apa yang nampak, apa yang rasa, apa yang dengar

21.3.11

tips mengurangkan sakit senggugut (PMS)

petang tadi aku dapat panggilan anak di johor, mengadu sakit perut, apa lagi kalau bukan senggugut. senggugutnya menyerang setiap bulan, tak cuti langsung. hai....

Penyakit senggugut (PMS) merupakan himpunan simptom fizikal, psikologi, dan emosi yang berkait dengan kitaran haid wanita. Dianggarkan kebanyakan wanita pada usia boleh mengandung (sekitar 80 peratus) menjadi pengidapnya.

mengenangi anak, aku carilah tentang PMS ni kat internet. so aku dapat tips ni tadi. saja nak share dengan anda sebab aku tahu, kat luar sana ramai yang mengalami PMS dan sering kesakitan. tapi kena fahamlah, ya.... ni tips bukan untuk atasi sakit senggugut. kalau anda amalkanpun, PMS mungkin tak hilang sepenuhnya tetapi insyaallah, dapat membantu anda mengurangkannya.

cubalah kesemua tips yang diberi di bawah ini, okey!
Berlari atau berjalan laju. 
perempuan yang kurang bersenam mungkin mengalami sakit senggugut yang teruk. jadi, semasa anda sakit tu, pergilah ke taman dan berlari atau berjalan cepat-cepat. kerana, berjalan cepat dapat membantu meringankan ketidakselesaan. waktu itu anda melepaskan endorfin. ini akan membantu anda mengurangkan rasa sakit.
bantal pemanas. 
Bantal panas atau "heat pad" boleh mengelakkan kekejangan otot. apa yang boleh dibuat ialah, baring meniarap dengan heat pad diletak di bawah perut. kepanasan memberi sedikit keselesaan.
Tidur. 
Perlu alasan untuk tidur? Tidak ada waktu seperti sekarang yang menyakitkan. Ini akan membawa fikiran anda dari rasa sakit dan biarkan anda mendapatkan rehat yang sangat diperlukan.
Pertimbangkan vitamin dan suplemen. 
ambil Evening Primrose Oil dalam dos 500-1000 mg sekali sehari dalam bentuk kapsul (terdapat di kedai-kedai vitamin dan kedai makanan kesihatan) bersama-sama dengan 200-400 mg 100-200 mg magnesium dan vitamin B6 untuk empat sampai tujuh hari sebelum bermulanya tempoh anda. Pastikan untuk berbincang dengan profesional perubatan jika anda sudah pada ubat tertentu atau sakit senggugut.
Minum secawan teh. 
Pertimbangkan secawan teh hijau. teh hijau tinggi dengan fenolat, yang boleh menghalang senggugut. Tidak ingin kafein? Fikirkan tentang secawan teh chamomile.
mandi air panas
dapat merehatkan diri anda, mengurangkan ketegangan.

2 ulasan:

  1. Salam, awak boleh cuba pad herba Avail & insyaAllah boleh menghilang/ kurangkan senggugut tanpa makan ubat.Sila rujuk http://www.goavail.com/senggugut

    BalasPadam

terima kasih kerana anda sudi singgah dan sudi komen.