Langkau ke kandungan utama

minat berniaga? ni peluang untuk anda... dan aku..

anda minat berniaga? ingin menjadi usahawan kecil dan sederhana kalaupun bukan businessman juta-jutaan macam tan sri syed mokhtar al bukhary? hehe... jadi tokei dadih ke....atau tokei kain ke? ni ada peluang untuk anda. baca, ya!

SME Bank komited membantu usahawan kecil dan sederhana (PKS) di negara ini dengan melancarkan program inovatif, IQ-Dagang bagi merealisasikan idea yang diperkenalkan PKS sama ada dalam bentuk kejuruteraan semula ataupun idea melalui proses kajian dan pembangunan.

sebanyak 116 idea perniagaan telah diterima dan daripada jumlah itu, 15 idea perniagaan dapat dimajukan sehingga layak mendapat kemudahan pembiayaan sepanjang 2010.

di bawah program itu Kaunselor Bisnes SME Bank yang berpengalaman seterusnya membimbing usahawan atau bakal usahawan untuk bersama memajukan idea terbabit.
“Pendaftaran untuk IQ-Dagang ini dibuka empat kali setahun dan sesiapa mempunyai idea perniagaan terutama yang berpotensi untuk dikembangkan dialu-alukan menyertai program ini. Malah, kami menerima sebanyak mungkin idea daripada PKS kerana ini platform terbaik bagi mereka yang ingin membentuk perniagaan dan jenama yang boleh bersaing dalam pasaran domestik serta global,” 
SME Bank menyasarkan idea atau rancangan perniagaan dalam 12 industri Bidang Ekonomi Utama Negara (NKEA) yang dikenal pasti dengan tumpuan awal pada enam industri strategik iaitu minyak dan gas, pendidikan, pembinaan, kesihatan, makanan, pengangkutan dan logistik.

golongan sasaran bagi program itu adalah terdiri daripada bakal dan PKS baru yang meliputi perniagaan bersaiz kecil dan sederhana. SME Bank juga menerima pendaftaran melalui mana-mana cawangannya di seluruh negara.
“Setiap cadangan bernas akan SME Bank usahakan bersama PKS bagi membentuk perniagaan yang mantap dan mereka yang berminat boleh menghantar idea atau rancangan perniagaan melalui laman web atau menghubungi pusat panggilan kami,”

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Cerpen: Dia Idaman Jiwa

1
“Hi, boleh aku duduk kat sini?”

Aliah mendongak. Demi terpandang sahaja wajah itu, air mukanya terus berubah. Riak tidak senang ditunjukkan kepada lelaki itu.

“Cepatlah jawab! Senang aje soalan aku tu. Boleh, jawablah boleh...”

“Kalau saya jawab tak boleh?”

Abid terus menarik kerusi yang bertentangan dengan gadis itu.

“Aku tetap duduk sini jugak.” Balasnya sambil tersengih-sengih.

“Macam tak ada tempat lain!”

“Banyak! Sana kosong. Tu, di belakang kau tu pun kosong. Tapi, aku saja aje nak duduk depan kau. Dah sebulan aku cari kau tapi tak jumpa-jumpa. Alhamdulillah, hari ini dapat juga. Kau apa khabar? Sihat?”

Aliah tidak menyahut. Sebaliknya, dia terus menyuap dan kali ini suapannya sengaja dilajukan, tidak lagi menikmati nasi campur yang dimakan. Ketika itu, dia hanya berkeinginan untuk cepat-cepat menyudahkan makan tengah harinya supaya dia dapat pergi dari situ dengan segera. Dia tidak mahu mengadap muka lelaki yang kini sedang berada di hadapannya walau sehebat, sekacak mana se…

Yang Terakhir: Versi Cerpen

1
“Kau dah habis fikir ke, Khairi? Perempuan macam Najiha tu kau nak bawak ke majlis Annual Dinner kita? Tak malu ke nanti bila orang gelakkan kau?” tanya Hafiz sambil mengerutkan dahi. Dia keliru dengan sikap Khairi Iqbal. Rasanya, selama mereka berkawan, belum pernah walau sekali pun, Khairi memuji gadis yang seorang itu. Gadis yang bernama Izzatul Najiha. Tup tup, hari ini, dia buat keputusan hendak menjadikan Najiha pasangannya semasa majlis kemuncak nanti. Hisy, pelik betul!
“Malu, memanglah aku malu! Tapi aku cuma nak gunakan dia saja. Nak buat Amalina cemburu.” Balas Khairi sambil menyisip air lemon perlahan. Sejuk rasa kerongkongnya bila air itu menerobos masuk ke dalam rongga.
Mata Hafiz buntang. Kepala tergeleng-geleng.
“Kenyataan kau tu lagi buat aku tak faham! Kalau kau nak buat Amalina cemburu, kau patut bawak perempuan lain. Bukan si Najiha yang macam hantu bungkus tu!”
Terlambak tawa Khairi Iqbal mendengar kata-kata sahabat baiknya itu. Hantu bungkus? Si Najiha tu?…

Inikah Cinta? : Versi Cerpen

1

"Ouch!"

Cepat-cepat Janet menghisap jari telunjuk yang terhiris tadi. Setelah kesakitan itu hilang, dia segera membasuh jari itu. Dia kemudian mengelap lalu membalut luka dengan plaster.

"Sakit? Itulah pasal. Mak Nah dah cakap, biar mak Nah aje yang buat tapi Janet degil sangat. Hendak jugak main-main pisau," sindir orang gajinya menyebabkan Janet ketawa besar.

"Inilah yang orang cakap, luka di tangan nampak berdarah. Luka di hati tak siapa tahu. Kan, mak Nah?"

Mak Nah melepaskan keluhan sebelum mencuri pandang ke arah wajah ayu di sisinya yang kini sedang tunduk dan berpaling ke arah lain. Hati mak Nah kini turut melagukan irama sedih yang pasti sedang berdendang dalam hati Janet. Biarpun sudah lama ia berlalu, pasti kenangan itu hadir kembali sebaik rangkap pepatah itu diungkap. Tempat jatuh lagikan dikenang, inikan pula kisah cinta penuh keindahan. Ke mana hendak dicampakkan?

"Dah enam tahun... dia tentu dah lupakan saya. Tentu dah kahwin…