Follow Us @soratemplates

5.11.10

Dia yang satu 2

“Siapakah yang dapat memberi jaminan bahawa kalau kau pilih Lutfi, kau akan bahagia? Dan, siapakah pula yang boleh mengatakan andai kau mengikut kehendak ibumu, menerima Ahmad Faizal, hidupmu akan derita?”

Kata-kata Nuha membuat Farhana tersentak. Wajah temannya ditatap. Cantik, tenang dan sejuk mata memandang, itulah Nuha Abdul Rahman. Gadis manis yang baru sahaja melangsungkan majlis pernikahan dengan teman lelaki pilihannya.

‘Ingatkan, dia hendak menyokong aku. Memberi kata-kata perangsang untukku. Menyabarkan aku.’ Hati Farhana berbisik.

Namun persoalan yang dikemukakan membuat Farhana terpana. Dia merenung anak mata Nuha, sahabat baiknya sejak mereka sama-sama menuntut di Universiti Tekonologi Malaysia dahulu. Renungannya memberitahu bahawa Farhana tidak memahami dan dia mahu Nuha menjelaskan lebih lagi...

“Tiada bahagia yang kekal dalam hidup kita, Farha. Sekarang, mungkin kau rasa bahagia, kejap lagi mungkin kau ditimpa musibah lalu kau menangis. Takkanlah kau tak tahu bahawa bahagia di dunia ini diselangseli dengan derita dan kecelakaan? Bukankah hidup umpama roda?” tanya Nuha.

“Itu aku tahulah, Nuha. Kau selalu bayangkan depan mata aku ni tayar basikal yang bergolek-golek. Kau selalu cakap yang itulah ritma hidup kita. Di atas, maknanya kita senang. Di bawah maknanya kita sedang susah.”

Nuha mengangguk.

“Kaitkanlah ia dengan hidup kau. Percayalah, hidup ini tiada kepastian, Farha. Kalau Lutfi yang kau pilih pun, kau masih tidak dapat memastikan kebahagiaanmu bersama-samanya, kan?” tegas Nuha.   

Farha akur, menyetujui kata-kata itu namun ada yang ingin ditambah.

“Memang betul, Nuha. Tapi, kalau aku pilih Lutfi, aku tahu matlamat aku, matlamat kami. Kami saling mencintai. Takkan nak dibiarkan cinta berkubur? Tentulah kami akan sama-sama saling membahagiakan. Dengan si Faizal ni, kenal pun tidak. Memang dia seorang ustaz, memang dia alim, anak mufti, tapi bukankah iman tidak diwarisi? Zahirnya alim tapi kalau hati dia busuk, macam mana? Lelah aku macam ni. Aku boleh bayangkan hidup aku dengan dia. Tentu membosankan. Memualkan. Aku yakin, kami tidak akan bahagia.” Farhana beria-ia menafikan setiap patah nasihat kawannya.

Nuha menggeleng-gelengkan kepala.

“Siapakah penentu masa depanmu sehingga begitu yakin engkau menyebut begitu? Engkaukah? Tuhanmu kah? Beristighfarlah, Farha! Lupakah pada rukun Iman ke enam? Percaya kepada Qada dan QadarNya? Lupa?” Marahnya. Lama dia berjeda sebelum menyambung, “Kawanku, pilihlah Lutfi kalau kau yakin benar bahawa dia mampu membahagiakanmu tapi ingatlah bukan pilihanmu yang menentukan kebahagiaan, bukan juga cintanya yang tulus. Tetapi DIA.... Kalau DIA izinkan, semuanya menjadi mudah untukmu. Kalau tidak, bukan pada Dia harus kau marah. Bukan juga pada diri harus kau menyesal tetapi anggaplah bahawa,

‘Yang baik untukmu, pada fikirmu, belum tentu yang terbaik untukmu di sisi Allah. Begitu juga...yang kau sangkakan buruk dan tidak sesuai denganmu, itulah yang Allah mahu kau ambil kerana Dia Maha Mengetahui segala sesuatu.’"
....................................... 

2 ulasan:

terima kasih kerana anda sudi singgah dan sudi komen.