Follow Us @soratemplates

23.10.11

Cintaku ini.... Akhir

Aku jadi malu bila sepasang mata itu masih tidak mahu berkalih ke arah lain. Pipiku hangat dek renungannya yang memikat itu. Rasa pijar wajahku. Tidakkah dia tahu?

Dia menghulurkan tangannya kepadaku. Kepalanya diangguk tanda dia mahu aku menyambut huluran tangannya itu. Serba salah aku dibuatnya. Langsung, kepala ku geleng. Bukan aku mengingkari perintah pertamanya sebagai suami cuma aku belum biasa lagi. Aku masih kekok kerana ini duniaku yang baru.

“Malu?” tanya dia.

Aku angguk.

Irfan tersenyum lalu berdiri. Selangkah demi selangkah, dia menghampiriku. Selangkah demi selangkah, aku berundur sehingga tiada lagi jalan keluar untuk melarikan diri. Tangannya kemudian melingkari pinggangku. Kulihat dia mendongak ke arah langit lalu aku turut melakukan yang sama, memerhati mentari merah yang bakal bersembunyi di kaki langit.

“Cantik, kan?”

Aku angguk. Memang cantik pemandangan di waktu senja ini.

“Secantik Siti Salhah yang hampir setahun menyembunyikan diri daripada abang sehingga membuat abang nanar diamuk rindu.” Dia meluahkan rasa.

Aku tersenyum. Sukakan bait-bait romantis yang meniti pada bibirnya yang merah. Kalau selama ini, segalanya tercurah setiap kali dia menghantar SMS kepadaku, hari ini, buat pertama kali aku mendengar luahannya. Aku merasakan kerinduannya. Aku melihat cinta dalam sinar matanya.


Selepas pengakuannya di hadapan ayah, kami tidak lagi berjumpa. Ayah memaksa aku ke gimnasium untuk bersenam dan menurunkan berat badanku secara sihat. Mak cik Gena pula menjadi jururawat yang sentiasa menjaga dan memerhati pengambilan makanan dan dietku. Memang aku terseksa. Memang aku pernah beberapa kali berputus asa, tetapi kegigihan ayah dan ibu tiriku membuat aku berasa tersangat malu.

Kata ayah, Irfan tidak boleh mendekatiku. Dan, Irfan patuh. Permintaannya supaya kami menikah, ayah tolak mentah-mentah. Kata ayah, semuanya akan dibuat sekali pada hari nikah kami. Aku tahu Irfan hampa. Aku juga begitu tetapi kami tidak berdaya melawan kata-kata dan kehendak ayah.

Hari ini, semuanya sudah selesai. Majlis perkahwinan yang cukup meriah sudahpun berlangsung. Aku bersyukur kerana segala-galanya berjalan lancar. Dari majlis pertunangan sehinggalah saat Irfan mengucup dahi ini, tidak ada cacat cela. Pujian diterima dari tetamu membuat aku mengucap syukur ke hadrat Ilahi. Dan, aku amat berterima kasih pada ayah. Ketegasannya memaksa aku mengubah penampilan diri, menjadikan diri ini seorang wanita yang berani hari ini. Aku sudah tidak lagi punya rasa rendah diri. Meskipun aku tidak secantik mana, tapi aku tahu bahawa aku cantik di penglihatan Irfan. Cukuplah, kan?

“Sal...”

Suara lembutnya memanggilku. Aku tatap sepasang mata itu.

“I love you. Tak kiralah Sal gemuk atau kurus, abang memang dah lama jatuh hati pada Sal.”

“Terima kasih kerana menyayangi diri Sal.”

“Sama-sama kasih.”

Indahnya dilamun cinta. Indahnya alam percintaan.

I love you,
Please say you love me too,
These three words
They could change our lives forever
And I promise you that we will always be together
Till the end of time

terima kasih kerana sudi membaca satu lagi kisah merapu nukilan ana sofiya...:)


6 ulasan:

terima kasih kerana anda sudi singgah dan sudi komen.