Follow Us @soratemplates

15.5.11

dia tetap hendak membutakan mata lelaki yang membutakan matanya!!

ingatkan, di malaysia aje kejadian simbah-simbah asid ni wujud. rupa-rupanya ia dah jadi satu fenomena global pula. kisah yang terjadi di teheran ini memang menyayat hati. 

ini kisah ameneh. dia menolak cinta seoang lelaki bernama majid. kerana penolakan itu, mukanya disimbah asid. ameneh jadi buta dan cacat.

Majid ditangkap dan kini sedang menjalani hukuman penjara. buat Ameneh pula, dia dapat dua benda. yang pertama, pampasan bernilai RM95 000. dan yang kedua......
mahkamah membenarkan Ameneh Bahrami untuk menitiskan asid pada mata penyerangnya itu yang juga merupakan bekas rakan pelajarnya di Universiti Teheran.

apa ameneh buat?
Ameneh menolak pampasan berkenaan, sebaliknya mahu penyerangnya menderita sepertinya. jadi, persediaan dibuat untuk membolehkan Ameneh menyuntik asid ke dalam mata Majid di sebuah hospital semalam, di bawah pengawasan doktor. Ameneh dibenarkan menitik 20 titisan asid pada setiap belah mata lelaki itu.

Bagaimanapun, hukuman itu ditangguhkan semalam ke satu tarikh yang tidak ditetapkan.

“Saya mahu hukuman qisas dilaksanakan. Saya sudah bersedia untuk menjalankan tugas itu. Hanya dengan membutakan dia baru saya boleh tenteram,” kata Ameneh.

Dia berkata, segala rayuan, supaya dia membatalkan hasratnya, termasuk daripada ibu lelaki itu sudah terlambat. - Agensi

Tiada ulasan:

Catat Komen

terima kasih kerana anda sudi singgah dan sudi komen.