Follow Us @soratemplates

17.12.10

TENTANG WIKILEAKS LAGI NI...


PENGASAS Wikileaks, Julian Assange (tengah) 
menunjukkan surat mahkamah kepada pihak media 
sejurus keluar dari Mahkamah Tinggi di tengah London, awal hari ini. 
Beliau yang dibebaskan dengan ikat jamin, 
mahu membersihkan namanya daripada 
dakwaan kesalahan seksual yang dihadapinya 
serta meneruskan operasi laman pembocor maklumat itu. - Foto AFP


kini, dia antara ramai manusia yang terpopular di dunia. apa yang dilakukannya, mencemaskan negara kuasa besar, tetapi disukai oleh ramai penduduk dunia, sesuatu yang terlalu kontra. 

dia warga australia tetapi melakukan operasinya di sweden, sebuah negara yang bebas undang2 berkaitan dunia ict ni. sebab itu, bila dia ditangkap, mereka menahannya atas alasan dia mencabul dua wanita.

semalam, dia sudah dibebaskan dengan ikat jamin. jemputlah baca...

LONDON: Pengasas WikiLeaks, Julian Assange yang dibebaskan dengan ikat jamin, awal hari ini mahu membersihkan namanya daripada dakwaan kesalahan seksual yang dihadapinya serta meneruskan operasi laman pembocor maklumat itu.

“Saya berharap untuk meneruskan kerja saya dan mempertahankan diri saya (daripada tuduhan). Saya akan dedahkan apa yang kami ada dan apa yang belum kami dapat," katanya sebaik keluar dari Mahkamah Tinggi London dengan wartawan dan jurugambar memenuhi geleri mahkamah.

Assange dan peguamnya mengulangi bahawa tindakan untuk mengekstradisi dari Britain ke Sweden terhadapnya berhubung dakwaan seksual terhadap dua wanita itu adalah lebih bermotif politik.

Pembebasannya dari mahkamah ditangguh beberapa jam bagi membolehkannya diikat jamin sebanyak 240,000 pound (AS$374,000) yang dibayar oleh kumpulan penyokongnya. - AFP 

sumber:bharian

Tiada ulasan:

Catat Komen

terima kasih kerana anda sudi singgah dan sudi komen.