Follow Us @soratemplates

12.9.11

Syukur, masih ada rasa ehsan mereka...

Assalamualaikum.....
Mungkin bagi sesetengah orang, berita yang aku masukkan ini agak terlewat. Tak mengapalah! Aku sekadar melahirkan rasa keterujaan (Ewah! Bahasa canggih!) 
Akhirnya, pihak syarikat-syarikat telekomunikasi Malaysia seperti CELCOM, MAXIS, DIGI, U-MOBILE... setuju menangguhkan caj cukai perkhidmatan enam peratus terhadap pengguna perkhidmatan talian telefon prabayar yang dijadual dikuatkuasakan Khamis ini.
Alhamdulillah!
Tak usahlah kita tahu kenapa dan apa sebabnya tak jadi nak kenakan caj tu sebab semua alasan diberikan menteri, bagi aku, hanya sekadar hendak menunjukkan bahawa kerajaan sangat baik hati(uweks...). 
Cuma hati tertanya-tanya... untuk berapa lamakah penangguhan ini? Sehari? Seminggu? Sebulan? Setahun? Atau sehingga kita dilalaikan dengan isu-isu lain dan dikenakan secara senyap-senyap? 
Tunggu......

Apa kata MTUC?
Adalah tidak adil bagi syarikat-syarikat telekomunikasi mengenakan caj cukai perkhidmatan enam peratus itu kepada pengguna sedangkan mereka dengan mudah boleh menyerapnya dan masih mengaut keuntungan besar. 
- Naib Presiden MTUC A. Balasubramaniam


Sebaliknya, MTUC hari ini meminta agar syarikat-syarikat telekomunikasi (telco) menaiktaraf perkhidmatan mereka serta menurunkan kadar caj yang dikenakan terhadap perkhidmatan telefon pra-bayar itu.
"Pekerja kini terbeban dengan kos sara hidup yang tinggi dan dengan upah yang murah, oleh itu cukai tambahan pasti akan menambah beban kepada mereka,"
Balasubramaniam mencadangkan sebagai warga korporat yang baik, syarikat telco boleh mengurangkan beban masyarakat dengan menyediakan caj panggilan yang murah dan liputan yang lebih luas.

rujuk: metro n metro


==========================================================

Tiada ulasan:

Catat Komen

terima kasih kerana anda sudi singgah dan sudi komen.