Langkau ke kandungan utama

blogging ni menyedihkan!



apa yang paling mengecewakan anda sebagai seorang blogger? banyak? yalah! apa dia yang banyak tu? nak senarai? ni dia....

1. bila perasan dah yang n3 cukup bagus, tapi yang datang baca, yang online, seorang dua sahaja. sedih rasa hati. rasa nak menyanyi lagu patah hati...

2. bila tengok ramai yang online tapi komen tak ada pun. majoriti jadi silent reader aje..aduyaiii... kenapa anda tak komen ek? tak tahu apa nak komen? n3 terlalu bagus sampai tak terasa perlu mengomen? atau kalau komen, pasti kaw punya kutuk, jadi lebih baik jangan komen? mana satu? 

3. follower dok banyak tu aje. entah bila hendak bertambah. sehari, sorang. 3 hari, dua orang. kadang-kadang, sebulan baru 5 orang. 

alah, kenapa tak ada follower? tak cun? apa yang tak cun? blog? owhh...blog anda blog syok sendiri. ikut selera anda aje, ek? eh, suka hatilah, kan? ini kan, aku punya blog..? lebih kurang begitulah anda cakap, makanya yang nak follow pun akan cakap...eh, suka hatilah, aku nak ikut ke tidak! kaki aku, kan? huhu... 

mungkin jugak ada yang cakap, tuan blog tak smart, tak comey, tua... haha...suka hati andalah... buatlah andaian apapun... tak mengapa! tapi, sekali fikir, kan... kalau ada ramai follower pun tapi, kita tak jaga mereka, kesian jugak kat diorang. macam anak...kalau ramai, banyak ragam, mak kena jaga semua, bukan boleh pilih kasih, betul tak? 

4. lagi? 

isy, cukuplah tu! banyak2 pun, bukan boleh ingat...

ada yang tanya, kenapa hari ni tak ada novel? jawab aku, nak testing lah? testing apa? adalah...lain kali aku bagi tahu anda, k!

Ulasan

  1. hukhuk. bersabar yer ;) hidup berblogging centu la. ada msa rami yg bca, ada masa tada lgsg . yg berlaku jadikan sbgai peransang utk kita lebih maju oke . think positif ;)) keep it up dear

    BalasPadam
  2. 1. pd kita mgkin bagus, tp tidak pd org lain
    2. erm komen2 yg skrg suma berjawab tak? takut byk sgt komen nnti smpi tak larat kak sofi nk jawab..wahahhaa jwpn kpd komen kdg2 mberi keterujaan utk komen lagi dan lagi dan lagi..
    3. sabarla...lama2 nnti ramaila

    BalasPadam
  3. @oshin
    sakam oshin, mmg harus bersabar. hehe.. dah biasa dah..tp terima dengan hati dan fikiran yang positif.
    lagipun, ramai jugak yang datang blog ni, terutama kalau ada n3 cerita yg baru.

    BalasPadam
  4. @ozzy
    no 1 tu setuju sangat..kut2 syok sendiri kan?
    2. jawab dan akan pastikan terus menjawab dgn lebih ikhlas hehe
    3. sebenarnya kl 1000 uv 500 uv sehari memang dah dapat, alhamdulillah hehe
    entri ni saja aje utk mereka yang sudah lemah semangat, oxxy.

    BalasPadam

Catat Ulasan

terima kasih kerana anda sudi singgah dan sudi komen.

Catatan popular daripada blog ini

Cerpen: Dia Idaman Jiwa

1
“Hi, boleh aku duduk kat sini?”

Aliah mendongak. Demi terpandang sahaja wajah itu, air mukanya terus berubah. Riak tidak senang ditunjukkan kepada lelaki itu.

“Cepatlah jawab! Senang aje soalan aku tu. Boleh, jawablah boleh...”

“Kalau saya jawab tak boleh?”

Abid terus menarik kerusi yang bertentangan dengan gadis itu.

“Aku tetap duduk sini jugak.” Balasnya sambil tersengih-sengih.

“Macam tak ada tempat lain!”

“Banyak! Sana kosong. Tu, di belakang kau tu pun kosong. Tapi, aku saja aje nak duduk depan kau. Dah sebulan aku cari kau tapi tak jumpa-jumpa. Alhamdulillah, hari ini dapat juga. Kau apa khabar? Sihat?”

Aliah tidak menyahut. Sebaliknya, dia terus menyuap dan kali ini suapannya sengaja dilajukan, tidak lagi menikmati nasi campur yang dimakan. Ketika itu, dia hanya berkeinginan untuk cepat-cepat menyudahkan makan tengah harinya supaya dia dapat pergi dari situ dengan segera. Dia tidak mahu mengadap muka lelaki yang kini sedang berada di hadapannya walau sehebat, sekacak mana se…

Yang Terakhir: Versi Cerpen

1
“Kau dah habis fikir ke, Khairi? Perempuan macam Najiha tu kau nak bawak ke majlis Annual Dinner kita? Tak malu ke nanti bila orang gelakkan kau?” tanya Hafiz sambil mengerutkan dahi. Dia keliru dengan sikap Khairi Iqbal. Rasanya, selama mereka berkawan, belum pernah walau sekali pun, Khairi memuji gadis yang seorang itu. Gadis yang bernama Izzatul Najiha. Tup tup, hari ini, dia buat keputusan hendak menjadikan Najiha pasangannya semasa majlis kemuncak nanti. Hisy, pelik betul!
“Malu, memanglah aku malu! Tapi aku cuma nak gunakan dia saja. Nak buat Amalina cemburu.” Balas Khairi sambil menyisip air lemon perlahan. Sejuk rasa kerongkongnya bila air itu menerobos masuk ke dalam rongga.
Mata Hafiz buntang. Kepala tergeleng-geleng.
“Kenyataan kau tu lagi buat aku tak faham! Kalau kau nak buat Amalina cemburu, kau patut bawak perempuan lain. Bukan si Najiha yang macam hantu bungkus tu!”
Terlambak tawa Khairi Iqbal mendengar kata-kata sahabat baiknya itu. Hantu bungkus? Si Najiha tu?…

Inikah Cinta? : Versi Cerpen

1

"Ouch!"

Cepat-cepat Janet menghisap jari telunjuk yang terhiris tadi. Setelah kesakitan itu hilang, dia segera membasuh jari itu. Dia kemudian mengelap lalu membalut luka dengan plaster.

"Sakit? Itulah pasal. Mak Nah dah cakap, biar mak Nah aje yang buat tapi Janet degil sangat. Hendak jugak main-main pisau," sindir orang gajinya menyebabkan Janet ketawa besar.

"Inilah yang orang cakap, luka di tangan nampak berdarah. Luka di hati tak siapa tahu. Kan, mak Nah?"

Mak Nah melepaskan keluhan sebelum mencuri pandang ke arah wajah ayu di sisinya yang kini sedang tunduk dan berpaling ke arah lain. Hati mak Nah kini turut melagukan irama sedih yang pasti sedang berdendang dalam hati Janet. Biarpun sudah lama ia berlalu, pasti kenangan itu hadir kembali sebaik rangkap pepatah itu diungkap. Tempat jatuh lagikan dikenang, inikan pula kisah cinta penuh keindahan. Ke mana hendak dicampakkan?

"Dah enam tahun... dia tentu dah lupakan saya. Tentu dah kahwin…