Follow Us @soratemplates

29.10.11

Inspirasi Slumdog Millionaire

Assalamualaikum.....

Lelaki ini hanya bekerja sebagai kerani dengan gaji $120 sebulan (RM368), di sebuah kampung terpencil di utara India. Anda pernah tengok cerita Slumdog Millionaire? Tahu maksud Slumdog? Hmm... anjing kurap! Ya! Tapi, walaupun kisah SM itu kisah kehidupan golongan miskin yang terpaksa kerah seluruh keringat, terpaksa gadai maruah juga, ia cerita yang dekat di hati masyarakat. One of the best Indian Movies tu! 

In this Tuesday, Oct. 25, 2011, photograph, Sushil Kumar, left, with Bollywood actor Amitabh Bachchan, shows $1 million check after winning on an Indian game show, in Mumbai, India.  Kumar, a governme

Siapa tak mahu ubah nasib, kan? Dari poverty (susah/papa kedana) kepada menjadi kaya raya ada duit juta-juta. So SM menjadi inspirasi dalam mengubah nasib hidup. Untung sabut, timbul.

Di kampungnya, Sushil Kumar menumpang menonton TV di rumah orang. Rancangan kegemaran ialah Who Wants To Be A Millionaire? Rancangan yang dihoskan oleh pelakon lagenda India, Amitabh Bachchan. Setiap kali menonton, dia sentiasa dapat memberikan jawapan yang betul. So, orang-orang kampung suruh dia mencuba.....

Perjalanan ke New Delhi merupakan kali pertama dia naik kapal terbang dan pengalaman pertama pergi ke bandar besar. Sushil pergi membawa keyakinan yang dia akan bawa balik $50 ribu tapi pada soalan terakhir, dia tengok, tengok dan tengok sebelum memberi jawapan yang membolehkan dia bawa pulang cek bernilai $1 juta atau ....50 juta rupees...WOW!

nak baca tentang kisah kejayaan ini? tekan Poor Clerk First To Win...


=========================

Tiada ulasan:

Catat Komen

terima kasih kerana anda sudi singgah dan sudi komen.