apa yang nampak, apa yang rasa, apa yang dengar

13.6.11

10 laman web popular di block! anda tahu tak ni? kenapa?

kepada anda yang suka mendownload files seperti movies, lagu, apa-apalah.... dengar sini.... kerajaan dah block perbuatan tu, okey! maksudnya, kalau anda download, salahlah... baca ni, karang aku translate!

"In a bid to combat piracy, the Government of Malaysia has declared war on filesharing websites with 10 such websites now blocked by the telecommunications industry watchdog. The websites were among the most visited sites by Malaysians to illegally download movies."
 untuk memerangi lanun cetak rompak kononnya, kerajaan malaysia menghalang perkongsian file p2p 10 laman web yang memang sering digunakan untuk memuat turun cerita, filem bla... bla... bla...
The letter, which was leaked online, also stated that the websites were being blocked for breaching Section 41 of the Copyright Act 1987, which deals with pirated content.
surat arahan tu dah bocor dan yang tak sedapnya mereka cakap semua laman web yang kena block tu adalah salah di bawah section 41 akta cetak rompak 1987.
penerbit filem sukalah dengan akta baru ni. dengan arahan baru ni. kita? hmm, ramai yang marah malah sebuah laman facebook yang melahirkan perasaan geram terhadap langkah kerajaan ini sudah pun ada ramai yang like nya. nama page tu 1M Malaysians Don't Want Block File Sharing Websites."

nak tahu lebih lanjut? layari laman ini...

ni antara suara-suara yang marah....

1. KERAjaan cuba utk brain wash rakyat utk sokong m'sia, cintai m'sia n all those @#$% tp nmpknya phak KERAjaan da mkin gila kuasa smpi tlupa apa tnggungjwb mereka yg sebenar iaitu utk tlg mempermudahkan hidup rakyat... kononnya nk kurangkan kadar jenayah dan pnggunaan internet dgn salah.. haiii... igtkn org politik nih mmg ckup pndai da nk selesaikan masalah tp rupa2nya diorang masih lemah dlm mengenalpasti masalah negara yang sebenarnya.. setakat takot org artis yang dah memang kaya gila hilang 2-3 ringgit sbb movie diorg kena download buat ape??? pkir la balik psal berjuta-juta rakyat lagi yang tengah hidup susah dan cuma nk mencari sedikit entertainment.. actually isu ini tak patut dibangkitkan sebab xda effect langsung pun dlm pmbangunan negara... pikir la bnda yang btol2 blh mndatangkan effect mcm cara2 nk tlg rkyat2 yang berada di bwah "food chain" negara... ataupun level of gaji yang diberikan berpatutan ke atau tidak untuk membantu rakyat malaysia membangun dan berjaya dengan setiap sen yang kerajaan bagi??? pikir2 la balik wahai ahli2 politik.. komen ini bukan untuk memperendah2kan tahap intelligent kerajaan tapi saya sebagai rakyat malaysia yang berimpian untuk hidup senang ini sekadar mampu menasihat dan meluahkan isu hati kepada kerajaan.. don't take it the wrong way..

2. tak masuk akal langsung..benda yang patut di block tak di block. Dah takde istilah "Dunia Tanpa Sempadan" dah di Malaysia ni.

3. emmm... nampak gayanya 'wind of change' mesti dilakukan. Hidup rakyat makin tersepit dan terhimpit. bagi yang miskin dan hidup susah dapat rebat cukai RM 500.00 kerana memiliki jalur lebar di rumah kini tiada memberi apa2 maknanya. kongsi fail (p2p) pun disekat. ini benar2 mentaliti kapitalis yang tak pernah kenyang barangkali. Walhal dunia sudah mengakui bahawa semua bentuk hakcipta multimedia jika ianya bukan untuk tujuan komersil seperti pendidikan dan perkongsian misalnya tidak menjadi kesalahan jika di muat turun atau diguna seadanya. susah .. susah .... susahhhhhhhhhhhhhhhhh klu langit sentiasa menyungkup bumi.

2 ulasan:

  1. serang2 jgn xserang para hacker..sakit hati betol aku ble website2 2 kne blok...bukannya aku copy dan edar cter2 yang aku donload 2 kat sape2..itu suma untuk simpanan aku sendirian berhad aje..siot btoi...

    BalasPadam
  2. @sad kun
    janganlah marah-marah. kan benda ni sume boleh dibawa berbincang? bincanglah baik2

    BalasPadam

terima kasih kerana anda sudi singgah dan sudi komen.