Follow Us @soratemplates

17.6.11

isu godam... encik/cik anon terus dicari

Assalamualaikum.....

menurut laporan, ada tangan yang menggodam laman web rasmi kerajaan dan swasta sehingga mengakibatkan sekurang-kurangnya 41 laman web mengalami gangguan. serangan siber ke atas puluhan laman web kerajaan itu bermula pukul 3.30 pagi (16 jun) menyebabkan operasi laman web tersebut tidak boleh diakses.

kenapa ya laman web kerajaan diserang?
Serangan itu dilancarkan oleh kumpulan ‘anonymous’ sebagai tindak balas terhadap ketegasan kerajaan Malaysia mengenakan sekatan terhadap Internet, tayangan filem serta siaran televisyen. (rujuk sini). bukan aku cakap ni! aku rujuk kat page ni. 

sebagai tindak balas TPM kata:
"kerajaan memberi jaminan bahawa dasar untuk tidak menyekat Internet akan terus kekal dan komitmen itu sudah disuarakan berulang kali oleh Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan. Namun, kalau ada mana-mana pihak yang cuba menyalah guna atau melanggar beberapa peruntukan dalam undang-undang negara, SKMM mempunyai sepenuh hak untuk mengambil tindakan."

sofi cakap?
oh...rupa-rupanya ramai di malaysia ni yang celik IT. jadi janganlah cakap dan buat tindakan sesuka hati, kan? ngee.... :)

Tiada ulasan:

Catat Komen

terima kasih kerana anda sudi singgah dan sudi komen.