apa yang nampak, apa yang rasa, apa yang dengar

10.11.10

luahkan 6 perkara ini di facebook dan anda?


anda suka ber fb kan? mm, ada share gambar, tag lagi. cerita kisah hidup, ada maki hamun bla, bla, bla...

di yahoo, anda dipesan supaya tidak mendedahkan enam perkara berikut dalam facebook. kenapa? nak tahu...bacalah...

1. tarikh dan tempat lahir
anda boleh sahaja beritahu hari apa anda dilahirkan tetapi jika di fb anda memberikan tahun dan di mana anda lahir, anda baru shj memberikan peluang kepada penyangak2 utk mengetahui ttg kedudukan kewangan anda. suatu kajian mendpti bhw bila kumpulan penyangak ini tahu tarikh dan tempat lahir anda, mereka boleh meneka semua termasuk no pin akaun bank anda sekali...

2. cadangan melancong
anda sdg mengundang, "Mai la, rompak saya!" jika anda post di wall dan beritahu begini....

"hello, saya nak pergi bercuti ke cherating pd sekian tarikh, jam sekian, di hotel sekian. owhh hotel..... tunggu  i dtg, okey!" 

percayalah bukan sj hotel menunggu ttp juga perompak mahupun pencuri yg suka baca ttg anda di fb. 

pesan sofi; tunjuk gambar di tempat cuti bila anda dah balik bukan sebelum pergi..faham?

3. alamat rumah
perlu dijelaskan ke? hello, yg nak jd kwn anda di fb tu bukan semua kwn yg anda kenal, kan? so hati2. nnt tau2 a stranger walk to your door. tak ke bahaya?

4. pengakuan - confessions
benci pd seseorg, atau benci bos anda? atau marahkan tunang, ex hubby? hello... nak luah kemarahan pun biarlah berpada2, takut kl bos geram, bos boleh pecat awak. facebook bukan tempat utk anda meluahkan rasa tidak puas hati, panas hati, benci, bahayaaa.... nnt awak balik kena sembur, kesian awak. di usa, seorg despatch diberhentikan kerja krn dia beritahu semua org yg dia pengguna dadah...kan dah? 

sofi: simpan saja rahsia anda.

5 memberi bayangan katalaluan
segala berkaitan bank, dan akaun bank termasuk nama ibu, nama bank, nama kucing kesayangan...semua ini anda simpan di fb? wow, anda sengaja nak bg org2 yg terer komputer utk hack akaun anda tau! ke anda tak tahu? ke, buat2 tak tahu? ingatlah, bukan semua manusia sebaik diri anda itu. huhu..

6. tingkahlaku berbahaya
anda suka bawak kereta laju2. atau naik para glider atau suka menyelam skuba tanpa peralatan yg sesuai? hmm, skrg ni, pihak insurans sdg hendap apa2 yg anda tulis di fb berkaitan hobi bahaya ini. anda tulis, anda tunjuk gambar lepas tu anda patah riuk kemalangan krn hobi paling bhya ini, sorilah anda akan dpt insurans...diorg dah ada bukti wehh..x termaktub dlm perjanjian kan?

hmm, itulah 6 perkara. harap memberi manfaat.

artikel ni sofi dpt dr yahoo

2 ulasan:

  1. suka..suka..macam2 tulis kat FB kan..hehhe...saya pun selalu tp takder ler kutuk2 orang

    BalasPadam
  2. @nalhuda

    iya betul tu..jg mata keyboard anda

    BalasPadam

terima kasih kerana anda sudi singgah dan sudi komen.