Langkau ke kandungan utama

LADY BOSS TU BINI AKU LAA!

Ahmad kerja peon. tiap hari, dia akan keluar masuk bilik boss, anak dara beristilah andalusia, berumur, 37 tahun, bernama Ana. (bukan ana raffali, ya! atau pun ana sofiya, huhu!) 

okey, bila dah pagi petang, asyik keluar masuk bilik dan menatap wajah jelita ana, ahmad pun jadi jiwang gitu. ada bunga dalam taman hati. tapi, dia masih tak berani nak lebeyy.. okey! almaklumlah, si dia tu dia punya LADY BOSS!

MEMANG jodoh pertemuan di tangan Tuhan. ana pun kan, bila dah dalam 24 jam asyik tengok muka ahmad yang tenang, lembut dan sememangnya baik pekerti, mulalah jatuh hati. dan bila dia tunggu ahmad mulakan, ahmad macam takut-takut lalu, dia pun cakap pada ahmad yang dia nak pinang lelaki tu. belanja RM10 000. ahmad cuma perlu sediakan duit mas kahwin aje, tamo hutang hutang...tamo...

maka, berkahwinlah mereka. pada malam pertama tu, ahmad siap bagi warning sama ana.
ana, abang nak pesan satu perkara ni. ana dengar, ya! antara kita berdua akan berlaku 2 keadaan berbeza. di pejabat, ana boss abang. di rumah pula, ana isteri abang. abang janji, di pejabat, sebagai pekerja, abang boleh dimarah dan diherdik kalau ana x puas hati dengan kerja abang. tapi, kat dalam rumah ni, ana isteri. tanggungjawab isteri ialah mematuhi suami. jangan sekali-kali ana bawak perangai 'boss' dalam rumah kita ni. sebab, sebagai suami, abang tak mahu jadi dayus.
ramai yang menanti untuk melihat sejauh mana perkahwinan dua insan ini dapat bertahan kerana ana memang terkenal dengan sikap garangnya di pejabat. memang sesekali, ahmad 'kena' dengan dia. tapi, semua orangpun hairan kerana ahmad okey aje bila kena marah. 

ada juga yang cuba masuk jarum suruh ahmad melawan balik. jangan biarkan diri dimarah. tapi jawapan ahmad...
tak pe, dia bos aku di pejabat ni!
satu hari, ahmad dengan ana buat majlis kenduri di rumah, masa tu mereka dah ada anak sorang, dah. kawan-kawan ahmad hairan tengok ahmad yang relaks, goyang kaki. malah mereka semakin terkejut kerana ana sentiasa bertanya kepada ahmad....
okey ke, bang? apa lagi yang ana kena buat ni? cakaplah...
macam tak percaya tengok lady boss mintak pandangan dan pendapat ahmad, si peon. malah lagi pelik tengok ana cakap lembut-lembut, bergurau, malah turut menghulurkan makanan dan minuman untuk suami. 

"Mat, ilmu apa hang pakai sampai singa betina tu boleh tunduk dengan hang?" soalan nakal seorang teman. 

Ahmad hanya tersenyum. memandang isteri yang manis dan ayu berbaju kurung dan begitu menghormati setiap tamu yang datang, dia menjawab ringkas....
lady boss tu bini aku laaa... 
bagi yang mengerti, pasti akan terangguk-angguk kepala mereka. bagi yang tidak dan perlukan penjelasan, jawapannya mudah aje. 
perkahwinan yang dilandaskan kepada agama, tidak akan mengambil kira status isteri di mata masyarakat. 
kerana, isteri tetap seorang isteri, yang perlu menghormati suami meskipun di pejabat, suaminya bertaraf lebih rendah daripada dirinya. 

jika suami dan isteri mengikut lunas-lunas agama, tidak timbul masalah....

aku bos kau.... atau aku pekerja kau, kan?

sofi

Ulasan

Catat Ulasan

terima kasih kerana anda sudi singgah dan sudi komen.

Catatan popular daripada blog ini

Cerpen: Dia Idaman Jiwa

1
“Hi, boleh aku duduk kat sini?”

Aliah mendongak. Demi terpandang sahaja wajah itu, air mukanya terus berubah. Riak tidak senang ditunjukkan kepada lelaki itu.

“Cepatlah jawab! Senang aje soalan aku tu. Boleh, jawablah boleh...”

“Kalau saya jawab tak boleh?”

Abid terus menarik kerusi yang bertentangan dengan gadis itu.

“Aku tetap duduk sini jugak.” Balasnya sambil tersengih-sengih.

“Macam tak ada tempat lain!”

“Banyak! Sana kosong. Tu, di belakang kau tu pun kosong. Tapi, aku saja aje nak duduk depan kau. Dah sebulan aku cari kau tapi tak jumpa-jumpa. Alhamdulillah, hari ini dapat juga. Kau apa khabar? Sihat?”

Aliah tidak menyahut. Sebaliknya, dia terus menyuap dan kali ini suapannya sengaja dilajukan, tidak lagi menikmati nasi campur yang dimakan. Ketika itu, dia hanya berkeinginan untuk cepat-cepat menyudahkan makan tengah harinya supaya dia dapat pergi dari situ dengan segera. Dia tidak mahu mengadap muka lelaki yang kini sedang berada di hadapannya walau sehebat, sekacak mana se…

Yang Terakhir: Versi Cerpen

1
“Kau dah habis fikir ke, Khairi? Perempuan macam Najiha tu kau nak bawak ke majlis Annual Dinner kita? Tak malu ke nanti bila orang gelakkan kau?” tanya Hafiz sambil mengerutkan dahi. Dia keliru dengan sikap Khairi Iqbal. Rasanya, selama mereka berkawan, belum pernah walau sekali pun, Khairi memuji gadis yang seorang itu. Gadis yang bernama Izzatul Najiha. Tup tup, hari ini, dia buat keputusan hendak menjadikan Najiha pasangannya semasa majlis kemuncak nanti. Hisy, pelik betul!
“Malu, memanglah aku malu! Tapi aku cuma nak gunakan dia saja. Nak buat Amalina cemburu.” Balas Khairi sambil menyisip air lemon perlahan. Sejuk rasa kerongkongnya bila air itu menerobos masuk ke dalam rongga.
Mata Hafiz buntang. Kepala tergeleng-geleng.
“Kenyataan kau tu lagi buat aku tak faham! Kalau kau nak buat Amalina cemburu, kau patut bawak perempuan lain. Bukan si Najiha yang macam hantu bungkus tu!”
Terlambak tawa Khairi Iqbal mendengar kata-kata sahabat baiknya itu. Hantu bungkus? Si Najiha tu?…

Inikah Cinta? : Versi Cerpen

1

"Ouch!"

Cepat-cepat Janet menghisap jari telunjuk yang terhiris tadi. Setelah kesakitan itu hilang, dia segera membasuh jari itu. Dia kemudian mengelap lalu membalut luka dengan plaster.

"Sakit? Itulah pasal. Mak Nah dah cakap, biar mak Nah aje yang buat tapi Janet degil sangat. Hendak jugak main-main pisau," sindir orang gajinya menyebabkan Janet ketawa besar.

"Inilah yang orang cakap, luka di tangan nampak berdarah. Luka di hati tak siapa tahu. Kan, mak Nah?"

Mak Nah melepaskan keluhan sebelum mencuri pandang ke arah wajah ayu di sisinya yang kini sedang tunduk dan berpaling ke arah lain. Hati mak Nah kini turut melagukan irama sedih yang pasti sedang berdendang dalam hati Janet. Biarpun sudah lama ia berlalu, pasti kenangan itu hadir kembali sebaik rangkap pepatah itu diungkap. Tempat jatuh lagikan dikenang, inikan pula kisah cinta penuh keindahan. Ke mana hendak dicampakkan?

"Dah enam tahun... dia tentu dah lupakan saya. Tentu dah kahwin…