Follow Us @soratemplates

25.1.11

Ubat melalui pos.. sesuatu yang inovatif oleh kementerian kesihatan

pernah ke hospital? maksud aku ke hospital kerajaan? hmm, proses yang paling anda benci tentulah?? menunggu... betul tak? 

well.... kalau anda nak ke jabatan pesakit luar misalnya....

1. ambil nombor - pendaftaran..... menunggu
2. nak jumpa doktor di bilik-bilik ditetapkan... tunggu lagi
3. kalau kena ambil darah ke, air kencing ke untuk dibawa ke makmal - berbaris lagi
4. ambil ubat.... tunggu lagi...

yang pasti, pergi pagi, balik seawal tengah hari, kan?

lepas ni, alhamdulillah.. anda yang mengidap penyakit kronik seperti diabetes dan darah tinggi tidak perlu lagi menunggu-nunggu hanya untuk mendapatkan ubat anda. 

untuk pengetahuan anda yang sihat yang membaca artikel ini, pesakit dua penyakit kronik di atas memang punya rutin bulanan untuk mengambil ubat di farmasi tanpa perlu merujuk kepada doktor. adalah rumit jika datang dan berbaris, kan? kesian kat diorang ni. 

so kementerian kesihatan dan pos malaysia sudah berkolaborasi yakni bekerjasama untuk memudahkan pesakit yang mengambil ubat-ubatan susulan menggunakan perkhidmatan Ubat Melalui Pos (UMP) 1Malaysia.

melalui perkhidmatan itu, ubat yang dipesan akan dihantar ke rumah, pejabat atau mana-mana destinasi pilihan di negara ini melalui Pos Laju.

pesakit tidak perlu bimbang dengan kaedah penghantaran ubat sedemikian kerana pihak hospital dan Pos Malaysia tidak akan berkompromi dalam aspek keselamatan ubat-ubatan dan telah mengambil langkah yang sewajarnya bagi menjaga keselamatan ubat.

bagus kan? alhamdulillah. anda tidak lagi perlu bersesak-sesak di farmasi hospital. maksud aku, tak perlu duduk dan menunggu nombor anda dijerit. hmmm...

tahniah kementerian kesihatan. satu usaha yang baik.

sofi.

Tiada ulasan:

Catat Komen

terima kasih kerana anda sudi singgah dan sudi komen.