Follow Us @soratemplates

2.11.10

terowong terpanjang di asia...

malaysia punya satu keistimewaan. owh... satu daripadanya ialah menara berkembar petronas merupakan menara berkembar tertinggi di dunia, betul, tak? jambatan pulau pinang pula? nombor 3 terpanjang di asia. pendek kata, senang cakap, mercu tanda tu semua, hebatlah... terkenal seantero dunia. huhu...

kini, dalam pembinaan ialah laluan kereta api berkembar dan semalam sesuatu yg menarik telah berlaku.

PADANG RENGAS - Projek Landasan Berkembar Elektrik (PLBE) Ipoh-Padang Besar mencatat sejarah tersendiri apabila bahagian terakhir Terowong Berkembar Berapit (TBB) sepanjang 3.3 kilometer yang dibina di sini berjaya ditembusi semalam.

Tembusi terowong terpanjang di Asia....


mark my words... terowong terpanjang di asia tu....

hebat-hebat!!!

Bagaimanapun pembinaan TTB yang merupakan terowong landasan kereta api berkembar terpanjang di Asia Tenggara itu akan siap sepenuhnya pada penghujung tahun depan.

Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Kong Cho Ha berkata, sehingga semalam pemaju projek terbabit, MMC-Gamuda JV berjaya menyelesaikan 70 peratus kerja-kerja pembangunan terowong berkenaan manakala bakinya akan dilaksanakan secara berperingkat.

"Pembinaan terowong ini bermula pada 4 Oktober 2009 menggunakan konsep berkembar dengan satu landasan setiap satu, serta pembinaan sembilan laluan silang antara terowong kiri dan kanan.

"Baki 30 peratus pembinaan terowong ini merangkumi kerja-kerja pembinaan infrastruktur dan melengkapkan sistem bahkan kita yakin ia dapat disiapkan dalam tempoh yang ditetapkan," katanya.

Tiada ulasan:

Catat Komen

terima kasih kerana anda sudi singgah dan sudi komen.