Follow Us @soratemplates

6.12.10

pesanku kepada insan bernama josiah...sarang tebuan jangan dijolok, ya! aku geram bila baca artikel ....ni

baik aku mulakan dari awal. 

perkahwinan mereka memang gempak.. unik! mengapa unik? 

sebab di zaman ini, mana ada perempuan nikah umur 14 tahun, kan? tapi iulah paparannya. nama budak perempuan tu, siti maryam mahood, 14 tahun. dia berkahwin dengan seorang guru sekolah rendah berusia 23 tahun, abdul manan othman. julai lepas, ibubapa siti maryam 'mathcmake', padankan, pasangan ini dan membawa kes ini ke mahkamah syariah yang kemudian membenarkan kedua-duanya berkahwin. 

sabtu lepas, mereka meraikan sambutan ulangtahun oops, ulangbulan perkahwinan mereka dalam suasana cukup meriah di salah sebuah masjid di ibu negara. 

kata siti maryam dalam the new sunday times, "bukan senang nak seimbangkan masa untuk belajar dan jadi isteri tapi saya... boleh aje!" dengan gembira dia menambah, "suami saya cikgu sekolah rendah dan keluarga saya mengenalinya."   

bagi aku, itu sudah cukup bagus! mereka berdua berkahwin mengikut landasan yang islam tentukan. tak ada apa salahnya, kan? so...  mengapa minah ni menyibuk, ya? 

siapa minah ni? 
nama dia ivy josiah. 

siapa dia? pengarah eksekutif women's aids organisation. 

apa dia nak? apa dia kata? 
welllll, dia kata, undang2 yang membenarkan perkahwinan bawah umur dalam setengah-setengah kes mesti dihapuskan di malaysia.... maksudnya ia merujuk kepada undang-undang islam..kan?

ni, aku quote balik apa dia cakap pada AFP. aku x nak translate sebab nanti bimbang bawak maksud berlainan pulak. 
"I certainly hope this will spark a fresh round of open debate. There should not be any roadblocks... that it involves culture and religion and hence we cannot talk about it," she told AFP.
aku geram ni!!!! siapa dia hendak mempertikai? hak orang islam yang dia menyibuk, kenapa? eh, pi jaga orang2 yang dapat aids tu! islam dah cukup bagus so janganlah engkau hendak menyibuk, okey!

"We need to remedy the flaws in the law. There are exceptions in the law. These exceptions should be removed. The government can no longer turn a blind eye," Josiah said. "The government should set the minimum marriage age of 18 for all races -- boys and girls since the Child Act recognises a child as anyone below 18," she said. "We need to protect the child." Josiah has previously said that "child marriage amounts to paedophilia".
macam bagus! 
flaws in the laws? 
maksud dia apa? ada kesilapan dalam hukum islam? hah? 

seorang bukan islam mempertikaikan hukum islam? 

mana ustaz? mana ustazah? bangun! jawab si ivy josiah ni! lagipun, dia ajak orang berdebat dengan dia! dia hendak menentang bermati-matian perkahwinan bawah umur ini dan mahu satu undang2 seragam tidak mengira agama dibuat tentangnya!

tolonglah! kita kena sedarkan pemimpin2 organisasi yang bersifat sebegini supaya tidak menggunakan pengaruh yang dia ada untuk mengaburi mata masyarakat. orang yang tidak faham hukum islam pasti akan menyokong dia. pasti akan menganggap islam agama yang teruk. inilah yang harus kita perbetulkan. siapa setuju?
2 ulasan:

terima kasih kerana anda sudi singgah dan sudi komen.