Follow Us @soratemplates

30.1.11

main games untuk relakskan otak

Certified Stress Buster

percaya atau tidak, betul atau tidak, satu kajian oleh penyelidik di Massachusetts General Hospital’s (MGH) Center for Mental Health and Media mendapati bahawa bermain 'online games' membantu mengurangkan stres dan tension di tempat kerja. 

"online games" juga adalah satu cara untuk kita melarikan diri daripada realiti bila hidup kita sedang 'sukar'. permainan-permainan yang melibatkan lakonan (role-play) seperti Mystery P.I. - The Vegas Heist, contohnya, membuat kita merasa diri kita ialah orang lain di dunia yang lain. 

menjadi hero / heroin dalam dunia khayalan ini membolehkan kita memperolehi keyakinan yang lebih tinggi untuk mencapai misi di dalamnya. secara tidak langsung, sifat ini akan turut mempengaruhi kehidupan sebenar kita juga nanti.


mudah cakap, 'online games' merelakskan minda. mengikut kajian oleh McGill University di Montreal, Quebec, 'online gaming' bisa mengurangkan stres dengan kurangnya Cortisol (hormon stres) sebanyak 17%!
jadi bila nanti anda terperangkap dalam timbunan kerja yang menimbun, atau date due yang tidak munasabah, atau peperiksaan yang mencabar, luangkan masa seminit dua untuk bermain.....
'online games'
sofi

Tiada ulasan:

Catat Komen

terima kasih kerana anda sudi singgah dan sudi komen.