke kandungan utama

Kebenaran Tentang Barah Payudara


Assalamualaikum..... 


Dalam google, banyak gambar payudara yang melibatkan penyakit kanser payudara ni tapi tak tergamak pulak nak aku masukkan. takut seyhh...

Memang sebelum ni banyak yang kita dah baca tentang kanser payudara. Tak ada yang menyeronokkan bila baca bab penyakit ni, kan? Tapi... meh kita korek lagi. Sebagai ilmu untuk kita.

Artikel ini aku rujuk dari artikel yang ditulis oleh Dr Tan Ern Yu, an Associate Consultant at the Department of General Surgery and The Breast Clinic at Tan Tock Seng Hospital, Singapura. Artikel itu bertajuk The Truth About Breast Cancer.

Anda tahu tak yang setiap wanita adalah terdedah kepada penyakit kanser payudara? Jangan ingat bahawa hanya mereka yang ada ahli keluarga mengidap kanser berkemungkinan mengidapnya. Atau, jangan terlalu yakin bahawa anda menyusukan anak maka tidak mungkin anda akan diserang penyakit pembunuh nombor satu bagi wanita ini! Sebetulnya, every woman, semua, adalah berkemungkinan mengidap kanser payudara malah menurut kajian, sebahagian besar pengidapnya tidak tergolong dalam kumpulan 'high-risk' tersebut!

Siapakah yang berisiko?

1. Semua wanita

2. Wanita daripada keluarga yang ada sejarah berkaitan kanser

3. Wanita yang mengambil pil hormon

4. Wanita yang tidak menyusukan anak

Tanda-tanda awal anda mengidap barah payudara

Buah dada anda ada ketulan. Anda picit ketulan itu, tapi tak berasa sakit. Malah, memang ketulan itu tidak menyakitkan langsung. Percayakah anda pada pernyataan bahawa 85% wanita yang ada ketulan pada buah dada tetapi tidak berasa sakit itu sebenarnya, setelah didiagnos, adalah pengidap kanser? Lain-lain tanda ialah, puting berubah warna daripada yang biasa, puting mengeluarkan cairan mengandungi darah dan perubahan-perubahan kecil pada kulit di sekitar payudara anda. Perhatikanlah!

Mammogram screening

Kata seorang kawan aku yang pernah membuat mamogram screening, proses ini sangat menyakitkan. Sorry, bukan aku hendak menakutkan sesiapa, tetapi ini yang aku dengar. Terdapat pula cakap-cakap yang mengatakan mammogram screening ini terlebih diagnos (over-diagnose) barah payudara, maksudnya.... ramai wanita, akibat melakukan mammogram screening ini telah 'terlebih' menerima rawatan kanser payudara padahal keadaan mereka taklah seteruk mana. Bagaimanapun, sebenarnya, mammogram screening perlu dibuat oleh wanita berumur 40 tahu ke atas, setahun sekali. Melakukannya diharap dapat membolehkan doktor mengesan awal tanda-tanda penyakit merbahaya ini. 

Semalam, seorang kawan datang ke rumah. Dia bawa dua orang kuat Hai - O. Anda pernah dengar? Aku? Adalah juga cuma bab MLM ni buat aku fobia. Tapi... tetamu tetap kulayan dengan baik. 

Bila mereka menceritakan tentang Premium Beautiful, mula-mula tu, aku buat pekak saja sebab setahu aku pakaian dalam Premium Beautiful ni tak lain untuk kecantikan badan sahaja. Ini memang aku akui kerana di sekolah aku, ada dua orang guru yang memang telah membeli dan mengguna pakai Premium Beautiful dan badan-badan mereka ni... memang cantik dan tegang meskipun anak sudah ada masing-masing 4 orang. 

Tapi, yang menariknya, DDM Zamri dan isterinya, Kalsom, bercerita tentang setiap bahagian dan kegunaan pada bra, bengkung dan seluar Premium Beautiful. Perghh.... rupa-rupanya FIR yang ada dalam Premium Beautiful ini mampu mencegah penyakit kanser (dengan izin ALLAH tentunya!) jika anda adalah dalam stage awal, kanser payudara... Baca ni!

BAGAIMANA FIR MENCEGAH KANSER
     •FIR memecahkan lemakdarah bekususu  beku
    • Fabrik akwatek-akwadyne menarik keluar lemaksusutoksik dan peluh
    •FIR menghasilkan suhu yang tidak sesuai sebagai perumah kanser(suka
       membiak).

Yang ini pula, aku dapat daripada blog seorang yang sangat berjaya dalam Hai-O, CDM Juliana. Sila masuk ke sini jika anda hendak mengenali CDM Juliana. 

Kalau anda tanya aku apakah perlu seseorang memiliki Premium Beautiful? Jawab aku, ya! Memang perlu. Demi kesihatan! Demi kecantikan! Mahal? Percayalah, kalau anda sakit, kos rawatan dan follow-up, serta kos berulang-alik ke hospital adalah lebih mahal lagi!

Jika ada yang berminat untuk memiliki Premium Beautiful, anda boleh hubungi aku di link ini. Boleh juga ke alamat ini untuk lebih jelas tentang Premium Beautiful.
======================================================

Ulasan

  1. lagi info tentang barah payudara di SIHAT SELALU - Pengesanan Awal Barah Payudara

    BalasPadam
  2. Slam...sy ada menjual herba warisan yg mampu menyembuhkan kanser dan pelbagai jenis kanser..tahap 1 tahap 2 tahap 3 tahap 4.memusnahkan dan mematikan sel sel kanser..herba warisan ini terlalu berkesan...akar kayu warisan...merawat dan membaik pulih...jangan sehinga terlewat..jangan biarkan hidup derita..selagi boleh rawat lebih baik merawat..hutan belantara kita tersembunyi sejuta 1 rahsia...herba ini amat amat mujarab..jangan biar derita membunuh kehidupan anda.ramai yang dah berjaya sembuh dengan produk sy call saya xpun msg xpun wasap sy 0174687570 mohd zuhairi...

    sy cma bntu membantu...sy tidak sangup tngok org dpn mata sy sengsara xpun di ragut nyawa...penawar nya telah ada...hubungi sy secepat munkin

    NAMA SYARIKAT SAYA.....JUTAWAN HERBS NO PENDAfTARAN SYARIKAT SAYA PG 0346818-W NAMA PEMILIK MOHD ZUHAIRI BIN NOORDIN

    BalasPadam

Catat Ulasan

terima kasih kerana anda sudi singgah dan sudi komen.

Catatan popular daripada blog ini

Cerpen: Dia Idaman Jiwa

1
“Hi, boleh aku duduk kat sini?”

Aliah mendongak. Demi terpandang sahaja wajah itu, air mukanya terus berubah. Riak tidak senang ditunjukkan kepada lelaki itu.

“Cepatlah jawab! Senang aje soalan aku tu. Boleh, jawablah boleh...”

“Kalau saya jawab tak boleh?”

Abid terus menarik kerusi yang bertentangan dengan gadis itu.

“Aku tetap duduk sini jugak.” Balasnya sambil tersengih-sengih.

“Macam tak ada tempat lain!”

“Banyak! Sana kosong. Tu, di belakang kau tu pun kosong. Tapi, aku saja aje nak duduk depan kau. Dah sebulan aku cari kau tapi tak jumpa-jumpa. Alhamdulillah, hari ini dapat juga. Kau apa khabar? Sihat?”

Aliah tidak menyahut. Sebaliknya, dia terus menyuap dan kali ini suapannya sengaja dilajukan, tidak lagi menikmati nasi campur yang dimakan. Ketika itu, dia hanya berkeinginan untuk cepat-cepat menyudahkan makan tengah harinya supaya dia dapat pergi dari situ dengan segera. Dia tidak mahu mengadap muka lelaki yang kini sedang berada di hadapannya walau sehebat, sekacak mana se…

Yang Terakhir: Versi Cerpen

1
“Kau dah habis fikir ke, Khairi? Perempuan macam Najiha tu kau nak bawak ke majlis Annual Dinner kita? Tak malu ke nanti bila orang gelakkan kau?” tanya Hafiz sambil mengerutkan dahi. Dia keliru dengan sikap Khairi Iqbal. Rasanya, selama mereka berkawan, belum pernah walau sekali pun, Khairi memuji gadis yang seorang itu. Gadis yang bernama Izzatul Najiha. Tup tup, hari ini, dia buat keputusan hendak menjadikan Najiha pasangannya semasa majlis kemuncak nanti. Hisy, pelik betul!
“Malu, memanglah aku malu! Tapi aku cuma nak gunakan dia saja. Nak buat Amalina cemburu.” Balas Khairi sambil menyisip air lemon perlahan. Sejuk rasa kerongkongnya bila air itu menerobos masuk ke dalam rongga.
Mata Hafiz buntang. Kepala tergeleng-geleng.
“Kenyataan kau tu lagi buat aku tak faham! Kalau kau nak buat Amalina cemburu, kau patut bawak perempuan lain. Bukan si Najiha yang macam hantu bungkus tu!”
Terlambak tawa Khairi Iqbal mendengar kata-kata sahabat baiknya itu. Hantu bungkus? Si Najiha tu?…

Inikah Cinta? : Versi Cerpen

1

"Ouch!"

Cepat-cepat Janet menghisap jari telunjuk yang terhiris tadi. Setelah kesakitan itu hilang, dia segera membasuh jari itu. Dia kemudian mengelap lalu membalut luka dengan plaster.

"Sakit? Itulah pasal. Mak Nah dah cakap, biar mak Nah aje yang buat tapi Janet degil sangat. Hendak jugak main-main pisau," sindir orang gajinya menyebabkan Janet ketawa besar.

"Inilah yang orang cakap, luka di tangan nampak berdarah. Luka di hati tak siapa tahu. Kan, mak Nah?"

Mak Nah melepaskan keluhan sebelum mencuri pandang ke arah wajah ayu di sisinya yang kini sedang tunduk dan berpaling ke arah lain. Hati mak Nah kini turut melagukan irama sedih yang pasti sedang berdendang dalam hati Janet. Biarpun sudah lama ia berlalu, pasti kenangan itu hadir kembali sebaik rangkap pepatah itu diungkap. Tempat jatuh lagikan dikenang, inikan pula kisah cinta penuh keindahan. Ke mana hendak dicampakkan?

"Dah enam tahun... dia tentu dah lupakan saya. Tentu dah kahwin…