Langkau ke kandungan utama

10 laman web popular di block! anda tahu tak ni? kenapa?

kepada anda yang suka mendownload files seperti movies, lagu, apa-apalah.... dengar sini.... kerajaan dah block perbuatan tu, okey! maksudnya, kalau anda download, salahlah... baca ni, karang aku translate!

"In a bid to combat piracy, the Government of Malaysia has declared war on filesharing websites with 10 such websites now blocked by the telecommunications industry watchdog. The websites were among the most visited sites by Malaysians to illegally download movies."
 untuk memerangi lanun cetak rompak kononnya, kerajaan malaysia menghalang perkongsian file p2p 10 laman web yang memang sering digunakan untuk memuat turun cerita, filem bla... bla... bla...
The letter, which was leaked online, also stated that the websites were being blocked for breaching Section 41 of the Copyright Act 1987, which deals with pirated content.
surat arahan tu dah bocor dan yang tak sedapnya mereka cakap semua laman web yang kena block tu adalah salah di bawah section 41 akta cetak rompak 1987.
penerbit filem sukalah dengan akta baru ni. dengan arahan baru ni. kita? hmm, ramai yang marah malah sebuah laman facebook yang melahirkan perasaan geram terhadap langkah kerajaan ini sudah pun ada ramai yang like nya. nama page tu 1M Malaysians Don't Want Block File Sharing Websites."

nak tahu lebih lanjut? layari laman ini...

ni antara suara-suara yang marah....

1. KERAjaan cuba utk brain wash rakyat utk sokong m'sia, cintai m'sia n all those @#$% tp nmpknya phak KERAjaan da mkin gila kuasa smpi tlupa apa tnggungjwb mereka yg sebenar iaitu utk tlg mempermudahkan hidup rakyat... kononnya nk kurangkan kadar jenayah dan pnggunaan internet dgn salah.. haiii... igtkn org politik nih mmg ckup pndai da nk selesaikan masalah tp rupa2nya diorang masih lemah dlm mengenalpasti masalah negara yang sebenarnya.. setakat takot org artis yang dah memang kaya gila hilang 2-3 ringgit sbb movie diorg kena download buat ape??? pkir la balik psal berjuta-juta rakyat lagi yang tengah hidup susah dan cuma nk mencari sedikit entertainment.. actually isu ini tak patut dibangkitkan sebab xda effect langsung pun dlm pmbangunan negara... pikir la bnda yang btol2 blh mndatangkan effect mcm cara2 nk tlg rkyat2 yang berada di bwah "food chain" negara... ataupun level of gaji yang diberikan berpatutan ke atau tidak untuk membantu rakyat malaysia membangun dan berjaya dengan setiap sen yang kerajaan bagi??? pikir2 la balik wahai ahli2 politik.. komen ini bukan untuk memperendah2kan tahap intelligent kerajaan tapi saya sebagai rakyat malaysia yang berimpian untuk hidup senang ini sekadar mampu menasihat dan meluahkan isu hati kepada kerajaan.. don't take it the wrong way..

2. tak masuk akal langsung..benda yang patut di block tak di block. Dah takde istilah "Dunia Tanpa Sempadan" dah di Malaysia ni.

3. emmm... nampak gayanya 'wind of change' mesti dilakukan. Hidup rakyat makin tersepit dan terhimpit. bagi yang miskin dan hidup susah dapat rebat cukai RM 500.00 kerana memiliki jalur lebar di rumah kini tiada memberi apa2 maknanya. kongsi fail (p2p) pun disekat. ini benar2 mentaliti kapitalis yang tak pernah kenyang barangkali. Walhal dunia sudah mengakui bahawa semua bentuk hakcipta multimedia jika ianya bukan untuk tujuan komersil seperti pendidikan dan perkongsian misalnya tidak menjadi kesalahan jika di muat turun atau diguna seadanya. susah .. susah .... susahhhhhhhhhhhhhhhhh klu langit sentiasa menyungkup bumi.

Ulasan

  1. serang2 jgn xserang para hacker..sakit hati betol aku ble website2 2 kne blok...bukannya aku copy dan edar cter2 yang aku donload 2 kat sape2..itu suma untuk simpanan aku sendirian berhad aje..siot btoi...

    BalasPadam
  2. @sad kun
    janganlah marah-marah. kan benda ni sume boleh dibawa berbincang? bincanglah baik2

    BalasPadam

Catat Ulasan

terima kasih kerana anda sudi singgah dan sudi komen.

Catatan popular daripada blog ini

Cerpen: Dia Idaman Jiwa

1
“Hi, boleh aku duduk kat sini?”

Aliah mendongak. Demi terpandang sahaja wajah itu, air mukanya terus berubah. Riak tidak senang ditunjukkan kepada lelaki itu.

“Cepatlah jawab! Senang aje soalan aku tu. Boleh, jawablah boleh...”

“Kalau saya jawab tak boleh?”

Abid terus menarik kerusi yang bertentangan dengan gadis itu.

“Aku tetap duduk sini jugak.” Balasnya sambil tersengih-sengih.

“Macam tak ada tempat lain!”

“Banyak! Sana kosong. Tu, di belakang kau tu pun kosong. Tapi, aku saja aje nak duduk depan kau. Dah sebulan aku cari kau tapi tak jumpa-jumpa. Alhamdulillah, hari ini dapat juga. Kau apa khabar? Sihat?”

Aliah tidak menyahut. Sebaliknya, dia terus menyuap dan kali ini suapannya sengaja dilajukan, tidak lagi menikmati nasi campur yang dimakan. Ketika itu, dia hanya berkeinginan untuk cepat-cepat menyudahkan makan tengah harinya supaya dia dapat pergi dari situ dengan segera. Dia tidak mahu mengadap muka lelaki yang kini sedang berada di hadapannya walau sehebat, sekacak mana se…

Yang Terakhir: Versi Cerpen

1
“Kau dah habis fikir ke, Khairi? Perempuan macam Najiha tu kau nak bawak ke majlis Annual Dinner kita? Tak malu ke nanti bila orang gelakkan kau?” tanya Hafiz sambil mengerutkan dahi. Dia keliru dengan sikap Khairi Iqbal. Rasanya, selama mereka berkawan, belum pernah walau sekali pun, Khairi memuji gadis yang seorang itu. Gadis yang bernama Izzatul Najiha. Tup tup, hari ini, dia buat keputusan hendak menjadikan Najiha pasangannya semasa majlis kemuncak nanti. Hisy, pelik betul!
“Malu, memanglah aku malu! Tapi aku cuma nak gunakan dia saja. Nak buat Amalina cemburu.” Balas Khairi sambil menyisip air lemon perlahan. Sejuk rasa kerongkongnya bila air itu menerobos masuk ke dalam rongga.
Mata Hafiz buntang. Kepala tergeleng-geleng.
“Kenyataan kau tu lagi buat aku tak faham! Kalau kau nak buat Amalina cemburu, kau patut bawak perempuan lain. Bukan si Najiha yang macam hantu bungkus tu!”
Terlambak tawa Khairi Iqbal mendengar kata-kata sahabat baiknya itu. Hantu bungkus? Si Najiha tu?…

Inikah Cinta? : Versi Cerpen

1

"Ouch!"

Cepat-cepat Janet menghisap jari telunjuk yang terhiris tadi. Setelah kesakitan itu hilang, dia segera membasuh jari itu. Dia kemudian mengelap lalu membalut luka dengan plaster.

"Sakit? Itulah pasal. Mak Nah dah cakap, biar mak Nah aje yang buat tapi Janet degil sangat. Hendak jugak main-main pisau," sindir orang gajinya menyebabkan Janet ketawa besar.

"Inilah yang orang cakap, luka di tangan nampak berdarah. Luka di hati tak siapa tahu. Kan, mak Nah?"

Mak Nah melepaskan keluhan sebelum mencuri pandang ke arah wajah ayu di sisinya yang kini sedang tunduk dan berpaling ke arah lain. Hati mak Nah kini turut melagukan irama sedih yang pasti sedang berdendang dalam hati Janet. Biarpun sudah lama ia berlalu, pasti kenangan itu hadir kembali sebaik rangkap pepatah itu diungkap. Tempat jatuh lagikan dikenang, inikan pula kisah cinta penuh keindahan. Ke mana hendak dicampakkan?

"Dah enam tahun... dia tentu dah lupakan saya. Tentu dah kahwin…