Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari November, 2010

bahagiakah perkahwinan anda?

berapa orang yang mengidamkan kehidupan bersama si dia sehingga ke hujung usia, seperti pasangan di dalam gambar di sebelah? tentu jawab anda, semua orang. ya, aku pun fikir macam tu jugak! semua orang, kalau boleh hendak perkahwinan yang bahagia, dari saat ijab-kabul sehinggalah saat mata terpejam.
perkahwinan menyatukan dua hati. namun, perkahwinan adalah sebuah hubungan yang unik. pasangan yang tidak bahagia tidak semestinya akan bercerai. 
ramai pasangan suami isteri mengambil kira banyak faktor untuk mengekalkan sebuah rumah tangga terutama sekali apabila memikirkan kesejahteraan mental dan emosi anak-anak. lagipula, kebahagiaan bersifat relatif. ada suami yang bahagia hanya bila dia melihat isterinya gembira walaupun dirinya sendiri tidak gembira.  .  resipi kebahagiaan adalah ukuran sendiri. seorang suami dilihat sebagai terlalu mengikut kata-kata isteri. apakah dia tidak bahagia? apakah kita boleh terus mengatakan bahawa dia sudah di 'queen control' kan? tidak, bukan? suam…

kenapa? dah kaya?

Entahlah apa yang selalu bermain dalam fikiran ayah. Apabila saya ingin pulang kembali ke kota, dia kerap minta duit. Seakan-akan mendesak....
" Ada duit? Minta ayah sedikit.."
Saya masih ingat lagi... waktu itu, kehidupan saya terlalu sukar. Untuk mendapat seratus ringgit di dalam poket pada satu-satu masa pun payah. Kalau balik kampung selalunya duit yang ada hanya cukup-cukup tambang. Mujurlah, isteri dan anak-anak saya sudah faham. Alhamdulilah mereka 'sporting' dan tidak banyak meragam.
"Emak, ayah asyik minta duit. Bukan tak mahu bagi, tapi saya memang tak ada duit." Bisik saya kepada emak. Emak seperti biasa, berwajah selamba, sukar ditembak reaksinya.
" Bagilah beberapa yang ada," cadang emak pendek.
"Takkan 5 ringgit?"
Emak mengganguk.
Saya rasa bersalah untuk memberi ayah wang sebanyak itu. Apalah yang boleh dibeli dengan wang 5 ringgit....Tapi kerana tidak mahu menghampakan harapan ayah dan ikutkan cadangan emak, saya gagahi juga mem…

Bukan niatku! 9

Irham Farouq membuka sampul yang dihulurkan oleh kak Aya kepadanya. Dengan kaedah ‘speed reading’ isi surat itu dibaca dan mudah sahaja difahami.
“Apa yang bakal menantu mak tulis?” tanya wanita separuh abad yang duduk di sebelahnya. Soalan yang membuat mata kak Aya terbeliak.
“Kenapa mata awak tu, Aya? Nak kena cucuk?” tanya jejaka berusia 35 tahun itu. Dia memang geli hati melihat gelagat kak Aya tetapi dia sengaja menunjukkan wajah yang serius. Belum masa untuk dia bergumbira... Apa-apa pun, dia kena tunggu kata putus daripada si Sarah yang masih juga belum keluar-keluar daripada bilik itu.
“Farouq, dalam ni ada duitlah! Tengok ni! Ada RM3 ratus. Banyaknya?”
Farouq memandang wajah ibunya, Puan Siti, dengan wajah keliru. Duit? Duit apa pulak? “Duit tu duit awak, encik Farouq. Duit yang awak lemparkan ke muka saya dulu.” Sarah yang berpakaian cantik, berbaju kurung berwarna biru dengan bertudung putih, memberitahu, sebagai menjawab pertanyaan emak lelaki itu.
“Owhh... tapi tak apa. M…

untuk kakitangan awam...

post untuk kakitangan awam termasuk diriku ini. 
percaya atau tidak, setiap bulan biro pengaduan awam menerima lebih 60 aduan di seluruh negara yang melahirkan rasa tak puas hati terhadap penjawat awam yang bersikap kasar, biadab dan menyentuh isu perkauman sehingga menimbulkan rasa kemarahan pengadu dan rakyat. 
banyak tu! 
hai, kenapa, ya?    
macam2 kempen dah dibuat tapi nampaknya, masih ada juga yang berlagak, kan? kawan2, ubah2lah sikap. buat apa nak sombong2? buat apa nak marah2. anda ingat, anda aje ke yang penat? remember, 'customer is always right!' 
baca laporan kosmo di bawah!
IPOH - Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk T. Murugiah menyuarakan kebimbangan terhadap peningkatan kes membabitkan penjawat awam berlaku biadab dan bersikap perkauman terhadap orang ramai.
Beliau berkata, masalah salah laku penjawat awam terutama yang bertugas di barisan hadapan tersebut disedari meningkat berdasarkan peningkatan aduan yang diterima oleh Biro Pengaduan Awam (BPA).
&qu…

segmen: bersama followerku 2

ini ialah kumpulan kedua. kenali mereka. dan kalau nak follow diorang, silakanlah! aku harap, kita boleh kenal antara sesama kita dengan lebih mesra. dan kita akan saling berhubungan.
1.gemersik bicara

aku panggil dia nera. lama dah dgn aku..hehe. silent reader. novel dia, cerpen dia..menarik! pergilah jenguk!

2. spinning wheel
sudah berblogging sejak jan 2009, orang penang, fisha juga menulis novel. keistimewaan dia pada aku ialah, blog dia ni merupakan pembawa kepada blog2 lain ke mari. thanks fisha. dan fisha, Dia..sedap...
3.Duniaku
ni, bakal cikgu @ cikgu, kalau x silap la...... teratai bunga indah gelarannya. anak dara ceria. aktif bersukan. suka pada blog dia yg ceria. ramai juga menyinggah di luahan ni selepas pi sembang dengan dia. pergilah jenguk blog dia. menarik!

jumpa lagi!

hentam sama dia!!!

berita apa paling sensasi hari ini? hmm, bagi peminat bola macam aku, tentulah berita kekalahan real madrid di tangan barcelona. wow! 
kalah.. tak apa, masalahnya sekarang bukan setakat kalah tapi, kalah teruk! RM 0, Barca 5. Wow lagi!!!!
tapi itulah.....
walaupun real ada pemain yang aku suka iaitu si CR tu, di situ juga ada si mourinho pulak. aku, dari dulu memang kurang berkenan dengan mamat ni. mulut dia suka mengutuk orang. tak best. tapi, aku tak naklah pulak memadankan muka RM. hari ini, hari dia kalah...mungkin diorang dah belajar dari kesilapan. bahawa bola itu bulat. apa2 pun bisa terjadi, pak! dan yang terpenting dari yang terpenting, wang bukan segalanya. walau satu pasukan tu ada pemain termahal dalam abad ini sekalipun, namun bola ialah permainan sepasukan. 
apa yang penting? kerjaaaa sama...hehe
okey...cao dulu ! 
tunggu ya episod akhir bukan niatku!

Bukan niatku! 8

Kejam! Menakutkan! Zalim! Jerit hati Sarah. Semua itu ditujukan khas kepada pujaan hatinya, Encik Irham Farouq. 3 bulan lamanya dia bekerja di syarikat percetakan milik lelaki itu, tidak sekali, ulang..... tidak sekalipun, encik Farouq menunjukkan tanda-tanda bahawa lelaki itu mengenalinya. Rupa-rupanya selama ini....argh....malunya!!
“Ada tak dia cakap kenapa Sarah yang kena beritahu semua orang?” Sarah pura-pura bertanya padahal dia bimbang sangat-sangat sekarang ini. Takut rahsia dia menerjah masuk ke dalam khemah lelaki itu diketahui semua orang. Ke mana hendak disorokkan muka yang cantik ini?
“Tak pulak, tapi...! Sarah, kenapa encik Farouq cakap macam tu? Korang ada affair ke? Skandal?” tanya kak Aya tidak berlapik. Sepasang mata memandang wajah Sarah dengan penuh rasa ingin tahu. Maklumlah, selama ini tidak nampak pun gelagat ‘dua insan bercinta’ pada kedua-duanya terutama encik Farouq. Serius memanjang! Si Sarah ni pun sama. Tak pernah pula selama Sarah tinggal dengannya, gadis i…

Bukan niatku! 7

Sudah dua hari Sarah tidak pergi ke pejabat. Bukan dia sengaja, tapi disebabkan dia terlalu terkejut dan terus demam. Di rumah, Kak Aya tidak sudah-sudah mentertawakannya. Tak boleh blah betul! Kawan sendiri demam, dia boleh gelak tak hengat! Nyampes!
“Kau tau, Sarah?”
Sarah menggelengkan kepala. Hendak tahu apa kalau tidak ada yang bercerita? Uisy!
“Perempuan macam tu, betul-betul tak tahu malu. Dahlah buat perkara keji macam tu pada bos, lepas tu terhegeh-hegeh menagih kasih bos semula. Patutlah selama ni encik Farouq buat dek aje pada dia. Rupa-rupanya ada sejarah pahit, kan?” omel Kak Aya lalu dia menceritakan apa yang berlaku sebaik sahaja Sarah berlari keluar dan balik ke rumah, hari itu.
Kata kak Aya, perempuan itu menangis dan merayu kepada Haris supaya menceraikan dia. Dia juga merayu agar encik Farouq sudi menerima dirinya semula. Dia ingin membetulkan kesilapannya. Dia ingin encik Farouq melupakan semua kisah lama. Kata Azrina, hanya dengan bersama Farouq, dia mampu menjadi s…

Bukan niatku! 6

Ketika kaki memasuki pintu pejabat, Kak Aya dan beberapa orang kakitangan pantas sahaja meletakkan jari telunjuk di bibir masing-masing. Itu tandanya mereka menyuruh dirinya diam. Sarah mengerutkan dahi sambil melangkah menghampiri. Semakin dia dekat ke meja, semakin dia dapat mendengar bunyi orang berkelahi di dalam bilik ketuanya.
“I tak peduli. Selagi you macam ni, selagi itulah, I akan duduk di sini tunggu you, Farouq.”
“You dah gila? Ni, suami you yang baru ni, you nak bubuh di mana?”
Bulat sepasang mata Sarah mendengar soalan daripada suara garau encik Farouq. ‘Suami you yang baru? Isy, apa maksud soalan itu? Tak pe! Tak pe! Dengar dulu, Sarah! Dengar! Ni, macam ada peluang untuk kau ni!’ hati mengomel.
“Azrina, I dah cukup bersabar dengan you. Dengan perangai you. Tapi, bila you buat bodoh kat pejabat I, bila you menimbulkan gosip yang bukan-bukan tentang kita, macam mana I nak bertahan?”
Suasana sepi seketika. Hanya esakan Azrina yang mula kedengaran ketika itu.
“I kahwin dengan …

Bukan niatku! 5

Perasaan cinta ini semakin membara. Dia cuba menidakkan namun semakin ingin melupakan, semakin dia gagal menghilangkan wajah itu daripada ingatan. Dia tahu lelaki itu sudah beristeri malah sekarang ini, cik puan Azrina sering benar datang, eh bukan, bermastautin, di pejabat ini. Pagi hingga petang kadang-kadang membawa ke malam, dia bertunggu bertangga di sini. Yang peliknya, dia akan duduk di atas sofa di bilik rehat. Dia tidak pula duduk di dalam bilik bos. Musykil sungguh Sarah memikirkan kelakuannya. Sama seperti dia kehairanan melihat cara encik Farouq melayan isterinya. Tidak langsung berciri romantika.
“Kamu teringatkan siapa senja-senja begini, Sarah?”
Soalan ibunya, Mak Yon, mengembalikan diri ke alam realiti. Melihat seraut wajah separuh abad ibunya, ingatan lampau itu terimbas semula.
Malam itu malam kedua dia berada di kampung. Dia ada 5 hari lagi untuk menghabiskan percutian semester universiti bersama-sama dengan ibunya. Bukan selalu dapat balik ke kampung nelayan di pingg…

ayuh! bangun!

pagi isnin ni selalunya merupakan pagi yang hitam untuk kita. kita malassss...sebab baru lepas cuti. nak mulakan hari ini, aduiiii.... slowww aje, betul tak? jadi meh sini, aku nak motivate anda sikit..hehe...

aku nak sentuh jiwa anda dengan perkataan kuat. dari kuat jadi kekuatan.

apa maksud kuat?

dalam kamus dewan, kuat sinonim dengan gagah, cekal, teguh, teruk, suka, pandai...bergantung kepada ayat....

Kekuatan tidak datang dari kemampuan fizikal, tetapi ianya datang dari semangat yang tidak pernah mengalah, ha, yang ni dari lidah seorang pakar motivasi!
* Orang yang mempunyai kekuatan peribadi ialah orang yang kuat kemahuannya dan sanggup melaksanakan sesuatu dengan tabah dan tekun mengikut prinsip yang dipegangnya.* Orang yang berjaya dalam hidup adalah orang yang nampak tujuannya dengan jelas dan menjurus kepadanya tanpa menyimpang.* Penghalang kepada kejayaan adalah fikiran sendiri, bukannya kecacatan atau kekurangan.* Tidak ada usaha yang gagal, kegagalan adalah usaha untuk men…

ukur baju di badan sendiri, ya!

gambar hanya hiasan.

Lelaki ini seorang kakitangan swasta.  dia pergi ke hospital swasta setelah dinasihatkan oleh doktor klinik panel syarikatnya yang gagal mengesan punca batuk yang dia alami.

sudah dua minggu dia asyik batuk2. jadi dia pun masuk ke sebuah pusat perubatan swasta.

“Mereka periksa saya macam biasa, tidak buat apa-apa kecuali membuat imbasan x-ray dan masukkan wayar dalam hidung. Pakar di situ kata saya menghidap asma tetapi saya tak percaya, saya cuma batuk-batuk." ujarnya.

dia mendakwa pakar di hospital swasta itu gagal mengesan punca penyakitnya. dia juga mendakwa bahawa kakitangan pusat perubatan swasta itu hanya memberitahu kos perubatannya melebihi jumlah maksimum perlindungan insuransnya iaitu RM15,000 selepas 11 hari ditahan di wad. katanya lagi, caj ubat dikenakan berjumlah RM9,852 itu terlalu mahal dan melampau.

“Saya terkejut, marah dan hampir pengsan apabila diberitahu bil perubatan saya melebihi RM15,000 yang ditanggung syarikat insurans. Saya persoa…

Bukan niatku! 4

Akhirnya, Sarah ditawarkan jawatan.... kerani. ‘Take it or leave it’, kata lelaki itu kepadanya. Oh, sudah tentu dia menerima. Dia ingin mendekati si dia. Walau disuruh menjadi tukang cuci, dia tetap dan pasti menyanggupi.
“Hai, suami I ada di dalam?”
Tercampak pen di tangan. Jatuh bergolek-golek sehingga menyentuh kaki si dia yang bertanya.
‘Suami? Encik Farouq dah kahwin? Dah ada isteri? Owh...betul ke ni? Tapi, kenapa tak ada siapa beritahu aku pun? Arghh, sedihnya! Encik Farouq, awak suami orang rupa-rupanya? Nak nangis! Tolongg!’
“Weh, kenapa kau ni macam cicak terberak kapur aje? Susah sangat ke nak jawab soalan aku tadi tu?” perempuan cantik bergaya itu bertanya lagi.
‘Aik, hilang dah ganti nama I dan you berganti kau dan aku. Marah ke dia pada aku ni?’ Sarah terus bermonolog lagi.
“Maaf, Cik Azrina. Dia ni, baru masuk kerja minggu lepas. Tu yang lambat ‘pick up’ tu. Jemputlah masuk ke dalam bilik. Bos ada tu, mungkin tengah tunggu cik, kut!” kak Aya menyelamatkan keadaan.
Perempu…

H1N1 datang balik! anda tahu ke ni?

menurut kata timbalan menteri kesihatan, datuk rosnah rashid shirlin, 8 kes baru influenza a h1n1 dilaporkan dalam negara di antara 14 nov hingga 20 nov. beliau menasihatkan supaya kita semua berhati-hati dan mengambil langkah2 keselamatan.
h1n1 masih di peringkat yang dipanggil endemic yang bermaksud masih terkawal.
tiada kematian dilaporkan setakat ini tapi kita mestilah sentiasa peka serta berjaga-jaga. kalau boleh, kita pergilah ke klinik swasta dan ambil suntikan 'the trivalent influenza vaccine'.
anda ingin tahu lebih lagi? sila ke...H1N1

segmen: bersama followerku

ini ruangan baru. utk kenalkan pada kawan2 semua, siapa2 yang mengikuti luahan. aku harap, kita boleh kenal antara sesama kita dengan lebih mesra. dan kita akan saling berhubungan.

1.meniti impian
blog bakal doktor . ada banyak novel dan cerpen menarik di dalamnya. tapi dah bersawang sebab lebih setahun x di update, hehe.... come on lah org ganu! say, hai...
2. twinnie blog ini pun sama jugak, blognya dah bersawang dah. paling akhir update, bulan 3 lepas. sibuk kut, belajar...hi ida, ina...good luck! diorang ni pun tulis novel jugak. soulmate, salah satunya. 
3.memorylane
cik applemints ni special sikit. dia pernah masuk satu entri tentang TMKH. lihat...sini. dan baru minggu lepas, aku rasa terharu sangat baca satu lagi entri dia. tengoklah.......home sweet home. selepas setahun x update blog, bila dia buat entri, dia tulis tentang tmkh..kalau andalah, suka tak? hehe...thanks ya, cik applemintsku. and good luck to you. bahasa hindi tamo belajar ke? 
jumpa lagi di segmen ke 2 nanti.

nak pilih yang mana satu?

nak pilih suami tak... hello, artikel ni aku tujukan khas untuk anda yang belum kahwin. mungkin anda nak pilih suami yang lahir dalam bulan muharram ke? safar ke? hehe... x delah. ni, juz untuk seronok2. nak pilih suami, ikut aje apa yang dipesan oleh allah dan rasul kita, nabi muhammad saw. mat2 encem kat atas tu.. buat cuci mata hehe....
tabiat lelaki mengikut bulan kelahiran 1. Muharram  seorang yang pendiam, sihat pemikirannya. Mungkin akan menjadi bodoh jika tidak mendapat didikan sempurna, walaupun begitu jika dididik dengan baik, dia boleh menjadi cerdik kerana bakat fikiran yang pintar dan cerdas yang ada padanya. Dia mempunyai keinginan yang baik dan selalu berada dalam selamat.
2. Safar  Tabiatnya buruk. Tidak suka mengakui kesalahanya. Ibu bapanya perlu mendidiknya untuk menghilangkan tabiat itu, jika tidak, kehidupannya menjadi susah. Walaupun begitu, sekiranya dia melakukan sesuatu untuk kepentingan dirinya, selalunya ia akan mendatangkan hasil.
3. RabiulAwal  Perwatakannya baik…

imbaslah sehingga nampak...

isu ini sedang hangat diperkatakan. perihal mesin pengimbas di lapangan terbang yang 'menelanjangkan' kita waktu kita hendak masuk dan keluar ke dan dari balai berlepas. 
di new york, seorang wanita mendakwa dia trauma bila diraba2 oleh pegawai2 lelaki pentadbiran keselamatan pengangkutan yang bertugas. mereka ini meraba hingga ke bahagian sulitnya ketika imbasan itu. (apa kes? bukan gatal ke tu?)
konon, mesin pengimbas sinar-x itu adalah untuk mengesan senjata dan bahan letupan tersembunyi yang dibawa. habis, takkanlah pelapik seluar dalam tu pun nampak macam senjata, kut? 
kesian tau pada perempuan tu. dia menangis kerana perbuatan 'raba2' itu mengembalikan dia pada memori tragis serangan seks yang berlaku ke atasnya beberapa tahun dulu.  sumber: kosmo

Bukan niatku! 3

“Jadi, awak nak mintak kerja kat sini? Kerja apa yang awak boleh buat?” Farouq menyandarkan tubuh ke belakang kerusi empuknya sebaik dia selesai membaca resume dan meneliti setiap dokumen yang diserahkan oleh gadis yang memohon kerja di pejabatnya itu. Sepasang mata kini melekat pada seraut wajah. Wajah ayu yang lembut dengan tahi lalat besar bertenggek di hujung mata.
“Saya boleh menaip.”
“Semua orang boleh tekan huruf dan nombor pada papan kekunci komputer tu, bukan awak sorang aje.” Sinis suara dilantunkan.
“Saya boleh mengira.”
Farouq menjegilkan sepasang mata. Geram! “1, 2, 3? Budak kecil pun boleh!” bidasnya.
Gulp! Rasa pahit air liur yang ditelan oleh Sarah.
“Awak datang sini nak mintak kerja, kan? Kelulusan awak, Diploma in Banking. Apasal awak datang ke pejabat percetakan saya ni? Nak bukak kaunter bank ke?” Sindir Farouq sambil mencampakkan fail berwarna biru di hadapan Sarah.
Sarah berasa lemah. Ingin sahaja dia berundur dan mengalah. Lelaki ini garang betul dengannya. Hendak di…

you all minat dia, kan?

you all minat dia, kan?

eleh...x mengaku konon! satu kampung dah tahu dah...

memang comel.

tapi aku rasa anda yang meminati lagu2nya sebab anda suka pada music arrangements lagu2 dia dan liriknya, betul tak?

okey, sini ada kisah tentang si dia.

bacalah....fenomena justin bieber


Bukan niatku! 2

3
Tiba-tiba satu jeritan halus kedengaran diikuti dengan suara garau seorang lelaki mengaduh, kesakitan. Beberapa detik kemudian, perempuan itu keluar daripada khemah dengan keadaan kalut. Diikuti oleh satu lagi gerakan yang hampir merobohkan khemah itu.
“Siapa kau? Apa kau buat masuk dalam tempat tidur aku? Perempuan tak malu! Perangai tak senonoh! Dah kemaruk sangat ke?” Lelaki itu mengamuk, menghambur kemarahan kepada gadis yang mengganggu kedamaiannya. Gadis yang mengganggu tidurnya yang lena. Gadis yang kini menampar kuat pipinya!
“Tu, sebab mulut awak tu kurang ajar sangat! Saya dah cakap yang saya tak sengaja, kenapa tak mahu percaya? Saya takut, saya lari dari orang yang mengejar saya, saya nampak khemah ni, sebab itu saya masuk. Saya cuma nak berlindung. Mana saya tahu ada orang di dalam?” Sarah membela diri.
Irham Farouq mengusap pipi yang baru sahaja dilempang. Tidaklah sesakit mana namun keberanian gadis ini meletakkan jari ke pipinya membuat dia terpana seketika. Hati yang h…