Follow Us @soratemplates

24.6.11

beza di antara baby blues dengan PND

ibu ini nampak murung. apakah dia mengalami baby blues? atau mungkinkah PND?


Assalamualaikum.....

apakah baby blues? apakah pula PND? tentu ramai yang tertanya-tanya.

baby blues ialah satu keadaan di mana setelah melahirkan, emosi ibu jadi sedih ataupun takut. mungkin sedih teringat ayah atau ibu sendiri yang sudah meninggal dunia? mungkin takut tidak mampu menjadi seorang ibu yang baik kepada anak yang baru melihat dunia. apapun, baby blues biasanya akan hilang beberapa hari selepas melahirkan, paling lewatpun, seminggu.


menurut doktor, baby blues hilang dengan sendiri kerana umumnya disebabkan pengaruh hormon. Wanita melewati situasi baru, jadi kalau hormonnya sudah stabil dan anda sudah boleh menyesuaikan diri dengan suasana baru itu, si baby blues pasti berakhir. 


apakah pula PND?


PND ialah singkatan kepada Post Natal Depression.  seperti baby blues, ibu-ibu yang melahirkan diserang segala perasaan buruk seperti cemas, takut, susah hati, sedih. PND sukar hilang sampai berminggu-minggu malah PND mungkin berlarutan sehingga setahun sehabis melahirkan.  sebenarnya, hampir semua orang mengalami baby blues, tapi tidak banyak yang merasai PND.


satu kes di california, amerika menunjukkan bahawa PND boleh menyebabkan ibu-ibu bertindak di luar batas kewarasan. ibu ini ditangkap kerana telalh membunuh anaknya yang berumur enam minggu dengan cara memasukkan bayi malang itu ke dalam microwave oven. 


mereka yang mengalami ke dua-dua baby blues dan PND terlalu perlu kepada sokongan dan bantuan orang-orang di sekelilingnya. suami, ibu bapa, doktor malah semua orang-orang yang rapat dengannya. percayalah, saat mengaami baby blues adalah saat-saat sulit seorang wanita. 

Tiada ulasan:

Catat Komen

terima kasih kerana anda sudi singgah dan sudi komen.