apa yang nampak, apa yang rasa, apa yang dengar

2.12.10

tuah badan...

Surprise fortune: This Walter Phillips painting, titled The Hoh-Hok Houseposts at Karlukwees, was auctioned off for a whopping £48,000

lelaki ni, hehe..kisah lelaki lagi...

dia beli sebuah lukisan dengan harga 30 pound dari devon shop. dia beli sebab tertarik dengan bingkai oak lukisan tu. cadangnya, bila balik ke rumah, lelaki separuh abad ni nak tukar gambar, daripada lukisan yang entah apa-apa tentang 'canadian indian totems' (gambar sebelah) kepada gambar dialah kut.

kisah berlaku 6 bulan lepas. okey, sampai di rumah, dia saja aje nak 'google' nama artis yang ada pada lukisan tu sebelum membuangnya. hah, nak tau apa jadi? Terkejut lelaki tu... mujur tak sakit jantung! kenapa? sebab nama 'walter j. philips', nama pelukis tu ialah satu nama tersohor... walter merupakan salah seorang daripada pelukis popular kanada dan lukisan terakhirnya dijual dengan harga 50 ribu pound.

di bawah ni gambar walter j. philips.

Walter Phillips 
dipendekkan cerita, lelaki tadi menghubungi borhams auctioneers dan akhirnya lukisan yang dibeli dengan harga 30 pound, berjaya dilelong dengan pulangan 48, 000 pound. 

rezekilah tu, kan?

anda boleh  baca dari....lelong

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

terima kasih kerana anda sudi singgah dan sudi komen.