Follow Us @soratemplates

8.11.10

masjid pun diroboh?


BAITULMUQADDIS - Pertempuran berlaku di bandar Rahat awal pagi selepas polis Israel memusnahkan sebuah masjid yang didakwa dibina secara haram, kata polis dan beberapa saksi.
Beberapa penduduk tempatan dan ribuan anggota polis berkumpul di masjid dengan membuat sekatan bagi menghalang penganut Islam memasuki kawasan runtuhan. Pertempuran berlaku apabila sejumlah penduduk yang tinggal berdekatan masjid itu keluar rumah bagi menghalang kerja-kerja merobohkan masjid.
Seorang jurucakap pertubuhan Pergerakan Islam berkata, anggota-anggota polis melepaskan gas pemedih mata dan peluru getah.
"Mereka (anggota-anggota polis) memasuki masjid dan menangkap jemaah yang bersolat termasuk saya yang dibawa ke luar bandar sehingga operasi (merobohkan masjid) selesai dilakukan," kata seorang saksi, Yusuf Abu Jamer.
Polis mengesahkan perobohan itu dengan menyatakan sebuah mahkamah tempatan mengeluarkan arahan bahawa struktur itu perlu dirobohkan kerana ia dibina tanpa permit.
Abu Jamer berkata, masjid itu, salah sebuah yang terbesar di bandar Rahat dibina untuk memerangi pengedaran dadah di kawasan tersebut.
"Jelas bahawa, tindakan Israel itu bertujuan untuk kami terlibat dalam pengedaran dadah dan jenayah berbanding bersolat," katanya.
Bandar Rahat didiami oleh 45,000 penduduk dan dikenali sebagai kawasan penduduk Badwi. - AFP
.............................
memanglah bangsa israel ini sejahat-jahat manusia. geram betullll...
sumber hmetro

Tiada ulasan:

Catat Komen

terima kasih kerana anda sudi singgah dan sudi komen.