Langkau ke kandungan utama

blog untuk buat duit?

ingat tadi nak layan mata sebab dah dekat pukul 1 pagi dah ni. esok pulak sekolah. tapi, bila terbaca artikel ni di yahoo, rasa teringin pulak nak masukkan 1 post berkaitan. jadi, ni dia yang aku maksudkan...


7 Ways to Make Extra Money in 2011

tengok tajuk pun dah buat aku berbunyi... wow!! memang ada 7 cara untuk dapat duit lebih yang aku dah baca tapi aku tertarik untuk berkongsi 1 isi sahaja. aku pilih yang ni...
Start a Blog
The anonymous blogger behind Lazy Man and Money defies his site's name. He works about 14 hours a day on weekdays and then puts in nine hours on Saturday and Sunday. But his hard work is paying off -- his blog earns him enough to support his lifestyle; back in 2008, he estimated his annual earnings at around $30,000. But it's tough for part-time bloggers with full-time jobs to keep up with all the demands of a lucrative blog. "There's simply a lot more [to do] than what the average reader sees," he says.
buat duit dengan blog memang dah ramai yang tahu tu. tapi bila kita diberitahu bahawa, kita perlu pastikan kerja kita di blog tu perlukan komitmen dan masa yang lama (kira-kira 14 jam) terpegun juga jadinya. tapi, berbaloi! tak percaya... tengok kat atas tu!
Even if the blog itself doesn't generate a six-figure salary, it can lead to other money-making opportunities, such as consulting or speaking gigs. Silicon Valley Blogger at The Digerati Life has carved out a successful niche as the expert on personal finance and technology in Silicon Valley. While she says she didn't earn much during the first six months of her blog's life, she received her first $100 check from Google AdSense shortly after that point, when she was getting around 600 unique visitors a day. She now earns money from her blog-related consulting, as well.
jadi, memang benarlah, kalau kita pandai menguasai fikiran tetamu yang datang serta kita memanipulasi blog kita sebaiknya, blog mampu menjadi lubuk duit. jadi, marilah kita sama-sama mengusahakannya.


sumber......yahoo

sofi

Ulasan

  1. yup,setuju. dengan blog pun bleh buat duit kalau kita pandai monetize kan.

    Latest Entri :
    Kesiannya budak nih..

    BalasPadam
  2. Its awesome all of the time to view how folks can compose wonderful stuff about people topics! Thank you and I ve bookmarked you

    BalasPadam

Catat Ulasan

terima kasih kerana anda sudi singgah dan sudi komen.

Catatan popular daripada blog ini

Cerpen: Dia Idaman Jiwa

1
“Hi, boleh aku duduk kat sini?”

Aliah mendongak. Demi terpandang sahaja wajah itu, air mukanya terus berubah. Riak tidak senang ditunjukkan kepada lelaki itu.

“Cepatlah jawab! Senang aje soalan aku tu. Boleh, jawablah boleh...”

“Kalau saya jawab tak boleh?”

Abid terus menarik kerusi yang bertentangan dengan gadis itu.

“Aku tetap duduk sini jugak.” Balasnya sambil tersengih-sengih.

“Macam tak ada tempat lain!”

“Banyak! Sana kosong. Tu, di belakang kau tu pun kosong. Tapi, aku saja aje nak duduk depan kau. Dah sebulan aku cari kau tapi tak jumpa-jumpa. Alhamdulillah, hari ini dapat juga. Kau apa khabar? Sihat?”

Aliah tidak menyahut. Sebaliknya, dia terus menyuap dan kali ini suapannya sengaja dilajukan, tidak lagi menikmati nasi campur yang dimakan. Ketika itu, dia hanya berkeinginan untuk cepat-cepat menyudahkan makan tengah harinya supaya dia dapat pergi dari situ dengan segera. Dia tidak mahu mengadap muka lelaki yang kini sedang berada di hadapannya walau sehebat, sekacak mana se…

Yang Terakhir: Versi Cerpen

1
“Kau dah habis fikir ke, Khairi? Perempuan macam Najiha tu kau nak bawak ke majlis Annual Dinner kita? Tak malu ke nanti bila orang gelakkan kau?” tanya Hafiz sambil mengerutkan dahi. Dia keliru dengan sikap Khairi Iqbal. Rasanya, selama mereka berkawan, belum pernah walau sekali pun, Khairi memuji gadis yang seorang itu. Gadis yang bernama Izzatul Najiha. Tup tup, hari ini, dia buat keputusan hendak menjadikan Najiha pasangannya semasa majlis kemuncak nanti. Hisy, pelik betul!
“Malu, memanglah aku malu! Tapi aku cuma nak gunakan dia saja. Nak buat Amalina cemburu.” Balas Khairi sambil menyisip air lemon perlahan. Sejuk rasa kerongkongnya bila air itu menerobos masuk ke dalam rongga.
Mata Hafiz buntang. Kepala tergeleng-geleng.
“Kenyataan kau tu lagi buat aku tak faham! Kalau kau nak buat Amalina cemburu, kau patut bawak perempuan lain. Bukan si Najiha yang macam hantu bungkus tu!”
Terlambak tawa Khairi Iqbal mendengar kata-kata sahabat baiknya itu. Hantu bungkus? Si Najiha tu?…

Inikah Cinta? : Versi Cerpen

1

"Ouch!"

Cepat-cepat Janet menghisap jari telunjuk yang terhiris tadi. Setelah kesakitan itu hilang, dia segera membasuh jari itu. Dia kemudian mengelap lalu membalut luka dengan plaster.

"Sakit? Itulah pasal. Mak Nah dah cakap, biar mak Nah aje yang buat tapi Janet degil sangat. Hendak jugak main-main pisau," sindir orang gajinya menyebabkan Janet ketawa besar.

"Inilah yang orang cakap, luka di tangan nampak berdarah. Luka di hati tak siapa tahu. Kan, mak Nah?"

Mak Nah melepaskan keluhan sebelum mencuri pandang ke arah wajah ayu di sisinya yang kini sedang tunduk dan berpaling ke arah lain. Hati mak Nah kini turut melagukan irama sedih yang pasti sedang berdendang dalam hati Janet. Biarpun sudah lama ia berlalu, pasti kenangan itu hadir kembali sebaik rangkap pepatah itu diungkap. Tempat jatuh lagikan dikenang, inikan pula kisah cinta penuh keindahan. Ke mana hendak dicampakkan?

"Dah enam tahun... dia tentu dah lupakan saya. Tentu dah kahwin…