Follow Us @soratemplates

20.10.11

Cintaku ini.... 1Hari ini, satu kerja pun tak mampu aku buat. Pegang itu tak kena, pegang ini pun tak kena juga. Ke hadapan, jalanku pincang. Ke belakang pun jalanku tempang. Memang aku tak senang duduk. Memang aku gelabah. Aku resah.
I must be crazy now....  Maybe I dream too much..... But when I think of you.....
Argh, mulalah hendak berangan-angan! Berangan-angan tentang dia. Dia yang sudah setahun tidak ku jumpa. Dia, dia yang menjadi lelaki kegilaanku. Lelaki yang setiap malam hadir dalam mimpi-mimpiku. Yang tidak pernah lepas daripada fikiranku sejak aku mula mengenali dirinya.

“Hensemnya dia! Ya Allah, aku tak pernah tau yang tuan Umar ada anak sesegak itu? Ke mana tuan Umar sorokkan anak dia selama ni?” 

Wanita mulut becok bernama Rohana itu memandang ke arahku. Terus dia bertanya soalan cepu emas yang berbunyi,

“Salhah, kenapa kau diam aje? Kau tak teruja ke nak jumpa encik Irfan Naufal?”

Kalaulah dia tahu apa yang aku rasa sekarang? Hai, tentu lagi becok mulutnya. Tentu lebih banyak modal untuk dia bercakap dan menjadi juruheboh di pejabat kami ini. Entah apalah yang akan dijajanya tentang aku? Entah-entah dia akan pukul canang dan mengumpulkan semua orang lalu menjerit...

“Hello, you all semua nak tahu tak? Rupa-rupanya Cik Salhah kita ni dah lama pendam perasaan pada anak tuan Umar. Dah tiga tahun dia ada hati pada encik Irfan!”

Aduh, malunya kalau diorang semua tahu tentang perasaanku kepada lelaki itu. Pasti semuanya akan memandang mukaku dengan riak tidak percaya. Paling aku takut kalau ada yang ketawa dan menyindirku....

“Hey, Salhah! Kau ni dah tengok cermin ke belum? Uisy, ada hati hendakkan lelaki tu? Kuss semangat! Badan dah lah ‘double XL’! Rabun pulak tu! Hai... cermin diri tu, cik adik! Kau dengan dia macam langit dengan bumi!”

Aku tahu! Sudah lama aku menyedari hakikat perbezaan di antara kami. Dari segi fizikal, dia lelaki paling sempurna yang pernah kutemui. Sejak dia melanggar tubuhku kali pertama itu, memang tidak ada lelaki lain yang sempurna di mata ini. Hanya dia sahaja! Ayah aku pun kalah... hehe. Kalau ayah tahu? Mati aku!!!

Tapi, kenangan itu memang yang terindah. Aku sedang berdiri di hadapan pintu lif. Sebaik pintu lif terbuka, dia hendak keluar tapi tidak langsung merenung ke hadapan. Aku tidak sempat hendak mengelak.

Gedebuk!

Kami berdua sama-sama jatuh. Aku pun tak tahu macam mana kami boleh jatuh sedangkan dia kurus sahaja dan aku gemuk. Tapi... dia cepat-cepat bangun. Terus mengutip barang-barang yang bersepah sambil mulutnya tidak berhenti-henti meminta maaf. Aku? Aku dah memang terpesona pada dia dah! Langsung memerhati dia dengan mata yang tidak berkelip-kelip.

“Awak okey?“ 

Dia menghulur tangan untuk menarik aku bangun. Tapi, aku gemuk sangat! Manalah dia larat. Aku pula, dek kerana terlalu gelabah, langsung tak boleh hendak bangun. Isy, malu betul kalau mengingatkan kisah itu.

“Tak apa! Nanti saya bangun sendiri.” Balasku malu-malu.

Yang aku paling suka tentang dia ialah, dia tidak gelakkan aku seperti orang lain. Bibirnya tersenyum tetapi bukan senyuman sinis yang sering aku lihat pada orang lain. Malah dia amat prihatin.

“Betul ke boleh bangun sendiri?”

Aku angguk. Dan, aku tahu yang aku jatuh cinta pandang pertama aka cinta pertamaku berputik bila dia cakap...

“You are just so adorable. So cute! Kalau saya ada banyak masa, tentu saya tunggu awak bangun dan belanja awak minum kerana saya rasa bersalah sangat. Tapi, saya ada hal penting sekarang. Kawan saya dah tunggu dalam kereta. Saya kena pergi! Maaf ya, cik....”

“Nama saya, Salhah binti Osman,” aku memberitahunya dengan harapan dia akan ingat sampai bila-bila.


Dia senyum. “Saya, Irfan. Irfan Naufal bin Umar. Seronok kenal dengan awak, Salhah. Saya pergi dulu!”

Walaupun masa itu aku masih lagi terduduk di atas lantai, aku tidak peduli. Kupusingkan tubuhku untuk melihat dia. Selepas dia memasuki kereta kawannya, dia memandangku lagi. Tersenyum pulak tu! Lepas itu, aku dilambainya sebelum kereta meluncur laju, pergi dari situ.

Hmm, detik pertemuan yang cukup mengesankan. Cukup mendebarkan. Cukup menggetarkan perasaanku yang baru berusia 23 tahun. Sejak itu, nama Irfan Naufal melekat di mindaku dan bersemadi dalam hati ini. Ya, aku tidak malu mengakui bahawa aku mencintainya. 

I love you, Irfan!

==============================================

Tiada ulasan:

Catat Komen

terima kasih kerana anda sudi singgah dan sudi komen.