Follow Us @soratemplates

9.2.11

bila boleh dapat adik?

soalan itu, bila boleh dapat adik ditujukan kepada seorang doktor pakar perbidanan oleh seorang wanita yang bersalin anak sulung secara pembedahan, dan kini anak itu sudahpun berumur 8 bulan. 

ini jawapan doktor pakar tersebut:

proses mengandung kali kedua bergantung kepada usia wanita, komplikasi kelahiran terdahulu yang memungkinkan parut pembedahan pada rahim kurang tegar dan masalah sewaktu kehamilan terdahulu.

dapatkan maklumat berikut:
Jenis pembedahan sama ada ‘segmen bawah’ (LSCS) ataupun ‘segmen atas’ (klasik). 
- Komplikasi sewaktu mengeluarkan bayi sehingga terpaksa membuat belahan jenis ‘T terbalik’. 
- Komplikasi jangkitan kuman pada rahim (endometritis) yang menjadikan parut lemah dan mudah merekah atau koyak. Sekiranya ada mengalami pendarahan nifas berpanjangan, berbau atau mengalami demam sewaktu berpantang, anda mungkin mengalami komplikasi ini. 

sebab itulah, bagi mereka yang bersalin secara pembedahan, mereka digalakkan supaya menjarakkan kehamilan. tujuannya ialah untuk mengurangkan risiko rahim koyak atau pecah sewaktu kelahiran akan datang, malah ia juga boleh berlaku sebelumnya iaitu sewaktu kehamilan lagi. juga, tempoh yang dijarakkan ini membolehkan kesihatan ibu pulih semula dan paras hemoglobinnya menjadi optimum. 

biasanya, tempoh sekurang-kurangnya 18 bulan disarankan sebelum seseorang wanita itu boleh hamil semula. malah ada doktor yang menasihatkan tempoh dua hingga tiga tahun sebagai langkah keselamatan. 

Tempoh kurang daripada 12 bulan, lebih-lebih lagi kurang daripada enam bulan dikaitkan dengan peningkatan risiko dinding rahim merekah atau pecah sewaktu kehamilan atau proses bersalin kelak.

harap memberi input berguna untuk anda.

sofi

Tiada ulasan:

Catat Komen

terima kasih kerana anda sudi singgah dan sudi komen.