Follow Us @soratemplates

20.2.11

menutup aurat tetapi melanggar larangan Allah?

anda menutup aurat. ya, betul! anda bertudung, semuanya bertutup tapi kenapa anda masih dikata, dituduh melanggar larangan Dia? DIRIWAYATKAN oleh Imam Muslim, bahawasanya Rasulullah SAW bersabda: 
“Dua jenis manusia yang akan menjadi ahli neraka, yang aku tidak sempat melihat mereka, (kerana tidak ada pada zamanku. Mereka akan lahir pada akhir zaman). Yang pertama ialah kaum yang memegang alat sebatan seperti ekor lembu yang digunakan untuk memukul manusia (supaya melakukan kezaliman). Golongan kedua ialah kalangan perempuan berpakaian tetapi bertelanjang, pakaian yang menggoda, pakaian yang nipis, pakaian yang ketat; di atas kepala mereka dihias. Rambutnya laksana bonggol unta. Mereka tidak dapat masuk syurga, bahkan tidak dapat mencium baunya pun, walaupun sesungguhnya bau syurga dapat dihidu dari jauh.”
ramai di antara kita menutup aurat tetapi sebenarnya menipu?  menipu? mungkin ada yang menjerit begitu. ya, menipu!

bagaimana? tutup seluruh tubuh tapi dalam masa sama, baju, seluar yang dipakai terlalu ketat hingga menampakkan bentuk badan. bertudung tapi baju jarang terutama bahagian lengan. pakai tudung tapi tshirt lengan pendek. tu semua, sebahagian dpd menipulah!

ada pula yang hanya menutup aurat pada waktu tertentu seperti pada Jumaat dengan alasan menghormati hari berkenaan, sedangkan hari lainnya mereka buka aurat.

walaupun kita ingin kelihatan maju dengan mengikuti setiap perubahan teknologi dunia termasuk dalam cara berpakaian, hukum haram tetap tidak dapat dielakkan sebagaimana dinyatakan dalam surah al-Ahzab, 36 yang bermaksud: 
“Dan tidaklah wajar bagi orang- orang yang beriman, lelaki dan perempuan - apabila Allah dan Rasul-Nya menetapkan keputusan mengenai sesuatu perkara – (mereka tidak) mempunyai hak memilih ketetapan sendiri mengenai urusan mereka; dan sesiapa yang tidak taat kepada hukum Allah dan Rasul-Nya, maka sesungguhnya ia sesat dengan kesesatan yang nyata.”
rujuk sini

sofi

Tiada ulasan:

Catat Komen

terima kasih kerana anda sudi singgah dan sudi komen.