Langkau ke kandungan utama

beza di antara baby blues dengan PND

ibu ini nampak murung. apakah dia mengalami baby blues? atau mungkinkah PND?


Assalamualaikum.....

apakah baby blues? apakah pula PND? tentu ramai yang tertanya-tanya.

baby blues ialah satu keadaan di mana setelah melahirkan, emosi ibu jadi sedih ataupun takut. mungkin sedih teringat ayah atau ibu sendiri yang sudah meninggal dunia? mungkin takut tidak mampu menjadi seorang ibu yang baik kepada anak yang baru melihat dunia. apapun, baby blues biasanya akan hilang beberapa hari selepas melahirkan, paling lewatpun, seminggu.


menurut doktor, baby blues hilang dengan sendiri kerana umumnya disebabkan pengaruh hormon. Wanita melewati situasi baru, jadi kalau hormonnya sudah stabil dan anda sudah boleh menyesuaikan diri dengan suasana baru itu, si baby blues pasti berakhir. 


apakah pula PND?


PND ialah singkatan kepada Post Natal Depression.  seperti baby blues, ibu-ibu yang melahirkan diserang segala perasaan buruk seperti cemas, takut, susah hati, sedih. PND sukar hilang sampai berminggu-minggu malah PND mungkin berlarutan sehingga setahun sehabis melahirkan.  sebenarnya, hampir semua orang mengalami baby blues, tapi tidak banyak yang merasai PND.


satu kes di california, amerika menunjukkan bahawa PND boleh menyebabkan ibu-ibu bertindak di luar batas kewarasan. ibu ini ditangkap kerana telalh membunuh anaknya yang berumur enam minggu dengan cara memasukkan bayi malang itu ke dalam microwave oven. 


mereka yang mengalami ke dua-dua baby blues dan PND terlalu perlu kepada sokongan dan bantuan orang-orang di sekelilingnya. suami, ibu bapa, doktor malah semua orang-orang yang rapat dengannya. percayalah, saat mengaami baby blues adalah saat-saat sulit seorang wanita. 

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Cerpen: Dia Idaman Jiwa

1
“Hi, boleh aku duduk kat sini?”

Aliah mendongak. Demi terpandang sahaja wajah itu, air mukanya terus berubah. Riak tidak senang ditunjukkan kepada lelaki itu.

“Cepatlah jawab! Senang aje soalan aku tu. Boleh, jawablah boleh...”

“Kalau saya jawab tak boleh?”

Abid terus menarik kerusi yang bertentangan dengan gadis itu.

“Aku tetap duduk sini jugak.” Balasnya sambil tersengih-sengih.

“Macam tak ada tempat lain!”

“Banyak! Sana kosong. Tu, di belakang kau tu pun kosong. Tapi, aku saja aje nak duduk depan kau. Dah sebulan aku cari kau tapi tak jumpa-jumpa. Alhamdulillah, hari ini dapat juga. Kau apa khabar? Sihat?”

Aliah tidak menyahut. Sebaliknya, dia terus menyuap dan kali ini suapannya sengaja dilajukan, tidak lagi menikmati nasi campur yang dimakan. Ketika itu, dia hanya berkeinginan untuk cepat-cepat menyudahkan makan tengah harinya supaya dia dapat pergi dari situ dengan segera. Dia tidak mahu mengadap muka lelaki yang kini sedang berada di hadapannya walau sehebat, sekacak mana se…

Yang Terakhir: Versi Cerpen

1
“Kau dah habis fikir ke, Khairi? Perempuan macam Najiha tu kau nak bawak ke majlis Annual Dinner kita? Tak malu ke nanti bila orang gelakkan kau?” tanya Hafiz sambil mengerutkan dahi. Dia keliru dengan sikap Khairi Iqbal. Rasanya, selama mereka berkawan, belum pernah walau sekali pun, Khairi memuji gadis yang seorang itu. Gadis yang bernama Izzatul Najiha. Tup tup, hari ini, dia buat keputusan hendak menjadikan Najiha pasangannya semasa majlis kemuncak nanti. Hisy, pelik betul!
“Malu, memanglah aku malu! Tapi aku cuma nak gunakan dia saja. Nak buat Amalina cemburu.” Balas Khairi sambil menyisip air lemon perlahan. Sejuk rasa kerongkongnya bila air itu menerobos masuk ke dalam rongga.
Mata Hafiz buntang. Kepala tergeleng-geleng.
“Kenyataan kau tu lagi buat aku tak faham! Kalau kau nak buat Amalina cemburu, kau patut bawak perempuan lain. Bukan si Najiha yang macam hantu bungkus tu!”
Terlambak tawa Khairi Iqbal mendengar kata-kata sahabat baiknya itu. Hantu bungkus? Si Najiha tu?…

Inikah Cinta? : Versi Cerpen

1

"Ouch!"

Cepat-cepat Janet menghisap jari telunjuk yang terhiris tadi. Setelah kesakitan itu hilang, dia segera membasuh jari itu. Dia kemudian mengelap lalu membalut luka dengan plaster.

"Sakit? Itulah pasal. Mak Nah dah cakap, biar mak Nah aje yang buat tapi Janet degil sangat. Hendak jugak main-main pisau," sindir orang gajinya menyebabkan Janet ketawa besar.

"Inilah yang orang cakap, luka di tangan nampak berdarah. Luka di hati tak siapa tahu. Kan, mak Nah?"

Mak Nah melepaskan keluhan sebelum mencuri pandang ke arah wajah ayu di sisinya yang kini sedang tunduk dan berpaling ke arah lain. Hati mak Nah kini turut melagukan irama sedih yang pasti sedang berdendang dalam hati Janet. Biarpun sudah lama ia berlalu, pasti kenangan itu hadir kembali sebaik rangkap pepatah itu diungkap. Tempat jatuh lagikan dikenang, inikan pula kisah cinta penuh keindahan. Ke mana hendak dicampakkan?

"Dah enam tahun... dia tentu dah lupakan saya. Tentu dah kahwin…